Connect with us

Politika

Ivan Celjak – Županiju razviti kao obrazovni i inovacijski centar

Objavljeno

-

Ivanceljak.hr

Ivan Celjak kandidat je Hrvatske demokratske zajednice za župana Sisačko-moslavačke županije koji je tijekom posljednjih nekoliko tjedana posjetio sve krajeve županije i susreo se s ljudima koji su u velikom broju prepoznali potencijal njegovog programa.

U Celjakovom programu prvo mjesto zauzima hitna gospodarska i stambena obnova Sisačko-moslavačke županije te konkretne mjere za njen demografski oporavak. Iako je Vlada Republike Hrvatske zakonskim okvirom osigurala stopostotnu konstrukcijsku obnovu objekata stradalih na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, Celjak je stanovnicima poručio kako će se pobrinuti da se obnova učinkovito i brzo sprovede u djelo.

Poduzetnici u županiji pozdravili su HDZ-ov plan da se u Hrvatskom saboru donese odluka o promjeni statističkih granica regije nakon koje će poduzetnici i privatne tvrtke iz Sisačko-moslavačke županije moći dobiti do 70 posto bespovratnih sredstava za ulaganje u nove proizvodne pogone, opremu i strojeve. Bit će im dostupni i beskamatni krediti čime se planira znatno ojačati gospodarstvo županije.

Celjak će se kao župan posebno založiti za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i veće potpore poljoprivredi, kao i za potpuno korištenje turističkog potencijala svih dijelova županije, kroz razvoj zdravstvenog turizma, posebno u termama Topusko, ali i Parku prirode Lonjsko polje te u dolinama Kupe i Une. Cilj je da i domaći i strani turisti otkriju ljepote jedne od najljepših hrvatskih županija, što će znatno doprinijeti lokalnom stanovništvu i pomoći u proširenju njihove ponude i stvaranju novih prilika.

Jedan od bitnijih dijelova programa je županiju razviti kao obrazovni i inovacijski centar.
Celjak planira osnivanje poljoprivrednog inkubatora Sisačko-moslavačke županije i poticanje razvoja mjerama potpore poljoprivrednim proizvođačima usmjerenima na siguran tržišni plasman i visoku dodanu vrijednost. Poljoprivrednici s kojima se tijekom kampanje susreo podržavaju veće zalaganje županije za uspostavljanje procesa održive proizvodnje hrane, poticanjem uzgoja autohtonih pasmina i očuvanjem tradicijske baštine.

Mladima se tijekom predstavljanja programa najviše svidjela činjenica što će redovni studenti s područja županije, koji upišu prvu godinu fakulteta na potresom pogođenom području, dobiti jednokratnu naknadu u iznosu od pet tisuća kuna. Starije generacije u programu kao najvažniju točku pak ističu izgradnju nove bolnice u okviru kompleksa OB dr. Ivo Pedišić Sisak i Zdravstvenog veleučilišta Sisak. Svi su se složili da će županiji doprinijeti obnova i sanacija Ekonomske škole i Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku te Prve osnovne i Srednje škole Petrinja te dovršetak učeničkog doma u Sisku i izgradnja novog učeničkog doma u Novskoj.

Uz postojeći srednjoškolski program tehničar za razvoj videoigara, Celjakov program najavljuje novi kampus u Novskoj koji bi osigurao da taj grad i dalje bude središte gaming industrije u Hrvatskoj. Uz obnovu potresom stradalih domova za starije i nemoćne Petrinja i Glina, proširit će smještajne kapacitete te izgraditi novi dom u Kutini.

Nastavak jačanja mreža usluga za hrvatske branitelje, te nastavak uspješne suradnje Ivana Celjaka braniteljima diljem županije, također su među najbitnijim ciljevima programa kojim se Celjak predstavio građanima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas