Pratite nas

Hrvatska

IVAN ANUŠIĆ: Europskim novcem možemo gospodarski i demografski oživjeti našu županiju

Objavljeno

na

Saborski zastupnik, član Predsjedništva HDZ-a, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a te načelnik uspješne općine Antunovac Ivan Anušić, na lokalnim izborima, 21. svibnja, natjecat će se za dužnost osječko-baranjskog župana.

S Anušićem smo u povodu toga razgovarali o HDZ-u, gospodarstvu Osječko-baranjske županije, kao i njegovom pogledu na načine poticanja razvoja tog gospodarstva, piše Glas Slavonije.

HDZ već tri izborna ciklusa ima prilično loše rezultate u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, iako je stranka u međuvremenu više puta pobjeđivala na izborima za Sabor i EU parlament. Zašto HDZ gotovo 12 godina nije uspijevao pronaći prave osobe za ovaj dio Hrvatske?

– U HDZ-u grada Osijeka i Osječko-baranjske županije učinjeni su veliki i pozitivni pomaci dolaskom mladih, kompetentnih i motiviranih ljudi. Pozitivnom selekcijom ojačano je zajedništvo unutar stranke i uspostavljena stabilnost i suradnja među mladima, utemeljiteljima i svim zajednicama u gradu i županiji. Uz kvalitetan tim i veliku podršku Vlade pripremili smo izborni program za Osječko–baranjsku županiju od 2017. do 2021., za lokalne izbore kojim će HDZ pokazati da je spreman preuzeti odgovornost i ima rješenja za ostvarivanje velikih projekata i značajnije korištenje europskih sredstava kojima ćemo gospodarski i demografski oživjeti županiju.

Godine oporavka

U redu, ali HDSSB je prije 12 godina povukao kadrovsko jezgro osječkog i županijskog HDZ-a, od čega se HDZ tek sada oporavlja.

– Istina je, najveći kadrovski i rezultatski deficit imali smo od 2005. pa sve do 2012. godine. Od tada je HDZ na razini Osijeka i Osječko-baranjske županije na gotovo svim izborima ostvario pobjede. To su dvoji izbori za Europski parlament, dvoji parlamentarni, predsjednički izbori te dvoji izvanredni lokalni izbori – u općinama Čeminac, koji je do tada vodio HDSSB, te Petlovac, koji je vodio HNS-ov načelnik. Ovi rezultati najbolji su dokaz najprije oporavka, a potom i snažnog rasta stranke. Kulminacija našeg kadrovskog jačanja dogodila se nakon raskola u HDSSB-u, kada je u HDZ prešlo osam načelnika općina te niz vrlo kvalitetnih pojedinaca, poput Hrvoja Šimića iz Našica, ili Stjepana Ribića, jednog od najkvalitetnijih stručnjaka koji se bavi europskim fondovima. Ovi lokalni izbori 21. svibnja bit će nam u tom političkom jačanju i rastu stranke vrlo važni. A upravo će Ribić imati važnu ulogu u realizaciji projekta Slavonija.

Možete li pojasniti što je to projekt Slavonija, naime, mnogo je informacija, no ne posebice konkretnih?

– Projekt Slavonija, Baranja i Srijem zajednički je okvir za sve mjere poboljšanja gospodarskog i demografskog stanja na nerazvijenom području istočne Hrvatske, od kapitalnih infrastrukturnih projekata koji će se financirati europskim strukturnim i investicijskim fondovima. Među njima su, primjerice, gradnja terminala za pretovar rasutih tereta u osječkoj luci (vrijednosti 13,2 milijuna eura), modernizacija i razvoj javnoga prijevoza grada Osijeka (78 milijuna eura), sredstva za projekte 19 gradova i općina koji su uključeni u Strategiju urbane aglomeracije Osijek, vrijedni više od 44 milijuna eura, ali i projekti razvoja poljoprivrede, poduzetništva, kontinentalnog turizma, znanosti, obrazovanja i sporta, zdravstva, socijalne skrbi, ali i projekte civilnog društva i projekte za hrvatske branitelje. Vrlo je važno spomenuti da inicijativa o tome u što je potrebno ulagati i konkretni projekti moraju dolaziti s lokalne i županijske razine. Kako za sve planirane projekte i programe nema dovoljno sredstava u županijskom i proračunima gradova i općina, spremni smo za natječaje europskih fondova. Zatražit ćemo sredstva za realizaciju 343 projekta procijenjene vrijednosti veće od 2,9 milijardi kuna, a isto tako pomoći ćemo pripremu i realizaciju projekata svih naših poduzetnika i poljoprivrednika sa županijskim Fondom za predfinanciranje i sufinanciranje projekata vrijednih 50 milijuna kuna.

Primjer Antunovca

Ivan Anušić

Osijek i županija suočeni su s valom iseljavanja, i premda neki pokazatelji govore da su brojke manje katastrofične negoli je uobičajena percepcija, situacija je svejedno dramatična u pogledu budućnosti ovoga dijela Hrvatske.

– Općina Antunovac, u kojoj 12 godina obnašam dužnost općinskog načelnika, uspješno se bori s ovim negativnim trendovima i ima pozitivan prirodni prirast veći od četiri posto, uz kontinuirano doseljavanje mladih obitelji. Prema svim je pokazateljima jedna od najuspješnijih općina u Hrvatskoj, čime smo dokazali da se i u Osječko-baranjskoj županiji može bolje. Uz pomoć europskog novca i s kvalitetnim projektima sagradili smo i proširili osnovnu komunalnu infrastrukturu (vodoopskrbu, kanalizaciju, javnu rasvjetu) te izgradili dječji vrtić. Pomogli smo razvoj turizma gradnjom biciklističke staze i projektima revitalizacije kulturne baštine, proširujemo i razvijamo Gospodarsku zonu, ali i mnoge druge projekte koji našu općinu čine mjestom ugodnog življenja. Samo za ovu godinu pripremili smo projekte vrijedne oko 50 milijuna kuna. Na razini županije odmah ćemo donijeti Akcijski plan i program demografske obnove Osječko-baranjske županije za razdoblje od 2017. do 2021., koji će obuhvatiti segmente podizanja životnog standarda stanovnika kroz jačanje i podizanje svih sektora gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i poticanja zapošljavanja, povećanja dara za novorođeno dijete, pomoć u stambenom zbrinjavanju obitelji kroz poticanu stanogradnju, u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave, jednakim mogućnostima i dostupnosti vrtića, osnovnih i srednjih škola te učinkovitu zaštitu djece. Poticat ćemo odgovorno roditeljstvo i osnaživanje obitelji. Mladi i planovi usmjereni mladima ugrađeni su u sve elemente našeg programa.

IT sektor je najuspješniji dio osječkog gospodarstva, no stasao je sam, bez velike pomoći politike. Postoje li konkretni planovi, ne deklarativni, da tim najuspješnijim tvrtkama daju dodatni vjetar u leđa?

– Na području Osječko-baranjske županije postoji 14 poduzetničkih potpornih institucija i 21 poslovna zona, koji su se do sada oslanjali na vlastite inicijative i ograničene financijske mogućnosti gradova i općina. Sve ih je potrebno podržati projektima ulaganja u infrastrukturu poduzetničkih potpornih institucija, gradnjom i opremanjem poduzetničkih inkubatora i akceleratora i osnaživanjem ljudskih kapaciteta u poduzetništvu, posebno mladih. Partnerskim odnosom Županije i poduzetničkih potpornih institucija i poduzetnika te spremnim projektima, pomoću sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj do 2021. godine, procijenjene vrijednosti veće od 450 milijuna kuna, pomoći ćemo kreirati tri tisuće novih radnih mjesta na području Osječko-baranjske županije. Ovaj program već smo započeli u Antunovcu pripremom projekta poduzetničkog inkubatora i akceleratora za informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) na tri tisuće četvornih metara, vrijednog 21,4 milijuna kuna. U suradnji i partnerstvu s tvrtkama iz IKT sektora pokrenut ćemo i osnivanje Centra kompetencija te Osijek i Osječko-baranjsku županiju brendirati kao hrvatski centar razvoja Informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Besplatan obrok

Za razliku od IT industrije, premda bi prema svojim potencijalima trebala biti lokomotiva razvoja, poljoprivreda već četvrt stoljeća proizvodi samo frustracije, koliko god se politike mijenjale. Zar je moguće da nismo sposobni iskoristiti goleme prirodne potencijale?

– U Osječko-baranjskoj županiji postoje golemi neiskorišteni resursi upravo za poljoprivredu koja je zanemarivana, što je dovelo do kontinuiranog pada proizvodnje i broja proizvođača, a što je posebno izraženo u proizvodnji mlijeka i mesa. Fokusirat ćemo se na suradnju s Ministarstvom poljoprivrede i koristiti dostupna europska sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH od 2014. do 2020., i dodatno za to razdoblje predvidjeti sredstva u iznosu većem od 400 milijuna kuna u županijskom proračunu za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. U tijeku je donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a mi ćemo se zauzeti za bolje definiranje poljoprivrednog zemljišta i stavljanja u funkciju, pravednije kriterije bodovanja i osigurati pravedniji način dodjele, darivanje za mlade poljoprivrednike, kupnju poljoprivrednog zemljišta, kao i okrupnjavanje. Nadalje, od zaštićenih proizvoda oznaku zemljišnog podrijetla nose samo slavonski i baranjski kulen. Podržat ćemo zaštitu i ostalih proizvoda i dobivanje oznake izvornosti, primjerice za slavonsku kobasicu, pekmez od domaće plave šljive, čepinski kupus… Također, u svim osnovnim školama na području Osječko-baranjske županije odmah ćemo osigurati besplatan obrok za svu djecu od prvog do osmog razreda. Namirnice za prehranu djece nabavljat će se od slavonskih i baranjskih proizvođača prehrambenih proizvoda, lokalnih pekarnica i poljoprivrednika, čime će se pomoći i poticati i lokalne proizvođače domaće i zdrave, ekološki proizvedene hrane.

Dobra je zamisao osigurati učenicima obroke i istovremeno poticati domaće proizvođače, no kako to Županija može financirati?

– Osječko–baranjska županija u protekle dvije godine držala je oročeno više od 60 milijuna kuna na štednom računu, dok su procijenjena potrebna sredstva za ovu svrhu približno 33 milijuna kuna godišnje. Taj novac treba kolati, a ne biti oročen. Za školarce ćemo iskoristiti dio tih sredstava, kao i dio kroz uštede na drugim pozicijama u proračunu. Također, očekujemo da se tu uključe i općine i gradovi, a preostali dio sredstava osigurat ćemo iz fondova EU-a koji postoje za suzbijanje siromaštva na ruralnim područjima. Neke udruge već koriste sredstva iz EU-a za te namjene, poput Puteva milosti ili Rijeke ljubavi.

Uz poljoprivredu mnogo se govori o ruralnom, kontinentalnom, vinskom i inom turizmu, no i dalje na području županije ima gostiju koliko u nekom većem hotelu na Jadranu. Kako dovesti goste i osigurati da ovdje troše svoj novac? Mnogi su uložili u kapacitete i sadržaje, kako im pomoći da realiziraju svoje projekte?

– Osim pojedinačnih inicijativa malih ugostitelja i domaćinstava te pojedinih općina i gradova koji se bave kontinentalnim i ruralnim turizmom, do sada nije bilo ozbiljnog upravljanja razvojem turizma od strane županije. Uz pojačano poticanje ulaganja u turističku infrastrukturu i smještajne kapacitete, nužno je i potpuno upravljanje kvalitetom destinacije na području turistički orijentiranih općina i gradova, gdje se mora aktivirati Županija i zajednički promovirati jedinstvenu turističku ponudu za cijelu županiju. Da bismo privukli turiste moramo osigurati bogatstvo sadržaja i raznolikih događanja, uz kvalitetnu ponudu hrane, pića i smještaja. Privlačna snaga Osijeka, Beloga Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca, Đakova, Valpova, Našica, njihova okolica i sve ostale općine i njihovi potencijali mogu biti najveći generator ponude i potražnje ove županije zbog velikog broja raznolikih prirodnih i kulturno-povijesnih potencijala. Županija će biti partner u projektima revitalizacije, obnove i prenamjene objekata kulturne baštine i starih gradskih jezgri u svrhu razvoja svih oblika kontinentalnog turizma.

Igor MIKULIĆ/Glas-Slavonije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Rijeka: Zapovjednik vojske tzv. SAO Krajine prijavljen za ratni zločin nad 13 Poljančana

Objavljeno

na

Objavio

Riječki policajci dovršili su u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom istragu nad 76-godišnjem državljaninom Srbije kojeg se osumnjičili da je 1991. kao zapovjednik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine počinio ratni zločin, ne spriječivši ubojstva 13 civila u mjestu Poljanak, kod Korenice.

Osumnjičenog se tereti da od kolovoza do studenog ratne 1991. godine kao komandant štaba Teritorijalne obrane na području Korenice nije spriječio psihičko i fizičko zlostavljanje i ubijanje civilnog stanovništva koje su činili pripadnici Teritorijalne obrane i drugih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, izvijestio je u srijedu MUP.

Tijekom istrage utvrđeno je da je više nepoznatih pripadnika paravojnih jedinica, bez ikakva povoda i razloga u mjestu Poljanak, vatrenim oružjem i drugim sredstvima usmrtilo 13 civila.

Pokazalo se također da su pripadnici paravojnih postrojbi 8. listopada 1991. ustrijelili tada 56-godišnjeg Tomu Vukovića ispred njegove kuće, dok su 24. listopada na stablo objesili 46-godišnjeg Milana Lončara i njegovog 83-godišnjeg oca Ivicu Lončara.

Osumnjičenog terete i da 7. studenog 1991. nije spriječio ubojstvo Ivana Vukovića (57), Nikolu Vukovića (53), Luciju Vuković (68), Dane Vukovića (80), Vjekoslava Vukovića (52), Dane Vukovića (74), Milke Vuković (65), Josipa Matovine (51) i Nikole Matovine (79).

Uz to, osumnjičenog tereti da istog dana kao zapovjednik nije spriječio ubojstvo Nikole Vukovića (65) koji je ubijen ubacivanjem ručne bombe u kuću u kojoj se nalazio nepokretan.

Osumnjičeni 76-godišnjak, osim što kao komandant štaba Teritorijalne obrane nije spriječio ubojstva, nije poduzeo ništa da se otkriju i kazne počinitelji tih zločina. Tako je, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, iako je to bio dužan, propustio spriječiti da se civilno stanovništvo psihički i fizički zlostavlja te potom i ubija.

Prema neslužbenim podacima osumnjičeni je nedostupan hrvatskim pravosudnim vlastima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Povijesna hodnja Puma od Našica do Varaždina

Objavljeno

na

Objavio

Foto: OSRH

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u srijedu, 12. prosinca 2018., krenuli su iz vojarne 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama na hodnju do vojarne 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu, priopćio je MORH

Hodnja u dužini od 184 kilometra simbolizira povratak Puma u Varaždin nakon deset godina i odvijat će se u sedam etapa: – Našice – Kutovi, Kutovi – Slatina, Slatina – Virovitica, Virovitica – Đurđevac, Đurđevac – Koprivnica, Koprivnica – Ludbreg i Ludbreg – Varaždin.

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume danas će prehodati prvu etapu hodnje od Našica do Kutova u duljini od 25 kilometara, a završetak hodnje predviđen je u utorak, 18. prosinca u vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu.

Na putu prema vojarni, pripadnici Puma proći će kraj Spomen obilježja Puma u Varaždinu gdje će položiti crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Pume.

Na ispraćaju pripadnika Gombr-e na hodnju u vojarni 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gombr-e brigadir Mijo Validžić i gradonačelnik grada Našica Josip Miletić.

Zapovjednik HKoV-a general Jurković je u ime Ministarstva obrane RH, Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske zahvalio svim pripadnicima Gombr-e koji su se odlučili na simboličnu hodnju povodom povratka Puma u Varaždin istaknuvši: “Hrvatskom vojniku nije ništa teško i budite ponosni na sebe”.

Zapovjednik Gombr-e brigadir Validžić je u svom obraćanju rekao: “Ovom hodnjom pokazat ćemo hrvatskom narodu da je hrvatski vojnik uvijek spreman na sve zadaće pa tako i na ovu, neka nam sve ove dane u mislima budu poginuli hrvatski vitezovi poginuli u Domovinskom ratu, hodajmo njima u čast”.

Prisutnima se obratio i zapovjednik 2. mehanizirane bojne Pume bojnik Zlatko Iživkić koji je u ime bojne i brigade zahvalio gradu Našicama na gostoprimstvu.

Foto: OSRH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari