Connect with us

Hrvatska

Ivan Anušić proglasio prirodnu nepogodu za cijelu Osječko-baranjsku županiju

Objavljeno

-

Foto: Hina

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić donio je u utorak, na prijedlog gotovo svih jedinica lokalnih samouprava Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše za područje cijele županije.

Štete nastale na višegodišnjim nasadima, šumama, ribarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, dugotrajnog izostanaka padalina i visokih temperatura proteklih mjeseci na području cijele županije, procijenjene su na 500 milijuna kuna.

Najveće štete pretrpjeli kukuruz, šećerna repa, soja, i suncokret, istaknuo je župan Anušić.

“Sličnu situaciju u županiji smo imali i 2003. kada je šteta procijenjena na 525 milijuna kuna”, podsjetio je.

Kaže da tek dvije ili tri jedinice lokalne samouprave nisu u još uputile zahtjev jer vjerojatno nisu znale da im je to obveza ili nisu stigle, no unatoč tome prirodna nepogoda proglašena je za cijelu Županiju.

Riječ je o velikom i ozbiljnom problemu za poljoprivrednike, rekao je Anušić, naglasivši da su uputili zahtjev prema Ministarstvu poljoprivrede od kojega očekuju donošenje mjera u idućem razdoblju za pomoć poljoprivrednicima.

Uvođenje 16 sustava za navodnjavanje, ovaj mjesec završavaju sustavi Mala šuma i Veliki vrt  

Podsjetio je da Osječko-baranjska županija kontinuirano priprema i radi na uvođenju 16 sustava za navodnjavanje na cijelom području. Bez sustava za navodnjavanje poljoprivreda u budućnosti neće moći opstati, ističe Anušić.

Utjecaj klimatskih promjena je vidljiv i kroz ogromne štete koje ostaju na poljoprivrednim površinama, rekao je. Ove godine, da smo imali sustave za navodnjavanje, vjerojatno ne bi imali 500 milijuna štete, nego možda i veće prinose, procijenio je.

Najavio je da se na području županije već ovaj mjesec završavaju dva sustava za navodnjavanje Mala šuma i Veliki vrt

“Kada završimo sve to imat ćemo 9,5 posto površina pod sustavima navodnjavanja što je u odnosu na ostatak Hrvatske, koja ima manje od jedan posto, zaista dobar rezultat. Krenuli smo dobro i nastavljamo na tome raditi jer uz Regionalni distribucijski centar i sustave za navodnjavanje, podići ćemo kvalitetu poljoprivrede i konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača na tržištu”, poručio je župan Anušić.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda s područja Osječko-baranjske županije i županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda obvezuju se da sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda pokrenu postupak prijave prve i konačne procjene štete te potvrde konačne procjene štete u Registar šteta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari