Pratite nas

Istaknuto

Ivan Anušić: Bit ću župan koji će znati koristiti i vladu, i ministre, i Bruxelles na korist građana

Objavljeno

na

Danas završava drugi krug predizborne kampanje za župana Osječko-baranjske županije. Iako je kampanja bila vremenski jedna od kraćih, za kandidate koji su ušli u drugi krug zasigurno je bila iscrpljujuća. Obilazak terena, promotivne aktivnosti, skupovi i reklamne poruke dopuštene su još danas do kraja dana, a nakon subotnje izborne šutnje, u nedjelju se ponovo otvaraju birališta.

Kandidat za župana Osječko-baranjske županije Ivan Anušić u utrku je ušao kao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane te načelnik Općine Antunovac. Nakon što je tijekom 12 godine od Općine Antunovac napravio predvodnicu gospodarskog i demografskog razvoja Slavonije i Baranje, kako kaže, odlučio se za stepenicu više, piše Glas Slavonije

Bez niskih udaraca

Općina Antunovac u prvom krugu ima novog načelnika Davora Tubanjskog, to je čovjek koji je tijekom jednog mandata radio s Vama i nastavlja razvijati projekte s istim timom s kojim ste i Vi radili. Je li bilo teško ostaviti uhodanu općinu čiji svi pokazatelji imaju plus i upustiti se u ovu, još uvijek neizvjesnu utrku?

– Bit ću potpuno iskren, nije, čak ako sam i dvojio u nekim trenutcima, sad sam nakon što je Davor Tubanjski u prvom krugu izabran za načelnika siguran kako Općina nastavlja s pozitivnim trendovima. Godine 2005. kandidirao sam se za načelnika Općine jer sam shvatio da stvari ne funkcioniraju kako treba i da ih treba mijenjati.

Nakon tri općinska mandata isti su me razlozi nagnali da se kandidiram za župana. Koliko god pokušavali frizirati podatke i izvrtati statistiku, činjenica je da se u Osječko-baranjskoj županiji ne živi dobro i da može bolje. Svatko od nas pozna najmanje jednu obitelj koja se iselila iz Osječko-baranjske županije jer ne vidi budućnost svoje djece kod nas. To su stvari koje želim mijenjati.

Želim da svi oni koji su ostali u svojim domovima imaju bolje uvjete za rad, napredak i život i da se nakon toga i oni koji su otišli vrate. Ne smijemo zanemarivati i gurati pod tepih da smo doživjeli demografski slom i da je najgora situacija upravo u našoj županiji. Još uvijek možemo okrenuti ove negativne trendove, ali samo sustavnim radom, nikako drugačije. Spreman sam 24 sata na dan biti posvećen samo jednom poslu, poslu župana. Saborsko mjesto prepustit ću nekom drugom, jer želim biti sto posto posvećen razvoju Slavonije i Baranje.

Danas završava službena kampanja, jeste li zadovoljni kako je izgledala?

– Jako sam zadovoljan timom ljudi s kojima sam radio na programu, ali i tijekom kampanje. Bilo mi je iznimno važno okupiti oko sebe pozitivne ljude koji će kampanju temeljiti isključivo na opipljivim stvarima kao što su projekti za razvoj Osječko-baranjske županije. Smatram da smo to i uspjeli, približili smo Slavoncima i Baranjcima još tijekom prvog kruga način na koji želimo funkcionirati u Županiji te smo predstavili niz konkretnih projekata.

Jednako smo nastavili i u drugom krugu ne nasjedajući na niske udarce i spinove protivnika. Tko gubi, ima se pravo ljutiti. Ja nisam imao potrebu napadati, više sam se fokusirao na razvojne programe. Ukazivao sam na propuštene prilike i neostvarene projekte, ali s konkretnim činjenicama. Moj protivnik nije imao toliko materijala pa je pokušao nametnuti priču o tome tko je čiji čovjek te čak plasirati lažne informacije kako je Gospodarska zona Antunovac u stečaju. Nije. Zona nije tvrtka i pravno ne može ni biti u stečaju.

Moj protukandidat ili ne poznaje terminologiju ili želi obmanuti javnost. Tvrtka Antunovac gradnja koja je u stečaju radila je infrastrukturu u zoni i završila ju 2012. godine. Otada Općina Antunovac nema nikakav poslovni odnos s tom tvrtkom. Zona radi punom parom i hrani gotovo 200 obitelji. U najavi su nam i novi investitori jer smo ju nedavno proširili. Vjerujemo kako ćemo u nekoliko idućih tjedana dobiti zeleno svjetlo za izgradnju Poduzetničkog inkubatora i akceleratora koji će biti najveći i najmoderniji objekt te namjene u Osječko-baranjskoj županiji. To su stvari o kojima sam govorio tijekom izborne kampanje.

Često ste tijekom kampanje spominjali i ULO hladnjaču i navodnjavanje. Aktualni je župan nudio isprike za oba neostvarena projekta. Što kažu konkretni podatci?

– Projekt je na čekanju već 11 godina, dok druge županije u RH već grade hladnjače europskim novcem. Kod nas se ULO hladnjača svake godine stavi u proračun, pa se rebalansom kasnije izbaci. Ovaj projekt mora biti prioritet. Nakon što izgradimo prvu fazu ove ULO hladnjače i distributivnog centra, mogu reći da će poljoprivredna proizvodnja u Osječko-baranjskoj županiji dosegnuti europski standard, osigurat ćemo domaćim proizvođačima da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski i time konkurirati trgovcima.

U hladnjači će moći skladištiti svoje proizvode i čekati povoljniju cijenu na tržištu. S druge strane potrošači će na ovaj način dobiti kvalitetnu domaću namirnicu očuvane nutritivne vrijednosti. U isto vrijeme pokrenut ćemo i projekt hladnjače za ostale prehrambene proizvode.

Sustavi navodnjavanja također su u funkciji podizanja kvalitete poljoprivredne proizvodnje, nema opravdanja za županiju koja nije prijavila ni jedan projekt navodnjavanja na natječaj prošle godine za stopostotno financiranje europskim sredstvima. Bilo je takvih primjera još. Ja ne kažem da župan nije ništa radio tijekom osam godina, ali ne mogu zatvoriti oči na bezbroj propuštenih prilika. Nije se radilo dovoljno. Kad slušate o milijunima o kojima govori povučenima iz EU fondova, morate znati da on tu govori i o ostvarenim projektima iz EU fondova svih gradova i općina Osječko-baranjske županije. To nije za njih učinila županija, imam legitimitet ovo izreći jer sam godinama u ovoj županiji vodio Općinu.

Na koji ćete način Vi, budete li župan, koristiti sredstva EU fondova i imate li informaciju koliko su ona dosad bila zastupljena u proračunu?

– Sredstva EU fondova koja su nam na raspolaganju mogu podići cjelokupno gospodarstvo, otvoriti nova radna mjesta, poboljšati javnu infrastrukturu i standard života stanovnika ove županije. Potpuno ćemo se fokusirati u svom radu na maksimalno korištenje sredstava EU-a za sve razvojne projekte gdje će županija biti prijavitelj, partner, ali i podrška svim ostalim korisnicima EU fondova.

Prednjačit ćemo u korištenju EU fondova u državi, ali i rasteretiti županijski proračun i sredstva upotrijebiti za pripremu novih projekata koji se ne mogu financirati kroz dostupne fondove, te za potpore i pomoći poduzetnicima, poljoprivrednicima i demografski oporavak Osječko-baranjske županije. Županija je u razdoblju od 2014. godine dosad prijavitelj ili partner u samo sedam EU projekata, a iznosi u proračunu koji dolaze iz EU-a čine samo 0,3 % ukupnih sredstava, dok je u isto vrijeme Općina Antunovac prijavitelj 13 projekata koji su deset puta veći od izvornog proračuna Općine Antunovac.

Bezuvjetna potpora

U prvom ste krugu napravili izvrstan temelj za drugi, no utakmica nije gotova dok se ne čuje sudački zvižduk. Nakon proglašenja rezultata u prvom krugu već ste najavili kako imate većinu u Županijskoj skupštini. Tko će vas sve podržati i zašto ste Vi bolji kandidat?

– Svog protukandidata mogu smatrati izvrsnim liječnikom, ali svakako nedovoljno aktivnim i snažnim županom koji je u ovom trenutku politički potpuno neodređen i bez prepoznatljive političke platforme. Smatram da sam energičniji, aktivniji, a iskustvo koje nosim iz lokalne samouprave veliki mi je plus jer se jednostavno može preslikati na regionalnu. Bit ću župan koji će biti progresivan i komunicirati sa svim ministrima i premijerom te mi neće biti teško otići u Bruxelles lobirati za svoju regiju. Dosadašnji je župan to, nažalost, puno puta propustio učiniti.

Kad govorimo o podršci, podršku su mi pružile političke stranke, ali i neki županijski vijećnici koji su mi dali bezrezervnu i bezuvjetnu potporu na temelju vizije i strategije kojom ćemo voditi Osječko-baranjsku županiju. HDZ je osvojio 24 mandata, a opcija aktualnog župana samo osam. Time su građani jasno pokazali da žele promjene.

Zato me i nije iznenadila podrška drugih političkih opcija koje su isto kao i ja u ovu utrku krenule protiv aktualnog župana. Ovaj rezultat gdje HDZ dobiva tri puta više mandata odraz je volje birača i za Županijsku skupštinu nema drugog kruga. S podrškom HDSSB-a i HSLS-a i još nekih vijećnika imamo 32 glasa, a time i apsolutnu i stabilnu većinu u Skupštini.

Dosad nam je javnim istupom podršku dala i Stranka umirovljenika ističući kako su iskustva umirovljenika iz moje općine i sadržaj programa koji se odnosi na bolju skrb prema umirovljenicima bili dovoljan razlog da mi daju potporu. Zato pozivam sve građane koji smatraju da Osječko-baranjska županija može bolje da podrže našu želju za promjenom. Ovaj sjajan rezultat, jer važno je spomenuti kako sam u gradu Osijeku pobijedio s razlikom od čak 7 posto, dugo nije pošao za rukom HDZ-ovom kandidatu. Siguran sam da su prepoznali moj dosadašnji rad i želju da svoja iskustva prenesem i u Osječko-baranjsku županiju.

Nemojmo više Slavonce i Baranjce dijeliti na lijeve, desne, prave ili krive birače. Pustimo ih da oni u nedjelju, 4. lipnja, izaberu čovjeka za kojeg vjeruju da ima dovoljno snage, znanja i energije pokrenuti Osječko-baranjsku županiju.

Glas Slavonije

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari