Pratite nas

Politika

Ivan Anušić: Razliku od 6,5 posto bit će teško stići

Objavljeno

na

Šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović Ivan Anušić izjavio je, nakon objave izlazne ankete, kako je razlika od 6,5 posto između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović dosta velika te će je biti teško stići.

Anušić kaže i kako je očito da su glasači Miroslava Škore ostali kod kuće i nisu željeli glasati ili su davali možda glas i za Milanovića.

“Na istoku Hrvatske imali smo šaroliku situaciju. Neke županije su ostale jako iza, neke su uspjele dostići prosjek kakav je bio u ostatku Hrvatske, ali izlaznost je mala i zato jer veliki dio ljudi više ne živi u Slavoniji. Njih tamo više nema a još uvijek su tamo prijavljeni”, rekao je.

Što se tiče glasovanja dijaspore i velike mobilizacije birača HDZ-a, Anušić je rekao kako su očekivali da će dijaspora izaći na izbore u velikom broju i glasovati za Kolindu Grabar Kitarović.

“Naša projekcija je da će u BiH i iseljeništvu na birališta izaći maksimalno 45.000 – 50.000 birača. Od toga očekujemo da će većina podržati Kolindu Grabar Kitarović, ali mislim da broj od oko 40.000 tisuća birača može poništiti trend iz izborne ankete, ali dali će ga u potpunosti poništiti to treba vidjeti dok dođu prvi neslužbeni rezultati”., kazao je Anušić.

Osvrnuo se i na kampanju te rekao kako su se događale i neke stvari na koje se nije moglo utjecati.

“Na neke stvari koje su se događale u kampanji, u šest-sedam mjeseci koliko sam izravno i neizravno bio involviran, nije se moglo utjecati, neke su se stvari događale same od sebe, na neke okolnosti i situacije se nije moglo utjecati”, rekao je Anušić.

Da se možemo vratiti godinu dana unatrag, rekao je Anušić, sigurno bi neke stvari mijenjali, ali ne treba biti pesimist. Jednostavno stvari idu kako idu i ako ova razlika u glasovima bude zaživjela, onda je to jedna ozbiljna razlika između dva kandidata gdje je jedan dobio puno više glasova, dodao je.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ivan Vrdoljak protiv Orbanovog pozivanja Hrvatske u ‘savez protiv EU’

Objavljeno

na

Objavio

Viktor Orban

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak osudio je u utorak najavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će u “savez protiv Europske unije uključiti i Hrvatsku”, te pozvao premijera i predsjednika Hrvatske da “stanu u obranu proeuropske Hrvatske”.

Vrdoljak u priopćenju ocjenjuje da “ekstremisti, nacionalisti i populisti poput Orbana žele i EU i Hrvatsku povući unazad” u kršenje temeljnih načela demokracije, pravne države, neovisnosti medija i ljudskih prava.

Kao liberalna stranka, koja se zalaže za proeuropsku, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku HNS osuđuje Orbanovu najavu da će u “savez protiv EU-a uključiti i Hrvatsku”.

“Nemamo pravo više šutjeti i pasivno promatrati inicijative koje direktno ugrožavaju slobodu svakog od nas, slobodu svih građana EU-a”, poručuje u priopćenju. Na liberalima je da ustanu u obranu zajedničkih vrijednosti – od slobode do ljudskosti.

Vrdoljak je pozvao premijera Andreja Plenkovića i novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, kao i ostale političke aktere u Hrvatskoj, da se jasno odrede prema Orbanovoj inicijativi i da stanu u obranu moderne i proeuropske Hrvatske.

Istaknuvši da je ujedinjena Europa, sa svojim demokratskim i gospodarskim standardima, dobro mjesto za život i rad svojih stanovnika, HNS poručuje da svi koji djeluju protiv nje rade za interese drugih, a ne Europljana. (Hina)

Orban: Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti…

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

(Geo)politički objektiv – Zašto je poznavanje geopolitike nužno za razumijevanje svijeta u kojemu živimo?

Objavljeno

na

Objavio

U desetoj epizodi podcasta (Geo)politički objektiv Davor Dijanović govori o disciplini geopolitike. Definiraju se osnovni geopolitički pojmovi i daje pregled najvažnijih geopolitičkih autora, škola i literature.

Uvodna emisija o geopolitici s teoretskim pregledom najvažnijih autora i pojmova, ističe Dijanović, nužna je za razumijevanje aktualnih geopolitičkih prijepora o kojima će biti govora u sljedećim epizodama podcasta.

Bez razumijevanja geopolitiče i međunarodnih odnosa nije moguće ni razumijevanje političkih procesa u Republici Hrvatskoj, zaključuje Dijanović u novoj epizodi podcasta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari