Pratite nas

Događaji

IV. Simpozij Hrvatska Pravoslavna Crkva u Rijeci

Objavljeno

na

Simpozij Hrvatske pravoslavne crkve održan u Rijeci 29. svibnja 2019. bio je četvrti u nizu, nakon Zagreba, Splita i Osijeka.

Sukladno političkom okruženju u kojem tradicija jednoumlja nije ozbiljnije načeta duže od 70 godina, organizatorima je otkazan dogovoren i plaćen prostor svega dva dana prije početka Simpozija. Hrvatska pravoslavna crkva već je uputila pozivnice za skup u Guvernerovoj palači, u dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog Primorja. Otkaz je uslijedio bez sumnje zbog pritiska politike, jer je poznato da se vlast ne libi poziva i ucjena ravnateljice u svako doba dana i noći.  Brigu da brojne afere ne iziđu u javnost, dužnost su lokalnih kontroliranih glasila, tako da je malo poznata vjerski nesnošljiva politika koju provodi SPC u Rijeci u odnosu na Makedonsku pravoslavnu crkvu, a sasvim sigurno i HPC neće biti izuzetak.

Simpozij je održan u kongresnoj dvorani hotela Continental uz zvuke Lijepe naše i odavanja počasti svim palima za slobodu Hrvatske, posebice hrvatskim pravoslavcima u Domovinskom ratu.

Marijo Živković, predsjednik udruge “Obiteljski centar” izložio je statističke podatke o vjerskom izjašnjavanju stanovnika Hrvatske u popisima stanovništva .

Razvoj crkvene pravoslavne heraldike u Hrvatskoj obrazložio je povjesničar i heraldičar Ante Brešić pl. Mikulić. Prikazi grbova iz prošlosti prikazali su kako bizantska ikonografija tijekom vremena, pretvara hrvatsko pravoslavlje u prisvojeno i nametnuto srpsko pravoslavlje. Posebice je to bilo vidljivo na primjeru Karlovačke Mitropolije. Prikazan je i prijedlog grba obnovljene Hrvatske pravoslavne crkve

O povijesti HPC-a s osvrtom na prijepis Povelje cara Karla VI. (1717.)  izložio je pater Dragan Majić iz Družbe Isusove iz Osijeka. U Rijeci se 2017. godine održao Znanstveni skup pod nazivom Pravoslavlje u Rijeci i na sjevernom Jadranu, u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko goranske županije, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Zagrebu,  srpskih manjinskih institucija (SNV, VSNM i ZS), SKD Prosvjeta, Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva te, naravno, Srpske pravoslavne crkve koji “posvećuju niz događanja i manifestacija između 14. i 28. listopada 2017. g., koje će se održati u Gradu Rijeci EPK 2020, potvrđujući važnost srpske zajednica za Grad Rijeku u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, kako piše autor ‘Riječi unaprijed’ na početku tog Zbornika. Činjenica je da je taj skup popratio i Zbornik radova u kojem suradnici govore o pravoslavlju, oslanjajući se na posve svojevoljni prijevod latinskog teksta Povelje cara Karla VI. (1717.), zanemarujući činjenicu koju navodi i autorica Ljubinka Toševa-Karpowicz u svom radu, da je “Karlo VI.  9. lipnja 1717. godine povlasticom dozvolio da se izbjeglice s Peloponeza dosele u Rijeku”.  Stoga nisu pravoslavci u Rijeku prije 300 godina doselili iz Srbije, kako se to skupom i zbornikom pokušava nametnuti. Prilično je jasno da niti otok Peloponez, a ni Grčka, ne pripadaju Srbiji, a niti SPC. Ostaje nejasno s kakvim onda pravom SPC i Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva polažu pravo svojatati 300 godina pravoslavlja u Rijeci?  No, s obzirom na takvu vrstu prisvajanja od strane inicijativnih organizatora, srpskih manjinskih institucija (SNV, VSNM i ZS), SKD Prosvjeta, Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva i naravno Srpske pravoslavne crkve, taj je skup smišljena podvala, pa ga se može nazvati i krivoznastvenim. Upravo zato je iznimno važan točan i stručan prijevod s latinskog spomenute Povelje cara Karla VI. (1717.), koja u biti razotkriva srpske mitove i prisvajanja.

O tome koliko su neutemeljeni srpski izvori, tvrdnje i krivotvorene o okolnostima života i ostavštine Nikole Tesle, govorio je Mario Filipi, politolog i publicist, ujedno i autor knjige “Nikola Tesla ispod paučine”. Njegovo predavanje na Simpoziju pod naslovom “Nikola Tesla u iskrivljenom ogledalu”, popraćeno je mnogim slikovnim prilozima te je razjasnilo je sporne okolnosti oko Teslinog podrijetla. Konačno, posebice je vrlo sporno prisvajanje ostavštine Nikole Tesle, koja je završila u Beogradu.

Damir Borovčak je izlagao na temu Pregled znamenitijih Hrvata pravoslavaca, a dr.sc. Darko Richter je izlagao na temu Feldmaršal Svetozar Boroević – iz obiteljskog sjećanja, istraživač i publicist Igor Vukić na temu Hrvatski pravoslavci u Drugom svjetskom ratu.

Saborski zastupnik general Željko Glasnović podsjetio je još jednom na temeljni problem Hrvatske – živimo u Croslaviji i pred domoljubima je jos mnogo bitaka.

Registriranje HPC pitanje je prvorazrednog interesa i test stupnja demokratizacije. Za očekivati je da se na njega odgovori u razumnom roku.

Vedrana Spadoni Štefanić/hrvatskonebo.org

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Video – Bojna Čavoglave – Pogledajte kako je bilo u Širokom Brijegu na koncertu Thompsona

Objavljeno

na

Objavio

Marko Perković Thompson održao je u četvrtak koncert u središtu Širokog Brijega. Njegov koncert održan je u sklopu obilježavanja manifestacije Dana Širokog Brijega te blagdana Velike Gospe. U njegovom koncertu uz strare i nove hitove uživao je ogroman broj obožavatelja iz čitave Hercegovine.

Bojna Čavoglave

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,
Baci bombu, goni bandu preko izvora!

Korak naprijed, puška gotov s’, uz pjesmu svi,
Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.

Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Fra Ante Čovo: Ne dopustite da mediji odgajaju vašu djecu

Objavljeno

na

Objavio

Gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo u četvrtak je poručio roditeljima da ne dopuste medijima i ustanovama da odgajaju njihovu djecu, te da ne daju kršćanski, ljudski odgoj nikome iz svojih ruku, a mladima je poručio da zbog materijalizma ne odlaze iz Hrvatske.

“Ne dopustite da moderne tehnologije, mediji, pa ni obrazovne ustanove odgajaju vašu djecu jer će nad njima zatvoriti nebo. Imat ćete možda poslušnike, imat ćete možda intelektualce, ali nećete imati cjelokupne osobnosti. Zato ne dajte kršćanskoga, ljudskog odgoja nikome iz svojih ruku”, istaknuo je fra Ante Čovo obraćajući se nazočnima ns kraju središnjega misnog slavlja na blagdan Velike  Gospe.

Mladima je poručio da ne odlaze iz  Hrvatske radi materijalizma, te da ih je Bog, udjeljujući im darove, postavio u Hrvatskoj.

“Bog Vam je udijelio tolike darove, sposobnosti, talente i postavio vas ne u Irsku, Švedsku i Njemačku nego u Hrvatsku. I vi odlaskom iz Hrvatske  zatvarate nebo  jer osiromašujte Lijepu našu svojim darovima i svojim sposobnostima. Nemojte dopustiti da vas  materijalizam odvede daleko od Lijepe naše, da vam kupi jednosmjernu kartu  i onda dođete ovdje natrag i onda kažete – ovdje nema  sposobnih, ovdje nema vrijednih, ovdje se ne isplati živjeti,” rekao je fra Ante Čovo. Mladima je poručio i kako nema ljepšega života, ugodnijega i duhovnijeg života od Hrvatske.

“Ostanite gdje vas je Bog zasadio,” istaknuo je gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo i pozvao političare, medije, znanstvene  i kulturne ustanove da, kako se izrazio, “ne zatvaraju nebo nad hrvatskim čovjekom”.

“Molim sve one koji u Hrvatskoj imaju lokalnu, izvršnu, zakonodavnu vlast  da vode računa o svakome čovjeku i da ova zemlja koja je tako lijepa i dobra, koja je bogata umom i srcem, bude jednaka i pravedna za sve,” rekao je fra Ante Čovo obraćajući se nazočnim  na središnjoj misi na blagdan Velike Gospe.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari