Connect with us

Pregled

Ivan Anušić: Demografsku obnovu ostvariti strateškim, a ne populističkim potezima

Published

on

Kandidat HDZ-a za osječko-baranjskog župana Ivan Anušić izjavio je u ponedjeljak u Osijeku kako se demografska obnova ne može ostvariti populističkim potezima, već višegodišnjim strateškim i sustavnim mjerama, vrijednim 40 milijuna kuna, koje planira pokrenuti ako na izborima dobije povjerenje građana.

Na predstavljanju akcijskog plana demografske obnove Anušić je rekao da ta županija svake godine bilježi negativni prirodni prirast od 1.600 osoba, ne uključujući one koje su se iselili s ovoga područja, zbog čega je po demografskoj slici, najlošija u Hrvatskoj.

Stoga priprema paket mjera vrijedan 40 milijuna kuna koji se želi potaknuti demografska obnova, među kojima je sufinanciranje kamata, ne samo za kupovinu prve nekretnine nego i polovnih nekretnina, kuća i stanova, posebice u ruralnim dijelovima županije, u kojima se bilježi najveći odljev stanovništva.

Najavio je poticaje za mlade poljoprivrednike i poduzetnike, povećanje naknade za novorođenu djecu, povećanje dostupnosti vrtića i škola, u svim dijelovima županije.

Kao jednu od mjera Anušić je istaknuo besplatnu prehranu za svu djecu u vrtićima i osnovnim školama, za što će se iz proračuna izdvojiti 30 milijuna kuna, tako što će se hrana nabavljati od domaćih OPG-ova.

Na taj način, smanjit ćemo izdatke obiteljima, djeci osigurati zdravu i kvalitetnu prehranu i istodobno poticati razvoj OPG-a s područja Osječko-baranjske županije, poručio je Anušić.

Dodao je kako na ovaj način želi pokazati da županija treba funkcionirati kao samoodrživ sustav, u kojemu jedni druge trebaju podupirati, te da se demografska obnova može ostvariti samo sustavnim mjerama.

Podsjetio je kako 12 godina kao načelnik vodi općinu Antunovac, u kojoj su prekinuti negativni demografski trendovi i to je danas jedina općina u županiji koja ima pozitivan prirodni prirast i bilježi porast broja stanovnika. Stoga drži da to može napraviti i u Osječko-baranjskoj županiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari