Connect with us

Pregled

Ivan Čermak: Crodux nije kriv za ekološku katastrofu

Objavljeno

-

Umirovljeni general Ivan Čermak, vlasnik tvrtke Crodux, rekao je da njegova tvrtka nije kriva za ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu.

“Dali smo priopćenje i iza njega stojimo. Dokle god ne bude gotova nezavisna istraga nećemo izlaziti s dodatnim komentarima. I dalje tvrdimo da jedno s drugim (radovi Croduxa na ispitivanju produktovoda, op. a.) nije povezano, a sigurni smo da će to pokazati i istraga na terenu”, rekao je Čermak za Večernji list.

On tvrdi i da cijev produktovoda nije pukla, nego da je bila šuplja kada je Crodux započeo ispitivanje. “Cijev je bila šuplja i propustila je. Mi smo jasno i glasno rekli da je iscurilo 150 do 200 litara (nafte ili benzina, nap. a.), pet kilometara daleko od vodocrpilišta”, rekao je vlasnik Croduxa.

Na pitanje što je onda uzrok golemog zagađenja vode odgovorio je da ne zna i da ne bi ulazio u nagađanja. “Uskoro će se sve znati. Istraga još traje”, zaključio je Čermak.

Na Dusparine optužbe da je ministar energetike Tomislav Ćorić Croduxu dao posao na produktovodu bez natječaja Čermak je rekao da su to sve “laprdanja i gluposti”. “Koji natječaj, kakvi natječaji? Taj su posao rafinerija (Bosanski Brod, nap. a.) i Crodux direktno dogovorili i ugovorili. Mi smo bili inicijator toga jer smo rekli da je to način da se Slavonski Brod riješi zagađenja” tvrdi Čermak i dodaje: “Isti čas kad se to dogodilo pozvali smo i vatrogasce i policiju i poduzeće koje se bavi sanacijom, odradili sanaciju. Nagađanja, špekulacije, histerija, zlonamjernosti… kako to uopće komentirati? To nema veze sa strukom”.

Čermak je na pitanje ustvrdio da ne zna zašto se Duspara okomio baš na njega, ali je i rekao da je zagađenje vode u Sl. Brodu “tragedija i teška situacija”.

Zbog zagađenja u Slavonskom Brodu i okolnim mjestima oko 90 tisuća ljudi nema pitku vodu.

Podsjetimo, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio je da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znače da se ukida zabrane vode za piće i kuhanje, a izvijestio je i kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.

Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od subote nemaju pitku vodu jer je slavonskobrodsko vodocrpilište onečišćeno ugljikovodicima. Jučer ujutro su počeli radovi na spajanju Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima, a Brođani i stanovnici okolnih općina vodu trebaju dobiti za 15 dana.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, pad, tvrdi da filteri nemaju sveze s ovim incidentom te da su ugljikovodici ušli u sustav slavonskobrodskog vodovoda. “Imamo dokaze da se incident dogodio od strane Croduxa 28. ožujka. Je li se dogodio samo na tom ili na nekom drugom mjestu ne znamo jer je produktovod dugačak 5 km, star preko 60 godina, nije u upotrebi 28 godina”, kazao je.

“Kad već ministar tako hrabro govori o neodržavanju sustava, rekao bih da imamo papire o ispravnosti vode, a tvornica je 2010. bila u vlasništvu Hrvatskih voda, koje su trebale promijeniti filter i dati je gradu. Nema tvornice na svijetu koja bi bila rentabilna da se u njoj razgrađuju ugljikovodici. Treba zaštititi građane koji su direktno ugroženi”, naglasio je poručivši da sve velike investicije idu preko Hrvatskih voda te da njih treba pitati zašto zanemaruju pojedine sredine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari