Connect with us

Intervju

Ivan Anušić: Dovedimo Dravu u mirnu luku!

Objavljeno

on

Razgovor s povodom: Ivan Anušić, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i saborski zastupnik u razgovoru za Kamenjar.com:

[su_heading size=”20″]DOVEDIMO DRAVU U MIRNU LUKU[/su_heading]

Kada je jedan od najuspješnijih načelnika Općine u Hrvatskoj Ivan Anušić preuzeo Županijsku organizaciju HDZ-a Osječko-baranjske županije, ista je dobila uzlaznu putanju. Smirile su se dugogodišnje turbulencije u stranci, čemu u prilog govore izborni rezultati na prošlogodišnjim parlamentarnim, te ovogodišnjim izvanrednim parlamentarnim izborima. HDZ u Osječko-baranjskoj županiji nikad nije stajao bolje. Anušić je u međuvremenu postao član predsjedništva HDZ-a, saborski zastupnik, te predsjednik iznimno važnog Odbora u Hrvatskom saboru, Odbora za ratne veterane. Dovoljno razloga da s njim ekskluzivno za Kamenjar.com porazgovaramo o budućnosti Osječko-baranjske županije.

Dugogodišnji ste načelnik u Općini Antunovac, koja je s vrlo malim proračunom u samo nekoliko godina postigla to da se u nju doseljavaju mlade obitelji, čime se stvara pozitivna demografska slika. Kako ste to uspjeli postići u regiji iz koje odlaze mnogobrojne obitelji?

Kako bi se pojedino mjesto ili područje moglo razvijati ključno je da imate određenu strategiju napretka do koje se dolazi planiranjem i ozbiljnim radom. U Općini Antunovac, gdje sam pri kraju trećeg mandata, posvetio sam se stvaranju preduvjeta za gospodarski razvoj i na kraju ostvarivanju konkretnih rezultata. Zasigurno da su upravo doseljavanja mladih obitelji i pozitivna demografska slika u Općini Antunovac jedan od pokazatelja kako se mogu stvoriti preduvjeti da određena mjesta postanu privlačna za naseljavanje i kvalitetniji život.

Mogu li se stvoriti isti takvi preduvjeti za kvalitetniji život i razvoj Slavonije i Baranje?

anusicNaravno, upravo to je jedan od mojih ciljeva. Godinama se nažalost nije radilo na aktiviranju i iskorištavanju potencijala naše regije. Kao saborski zastupnik pokrenut ću niz inicijativa za stvaranje preduvjeta za razvoj Slavonije i Baranje. U prošlom sazivu Sabora sam pokrenuo inicijativu za izmjenu statističkih regija u Hrvatskoj. Još kad je bivša Vlada 2012. pokrenula postupak za smanjenje broja statističkih regija i svrstavanje Sjeverozapadne i Središnje Hrvatske u istu regija sa Istočnom Hrvatskom, upozoravao sam upravo na ovo što nam se dogodilo. Umjetno nam je podignut indeks razvijenosti i više nismo mogli povlačiti sredstva iz EU kao do tada.  Sad sam kao saborski zastupnik u mogućnosti napraviti nešto i na nacionalnoj razni, zato nastavljam s ovom inicijativom koju je i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac prepoznala i podržala te je najavila vrlo brzo izmjene statističkih regija kojima će se ispraviti nepravda nanesena Slavoniji i Baranji.

Hoće li Vlada Republike Hrvatske biti jamac za donošenje nove strategije i poticanje projekata za razvoj Slavonije i Baranje?

Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem na tome već intenzivno radi. Naime, sve ono što je premijer Plenković obećao u kampanji bit će ostvareno, govorim prije svega o Projektu Slavonija koji će obuhvatiti oporavak ovoga područja u gospodarskom i demografskom smislu. Ključni elementi tog projekta bili bi zapošljavanje, poljoprivreda, demografska obnova, obrazovanje i zdravstvo. Za to sve nam je potreban gospodarski rast koji se može ostvariti kvalitetnom strategijom, a rezultat toga bit će nova radna mjesta i općenito bolji život u Slavoniji i Baranji. Vrijeme je da nakon 25 godina turbulencija uvedemo našu županiju u jednu mirnu dravsku luku.

Spomenuli ste kako se do sada nisu iskorištavali potencijali koje Slavonija i Baranja imaju, koji su to potencijali i kako ih se može aktivirati?

Govorim prije svega o velikim potencijalima kao što su poljoprivreda i ruralni, gastro, vinski, lovni i ribolovni turizam koji nažalost nisu dovoljno iskorišteni, a može ih se pokrenuti i razvijati. Ne smijemo zaboraviti i na revitalizaciju Tvrđe kao povijesne jezgre grada Osijeka te na izgradnju Kampusa. Veliki potencijal su i prometni koridori, kada govorimo o Osječko-baranjskoj županiji tu je koridor 5C, a imamo i Zračnu luku Osijek, koja može primati sve vrste letova, cargo i putnički, te željeznički i riječni koridori. Zalažem se i za izmjenu Zakona o eksploataciji pijeska zbog kojeg Hrvatska pijesak uvozi iz Srbije dok u našim rijekama ima toliko pijeska da se gubi njihova plovnost i uništava tok. To su sve projekti koji će na jednu novu razinu podići i pokrenuti gospodarstvo Osječko-baranjske županije. Svjestan sam da su to financijski zahtjevni projekti, ali se oni mogu ostvariti pomoću fondova EU.

Dosadašnji vladajući u Osječko-baranjskoj županiji govore kako je problem nedovoljnog iskorištavanja potencijala zapravo loš odnos državne vlasti prema Slavoniji i Baranji.  Mogu li se projekti ostvarivati bez potpore Vlade RH?

Upravo se to predstavlja kao problem već dugi niz godina, no radi se o tome da je propušteno puno velikih prilika za razvijanje Osječko-baranjske županije. Govorimo dakle o jednoj ustaljenoj političkoj praksi u Slavoniji i Baranji,  kroz koju se neprestano provlači teza da državna vlast koči razvoj županije. Da to nije tako govori činjenica da sam kao načelnik Općine Antunovac uspio ostvariti sve zamišljene projekte iako nisam bio u strankama koje su tada bile na vlasti u Republici Hrvatskoj. Stvar je u pristupu, dogovoru i razgovoru s ministrima i vladajućima, neki projekti su ostvareni na lakši način, neki na teži, ali se u pravilu uvijek moglo dogovoriti oko projekata koji su bili ključni za razvoj Općine u kojoj sam načelnik posljednjih 12 godina. Pogrešno je, ali ujedno i najlakše, zbog nedostatka vizije, inicijative i znanja okriviti nekog drugog. Vjerujem da se s odgovarajućom komunikacijom i diplomatskim pristupom, a ne zatvorenim pristupom i napadačkim stavom, moglo puno više napraviti u Osječko-baranjskoj županiji. Danas kad gledate situaciju u političkim strankama u čitavoj Hrvatskoj, a osobito u Slavoniji i Baranji, postaje jasno da se HDZ nameće kao jedina čvrsta i stabilna politička opcija. Raskoli u većini stranaka nisu od jučer i nažalost, neće se riješiti do sutra. Potrebna nam je jedna stabilna politika u Osječko-baranjskoj županiji, koja će se fokusirati na strategiju razvoja županije, a ne na previranja u vlastitim redovima.

Prošli tjedan ste u stranačkim prostorijama u Osijeku organizirali Dan otvorenih vrata HDZ-a Osječko-baranjske županije što je rezultiralo velikim odazivom i interesom građana. Što je bio cilj takvoga događanja?

Cilj je bio približiti rad Hrvatske demokratske zajednice građanima, a ujedno i poziv za sve zainteresirane koji žele da zajedničkim snagama i bez podjela krenemo ostvarivati bolju budućnost za sve nas. Svjedoci smo promjena na hrvatskoj političkoj sceni, došlo je vrijeme za političare koji stoje iza svojih riječi i odluka. U Hrvatsku je napokon stigla jedna nova i znatno bolja politička era u kojoj želimo i građane pozvati na aktivno sudjelovanje i kreiranje političkog i gospodarskog života. Broj zainteresiranih posjetitelja Dana otvorenih vrata, ali i broj novih članova koji su upravo na tom događanju pristupili HDZ-u dokazuje kako je naš cilj ostvaren.

Razgovarao: Ante Rašić/Kamenjar.com

Održan dan otvorenih vrata HDZ-a Osječko-baranjske županije

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR