Connect with us

Analiza

Ivan Hrstić: Bitka za Liman izgleda kao copy paste bitke za Balakliju

Objavljeno

-

BITKA ZA LIMAN IZGLEDA KAO COPY PASTE bitke za Balakliju. Umjesto izravnog juriša na dobro utvrđene ruske pozicije, Ukrajinci su krenuli sjeveroistočno u obuhvat cijelog područja, u prvom slučaju u pravcu Kupjanska, a u ovom drugom prema Makiivki i Svatovima, uz pomoćne prodore s juga. A nakon poluokruženja, ruski položaji, kao u Izjumu, sada u Limanu, Jampilju i Kremini postaju neodrživi.

RAZLIKA JE BITNA jedino u tome što su sad Rusi dobili zapovijed održati se do zadnjeg metka, kako bi kupili što više vremena, no čini se da to ne daje bogznakakve rezultate, jer je i rezervna ruska linija obrane duž rijeke Oskil već potpuno kolabirala. Rijeke u sjevernom Harkivu i Luhansku teku paralelno na pravcu sjever-jugu, a Ukrajinci su već došli do sljedeće rijeke, Žerebec, dok im je neposredni cilj doći do Svatova na rijeci Krasna. U tom slučaju, nakon Izjuma, Limana i Kremine, na red bi došlo oslobađanje Lisičanska i Sjeverodonjecka.

DO TADA ĆE PUTIN vjerojatno pokušati na bojište baciti mnoštvo mobiliziranih, no rezervisti i novaci bez ikakve obuke i sa skromnom opremom teško da će promijeniti stanje na terenu. Njihove napadne sposobnosti su minimalne, no osim kao topovsko meso, mogli bi donekle efikasno poslužiti za pokušaj očuvanja već osvojenog. Da Putin nema dovoljno vojnika za potrebnu nadmoć u ofenzivi, to je odavna jasno, no, trenutno ih nema dovoljno niti za obranu.

AKO POGLEDATE NA KARTU područje oivičeno žutom bojom, Ukrajinci su nakon što su se Rusi povukli istočno od Oskila već oslobodili još oko 1400 kvadratnih kilometara. No, to nije klasična linija fronte, Ukrajinci su temeljito prošupljili ruske položaje, prolazeći između utvrđenih pozicija i sijući paniku u njihovoj pozadini u kojoj nema druge linije obrane kao u Hersonu. Područje označeno tanjom žutom linijom u sredini tog oslobođenog područja je oko 200 kvadratnih kilometara unutar kojih nema gotovo nijedne kuće niti prave ceste. Jasno je da je to neobranjivo ako netko uđe s dovoljno velikim snagama i osiguranom logističkom potporom. Da, Rusi u Limanu ogorčeno se brane, no, veza s Kreminom je potpuno presječena, a pitanje je trenutka kad će im biti presječena i zadnja prometnica koja ih povezuje sa Svatovima. “Braniteljima” Limana ova Putinova mobilizacija nikako ne može biti od ikakve pomoći i pitanje je hoće li se većina stići izvući na vrijeme.

PRIČA O “DJELOMIČNOJ” MOBILIZACIJI je, naravno, laž, kao sve što izgovori Putin. Opća mobilizacija u Rusiji je ionako neprovediva, osim u slučaju kad je Rodina izravno napadnuta i ugrožena. Taj sustav ruske varijante općenarodne obrane odavna je razmontiran i nemoguće ga je obnoviti preko noći. Pa niti u roku nekoliko mjeseci. No, mobilizirat će koga god stignu uloviti, izvješća već stižu da regrutacijski časnici ne uzimaju samo rezerviste, već i one koji vojsku nikad služili nisu. Već prvi dan po nekim selima u provinciji išli su noću, od kuće do kuće, prije tog zatvorivši sve ulaze i izlaze iz sela.

VOJNIČKA OPREMA s kojom ih šalju je skromna, neki se žale da im je rečeno da tko želi zaštitni prsluk, mora sam kupiti, isto kao i pribor za prvu pomoć. Mnogi Rusi bježe, no još više njih će se poslušno odazvati. Kakav će biti rezultat te mobilizacije? Putin ni nije imao mnogo izbora, jer došao je datum na koji bi se dobar dio njegove invazijske vojske potpuno raspao, mnogi bi se ruski Rusi kojima je svega dosta posve legalno mogli vratiti svojim domovima u Rusiji na sigurno – jer su im iscurili ugovori. Prvo je, dakle, trebalo mobilizirati one koji su još od rpije invazije pod ugovorom i fizički već ulovljeni u ukrajinsku stupicu, oni su prvi cilj, njih je trebalo pošto-poto zadržati pod prijetnjom vojnog suda. Zatim dovesti one koji će barem fizički popuniti ispražnjena pješadijska i druga mjesta. Ruski jastrebovi upozoravali su da u ima brigada u kojima nije preostalo više od 60 pješadinaca raspoloživih za napad.

MNOGE JE TO VEĆ PODSJETILO na scenu uz filma “Neprijatelj pred vratima” kad politički komesar u Staljingradu golorukim mladićima zapovijeda juriš te im objašnjava da kad pogine onaj prvi koji ima pušku, prvi sljedeći iza njega podiže tu pušku i juriša dalje dok i njega metak ne skine. Putin nema tih problema, ima on dovoljno pušaka za sve. No, ti mladići neće bti ništa manje topovsko meso osuđeno izginuti zbog pogrešaka njihovog vođe. Kako bi on prikrio svoju vlastitu nesposobnost i zadovoljio svoj kriminalni (na)um.

LOGISTIČKE LINIJE ruske vojske raspadale su se već i sa stotinjak tisuća vojnika, kakav bi tek kaos nastao kad bi doista u Ukrajinu poslao još 300 tisuća, ili milijune? Nema kadra koji bi te vojnike obučavao, ti su kratkovidno već poslani u Ukrajinu. Kalašnjikova sigurno ima više nego dovoljno, ali postoji li doista logistički sustav koji bi tim vojnicima u rovove dostavljao metke, hranu, opremu i pružao svu potrebnu podršku? Baciti masu neiskusnih vojaka na bojište isto je kao baciti ih u mlin za mljevenje mesa.

ZA PUTINA JE OVO KUPOVANJE VREMENA i pokušaj delegiranja odgovornosti, dimna zavjesa za neuspjeh njegovog blitzkriega. Specijalna vojna operacija ovim postaje pravi rat i to više nikom neće moći skrivati. Za prosječnog Rusa je sve to bilo OK dok je to bila specijalna vojna operacija u kojoj je brilljantni um njihovog velikog vođe koristio profesionalne vojnike. Vojni cilj nije bio baš jasan, ali većinu to nije ni zanimalo, sve dok se od njih osobno ništa nije tražilo. No, ako se doista nastavi lov na mladiće po ulicama ruskih gradova, to će biti posve druga priča. Dio će pokušati pobjeći, dio će se pokorno javiti na mobilizacijski poziv, ispraćen uplakanim majkama. No, kad se njihova tijela počnu vraćati, bijes neće biti usmjeren samo na Ukrajinu, nego i na Putina.

REFERENDUM JE MNOGO OPASNIJE ORUŽJE od mobilizacije. Nakon pada Izjuma i Kupjanska, ruski jastrebovi zagovarali su da Rusija uzvrati uništavanjem ukrajinske infrastrukture. I doista se ekspresno dogodio napad na elektroenergetske i vodovodne objekte, koji su mnoge gradove barem nakratko zamračili! Danas ti isti jastrebovi zagovaraju da odmah po objavi rezultata referenduma Duma povrdi odluke o aneksiji, te da svaki ukrajinski napad na tako stvoreno rusko državno područje Moskva proglasi agresijom na samu Rusiju te odgovori teškim bombardiranjem ukrajinskih gradova i ključne infrastrukture, što težim i što glupljim bombama. Spominju se i dalje taktičke nuklearne bojeve glave, pod uvjetom da ti teritoriji budu stvarno ugroženi, no već i tepih bombardiranje, bez obzira na povećane rizike za ruske zrakoplove, moglo bi donijeti do sada neviđenu razinu razaranja.

Ivan Hrstić/facebook

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari