Connect with us

Politika

Ivan Celjak nova je šansa za Sisačko-moslavačku županiju

Objavljeno

-

Ivan Celjak

Ivan Celjak, magistar prava, rođen i odrastao u Sisku, postao je predsjednik županijske organizacije HDZ Sisačko-moslavačke županije, nakon što je tadašnji predsjednik Ivo Žinić zbog niza afera s nekretninama napustio HDZ.

Celjak je i predsjednik najjače stranačke organizacije u Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradske organizacije Sisak gdje je bio izgledan kandidat za gradonačelnika Siska već u prvom krugu.

Zbog velike štete stranci koju je nanio Ivo Žinić, stranci koja mu je bila zaleđe tri desetljeća, u utrku za oporavak županije ide Celjak, sin poginulog junaka Domovinskog rata. Nimalo laka i zahvalna bitka, koju će dodatno htjeti otežati Žinić koji je HDZ-u okrenuo leđa.
Celjak je u središnjici HDZ-a prepoznat i prije, na parlamentarnim izborima kao novo, mlado, perspektivno lice, izabran je s petog mjesta na listi izravno u Hrvatski sabor osvojivši velik broj preferencijalnih glasova.

Celjakov program usmjeren na obnovu i razvoj gospodarstva

U Celjakovom programu dominiraju ideje koje će prema procjeni njegovog tima dovesti do gospodarske i stambene obnove županije te konkretnim mjerama za mlade potpomognuti demografski oporavak. Zasigurno će se posebno založiti da se što prije provede u djelo zakonska odluka kojom je Vlada RH osigurala stopostotnu konstrukcijsku obnovu objekata stradalih na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

Kako je sisačko-moslavački kraj pretežito orijentiran na poljoprivrednu proizvodnju i uzgoj stoke, zanimljivo je da je u Celjakovom programu i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i potpora poljoprivredi i naglasak na jačanje turističkog potencijala na području Moslavine.

Dodatno, položaj Parka prirode Lonjsko polje, kao i razvijanje nove grane turizma kao što je zdravstveni turizam u Topuskom i u Sisku, Sisačko-moslavačku županiju može staviti visoko na karti kontinentalnog turizma. Upravo je prije nekoliko dana državni vrh boravio u Topuskom i dogovorene su investicije od 600.000 milijuna kuna za razvoj zdravstvenog turizma, što će značajno doprinjeti razvoju gospodarskog dijela županije.

Demografska revitalizacija: Županija koja privlači mlade kroz obrazovni i inovacijski centar

Celjaku je cilj županiju razviti i kao obrazovni i inovacijski centar kako bi se mlade privuklo da se ostanu školovati u svojoj županiji i pri tome im pružiti punu potporu i u vidu smještaja i stipendija i u vidu novih zanimanja koja su konkurentna na tržištu rada.
Jedan od prioriteta županijske i državne vlasti je i uređenje postojeće i izgradnja nove prometne infrastrukture koja će uvelike olakšati povezanost i s glavnim gradom i vezano uz lakši i brži transport materijala i opreme za obnovu.

Potrebno se usmjeriti na razvoj ostalih prednosti koje ovaj kraj ima. Plodna zemlja, izgrađena infrastruktura i jači poticaj mladima otvaranjem novih obrazovnih smjerova kako bi se mladima omogućilo da se školuju ovdje, zaposle i zasnuju obitelj.

Naknada u iznosu od 5.000 kuna za redovite studente na potresom pogođenom području

„Želim biti župan u županiji koja može privući nove investitore, koja može ponuditi uvjete kakve druge županije nemaju jer imamo i zemljopisnu prednost, blizinu Zagreba, koju nismo nikako do sada iskoristili. Naši će poduzetnici i privatne tvrtke moći dobiti do 70 posto bespovratnih sredstava za ulaganje u nove proizvodne pogone, opremu i strojeve, a bit će dostupni i beskamatni krediti za poduzetnike čime planiramo znatno jačanje gospodarstva u suradnji državne i županijske vlasti. Kako sve to nije moguće bez kvalificirane i mlade radne snage, svi redovni studenti s područja naše županije koji upišu prvu godinu fakulteta na potresom pogođenom području, dobit će jednokratnu naknadu u iznosu od 5.000 kuna već ove jeseni“, Ivan Celjak pojašnjava svoj program.

Osnivanje poljoprivrednog inkubatora

Poseban dio programa odnosi se na poljoprivredu i razvoj ruralnih područja te Celjak objašnjava: „Osnovat ćemo poljoprivredni inkubator u našoj županiji i potaknuti razvoj mjerama potpore poljoprivrednim proizvođačima usmjerenima na siguran tržišni plasman i visoku dodanu vrijednost. Razvijat ćemo proces održive proizvodnje hrane, poticanjem uzgoja autohtonih pasmina i sorti poput škrleta te očuvanjem tradicijske baštine.“

Posebna veza s hrvatskim braniteljima

Ivan je sin poginulog ratnog heroja Marijana Celjaka, osnivača prvih nenaoružanih odreda i dragovoljačkih postrojbi Zbora narodne garde te jednog od osnivača i prvog dozapovijednika 57. samostalnog dobrovoljačkog bataljuna pričuvnog sastava ZNG u Sisku. Snažna povezanost s hrvatskim braniteljima koje naziva istinskim junacima koji su sve dali za Domovinu, vidljiva je i u Celjakovom angažmanu oko prava hrvatskih branitelja, a zalaže se i za jačanje mreže usluga namijenjenih hrvatskim braniteljima.
Osnivanjem Memorijalnog centra Domovinskog rata, preuređenjem jedne postojeće oštećene zgrade dobio bi se prestižan prostor u kojem bi se kroz interaktivan pristup mlađim generacijama prenosila istina o ratu. Tu bi se opremio i prostor za branitelje koji bi se ponovo okupljali kroz sportsko-edukativne susrete i ta bi se suradnja širila i na Kutinu i na Novsku.
Upravo je svoj prvi govor u Saboru nakon preuzimanja dužnosti saborskog zastupnika, posvetio hrvatskim braniteljima.

Potrebna su ulaganja u zdravstveni i obrazovni sustav

„U mojem programu je i izgradnja objekata u okviru kompleksa županijske Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, gdje ćemo u suradnji s državnom vlasti pristupiti obnovi nakon potresa kako bi naši pacijenti imali potpunu zdravstvenu skrb u svojoj županiji.
Jedno od novina je osnivanje visokoobrazovne ustanove Zdravstveno veleučilište Sisak, što je ujedno prilika da naš vrijedan tim stručnih i kvalitetnih ljudi, mlađim generacijama prenosi znanja i vještine koje se koriste u našoj bolnici. Iskazan je interes mladih za ovim visokoškolskim programom među mladima i iz Novske i Kutine, stoga ćemo odmah po preuzimanju odgovornosti vođenja Županijske uprave, pristupiti pokretanju procedure i uređenja adekvatnog prostora kako bi mladi studirali u svojoj županiji i medicinskim zanimanjima pronašli adekvatno radno mjesto.
Pružit ćemo priliku mladim ljudima da ostanu studirati u svojoj županiji i privući studente iz drugih gradova Lijepe naše.

Isto tako, iznova ćemo graditi u potresu stradale Ekonomsku školu i obnoviti Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku te graditi Prvu osnovnu i Srednju školu Petrinja.

Planiramo dovršiti učenički dom u Sisku i izgraditi novi učenički dom u Novskoj jer za to postoji potreba budući se Novska pokazala kao grad mladih ljudi.
Uz postojeći srednjoškolski program Tehničar za razvoj videoigara, izgradit ćemo kampus u Novskoj i osigurati da i dalje budemo središte gaming industrije u Hrvatskoj. Energetski ćemo obnoviti i Tehničku školu Kutina, glavnu školsku zgradu i zgradu radionice kako bi naši učenici imali sve uvjete za uspješno školovanje.

Skrb o starijim i nemoćnim osobama

„Nakon obnove potresom stradalih domova za starije i nemoćne Petrinja i Glina, proširit ćemo njihove smještajne kapacitete te vrstu usluge, primjerice pružanje mogućnosti fizikalne terapije u Domu, opremanje dodatnih prostorija opremom za sportske aktivnosti i slično.
U Kutini planiramo pomoći izgradnju novog doma za umirovljenike kao i čitav niz programa za mlade te infrastrukturnih projekata“.
Najbolje godine života su pred nama, imamo energiju, imamo tim ljudi koji zna i može pokrenuti pravi početak za razvoj Sisačko-moslavačke županije, zaključio je Celjak prezentiranje svojeg programa s kojim uz puno optimizma ulazi u završni dio predizborne kampanje.

Brojni stariji kolege u Saboru ističu kako se u kratkom vremenu Celjak već iskazao kao osoba koja snažno lobira za svoj sisačko-moslavački kraj i kako nema ministra kojeg nije informirao koji su projekti potrebni u županiji.

Ako sad ne iskoristi priliku, ovaj teško pogođeni kraj nema puno vremena i neće više imati puno prilika za razvoj.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari