Connect with us

Komentar

Ivan Anušić: Došlo je vrijeme da se grad Osijek vrati pod okrilje HDZ-a

Objavljeno

on

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić opisao je za N1 epidemiološku situaciju u svojoj županiji. Komentirao je, međutim, i politiku, i to i nacionalnu i lokalnu ususret lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine.

Anušić smatra da opozicija u Saboru nije uvijek konstruktivna u epidemiji.

“Zadatak oporbe je tražiti uvijek razlog, način, temu gdje mogu poentirati, profitirati. Nažalost, previše se korosti ova nesreća koja je pogodila cijeli svijet”, kazao je, govoreći o pandemiji.

“1991. godine, kada je bila velika kriza, rat je bio na području cijele Hrvatske, tada je oporba bila afirmativna. Pokušavali smo zajednički izboriti slobodu, trudili smo se i političari i mi koji smo tada bili nešto drugo, raditi svoj posao. Danas mislim da bi se više trebali baviti rješavanjem ovog problema zajednički, surađivati s Vladom. Jer ova situacija mislim da nije redovna, nije normalna”, kazao je.

Za ono što radi Vlada u koronakrizi rekao je da “čini ono što može učiniti”:

“Naravno da ne postoji čarobni štapić, idealno rješenje.”

Kazao je da su ove jeseni jedni tražili potpuno zatvaranje, drugi potpuno otvaranje i onda “tko preživi, preživi”.

“Ni jedno rješenje nije dobro”, rekao je, objašnjavajući da se Vlada odlučila za srednji put između te dvije “krajnosti”.

Apelirao je na građane da idu barem sebe štititi, ako već ne i druge, odnosno da nose maske.

“Horizontalno se počela širiti zaraza po obiteljima, u takvom stanju teško je naći rješenje”, opisivao je dalje kako vidi stvari, “postoji li jedna vlada u svijetu koja je to riješila? Ne postoji.”

Rekao je i što misli o tome da se u politički dio rada na izvlačenju iz koronakrize uključi opozicija:

“Nemam ništa protiv da se uključi oporba, ali poznavajući stav i ponašanje oporbe”, kazao je osvrčući se na prijedlog izglasavanja odluka u Saboru dvotrećinski, “upravo bi se dogodilo to što su rekli ustavni stručnjaci; došlo bi do taktiziranja u političkim odlukama. I svatko bi iz ove krize nastojao, posebno oporba, zabiti koji politički poen.”

Za to tko donosi odluke kazao je:

“Odluku ne donosi politika, odluku donosi Stožer, popunjen ljudima iz struke koji znaju što se događa na terenu. Odluke bih ostavio stručnjacima koji su se cijeli život obrazovali za ovo.”

Voditeljicu je zanimali je li Vlada od jeseni izgubila konce, je li trebala reagirati ranije?

“Ajmo reći da je već u 9. ili u 10. mjesecu proglašena kompletna karantena, vjerojatno danas ne bismo imali ovoliko zaraženih, ne bismo imali ovoliko umrlih. Ali kako bi onda reagirala javnost,? Kako bismo komunicirali s javnosti, kako bi oporba komunicirala i kako bi se ta situacija reflektirala na gospodarstvo, pa i na zdravlje ljudi? Nije nikome jednostavno niti lako. Ljudi se neki panično boje te karantene, ne žele više ići u tu karantenu. Vlada vlada situacijom kako može vladati”, odgovorio je.

Nabrojao nekoliko vlada koje “nemaju ništa bolju situaciju od Hrvatske” – spomenuo je Njemačku, Francusku, Mađarsku… Voditeljica je, međutim, primijetila da je upravo Osječko-baranjska županija bila prva čiji je stožer tražio mjere online nastave za škole ili kombiniranu nastavu, odmaj nakon Kolone sjećanja.

“Jesu li te mjere donijele reultata?”, pitala je.

“Jesu, jer uvelike je smanjen broj osnovaca i srednjoškolaca koji su bili pozitivni na koronavirus. Uvelike je smanjen broj”, odgovorio je župan.

Za mjere gospdoarske pomoći kazao je da ih je njegova županija donosila kroz cijelu godinu:

“Završili smo godinu s preko 17 milijuna kuna potpore poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovima koji su u ovoj situaciji stradali. Svako pooštravanje karantene će se odraziti na manji broj zaraženi i slijedom toga na manji broj umrlih, ali isto tako i većim padom gospodarske aktivnosti i ljudima koji će završiti na birou, koji će ostati bez radnog mjesta.”

Za lokalne izbore za pola godine, kazao je da je došlo vrijeme da HDZ zavlada Osijekom.

“Što se tiče Osječko-baranjske županije, ona je nakon dugo vremena, 12 godina, vraćena pod okrilje HDZ-a. Na redu je najveći grad istoka Hrvatske, na redu je Osijek. Zato što u gradu Osijeku od 1991. HDZ nije imao svog kandidata koji je dobio izbore. Nije za to kriv Osijek, kriv je HDZ i politika koja je u Osijeku bila kakva je i nije bilo niti za očekivati da bi tamo dobila potporu birača”, kazao je.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari