Pratite nas

Kolumne

Ivan Hrstić: Kako je Stanković postao velika bijela Hrvatina na poziciji moći

Objavljeno

na

Ima pravde! Neki dan se kanadski liberalni premijer Trudeau našao na žestokom udaru “civilnog društva”, mogao bi čak izgubiti i izbore samo zato što se nekoć maskirao u crnca. A evo kod nas hajka se diže na Acu Stankovića, samo zato što je tvrdoglavo krivom gostu inzistirao na krivom pitanju.

Samo za tren zanemario je taktiku i evo ga – voditeljska fotelja trese se više nego da su sve braniteljske udruge odlučile do veljače razapeti šatore pred njegovom redakcijom pjevajući domoljubne podoknice. Zaboravljene su sve zasluge iz prošlosti.

Zaboravljeno kako je na dan referenduma u emisiju doveo protivnike referenduma, postavljajući umilna pitanja. Inzistiranjem da je Salma Hayek kao filmska zvijezda trebala čak i po cijenu gubitka Oscara odbiti nasrtaje holivudskog predatora Harveya Weinsteina, a ne o njima progovoriti tek desetljeće i pol kasnije, Aco je još u emisiji zaradio etiketu bijele muške svinje.

– Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći! – bubnula je Jelena Veljača u NU2. Pa kakav bi realno mogao biti, crni? Ne bih doduše, imao ništa protiv da šansu u NU2 dobiju Hamed ili Antimon, no, grubim kopipejstanjem iz američkih medija, Veljača je sasvim jasno pokazala da njezin softver nije baš nešto duboko promišljen, a kamoli autentično hrvatski, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Naravno, to što ona u tom trenu nije znala dobro objasniti, ne znači da kao žena ne razumije problem te da nije umnogome u pravu. Najbolji odgovor koji je mogla dati jest da Hayek nije najsretniji primjer žrtve, iako i taj pokazuje da čak i bogate i slavne mogu biti izložene seksualnim nasrtajima.

Hayek ipak nije bila žrtva fizičkog zlostavljanja, ona je uspješno odolijevala verbalnom nasilju, pa je racionalno prosudila da će izdržati dok ne dovrši film koji joj je donio Oscara. To nipošto ne znači da je zbog toga treba usporediti s prostitutkom!

Pravo pitanje je što je s nebrojenim bezimenim ženama u Hrvatskoj i širom svijeta koje moraju birati hoće li popustiti nasrtajima ili sutra možda neće jesti. A što je tek s onima koje nisu imale ni najmanju šansu birati i pobjeći gruboj sili? Takve žene svakako ne treba izjednačavati s onima koje svoju ženstvenost svjesno iskorištavaju kao alat osobnog napredovanja, stjecanja novca, položaja i moći.

Sponzoruše nisu žrtve same po sebi – iako i one imaju suvereno pravo reći – ne!, kao i sve druge žene. Predatorstvo pak nije strogo uvjetovano spolom niti rodnim izborom, a zasigurno ne bojom kože. Prije svega pozicijom moći. Kao što smo vidjeli, autentično crni Bill Cosby nije ništa manje gadljiv predator od bijelog Weinsteina, a obojica su bili donatori Demokratske stranke.

To je zapravo najveći problem ovih kampanja u Hrvatskoj, što se žrtve zlorabe kako bi se takva etiketa nalijepila tipičnom predstavniku hrvatske političke većine. Ako je silovatelj, onda mora biti HDZ-ovac i katolik, sa svim sakramentima, kao što je bubnuo Fred Matić.

Dok statistike i opet pokazuju sasvim suprotno – Hrvatska je na dnu europske ljestvice po nasilju nad ženama, daleko ispod Danske ili Nizozemske. Srećom, ovaj put riječ je o Aci, pa bljedolika zlatokosa Pocahontas u NU2 nije prozvala “bijelog katolibanskog Rvatinu na poziciji moći”.

Za Acu nismo baš sigurni koja mu je boja kose, ali na poruke nakon emisije, da bi mu članove obitelji trebalo silovati pa bi onda on drukčije razmišljao, reagirao je kao autentična macho katolička Hrvatina: Ja jesam “veliki bijeli”, ne baš morski pas, ali muškardin koji će poduzeti sve kako bi zaštitio svoju obitelj od takvih gadosti.

U jednom je Aco svakako u pravu – glupa pitanja često su najbolja. Jer reakcije pokazuju da to itekako jesu teme koje dijele hrvatsko društvo, te da se Veljača treba bolje pripremiti. Nije kriv Aco ako nešto ne razumije, jer onaj koji stvarno želi mijenjati društvo u pozitivnom smjeru mora imati autentične i uvjerljive odgovore na takva pitanja.

Onima kojima je iskreno stalo do prava žena neće se dogoditi da silovanim Vukovarkama koje mole pomoć poruče da se prvo u prvim redovima pojave na gay prideu.

Onima koji se s pravedničkim gnjevom bune zašto su silovatelji iz okolice Zadra pušteni na slobodu neće se dogoditi da odmahuju rukom na dvadeset godina vapaja da se vukovarskim ulicama i dalje slobodno šeću silovatelji.

Da se bolje razumijemo: Oni koji iskreno žele kažnjavanje ratnih silovatelja, neće prozivati vukovarskog gradonačelnika koji odbija ćirilicu, ne zato što je pismo nešto krivo, već zato što je ono bilo i ostalo oružje i oruđe agresora.

Ako iskreno žele pružiti ruku, a ne samo provocirati, mogu, naprimjer, na ćirilici donijeti popis gdje se nalaze tijela nestalih Vukovaraca. Tek tada će ruka, zajedno s ćirilicom – biti privaćena, piše Ivan Hrstić / Večernji list

 

Letica: Jelena Veljača želi napraviti neprijateljsko preuzimanje pokreta protiv nasilja nad ženama

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Nino Raspudić: Zašto se toliko prenosila vijest o zagrebačkom potresu?

Objavljeno

na

Objavio

Zagreb više neće biti isti, kako ga obnoviti nakon korone i potresa?

Prije dva tjedna pisao sam o tome kako veća tema jede manju temu, aludirajući na koronavirus koji je progutao sve druge medijske sadržaje. Činilo se da ništa drugo više ne može doći u prvi plan. Sva događanja su otkazana, nema mrdanja, schengenski prostor u koji se trsimo ući još jednom se pokazao kao fikcija, jer svatko se zatvorio u svoje granice.

Dok ne završe s koronom, nema mogućnosti da će itko i sa kim zaratiti, teroristi više nemaju mete za napad jer su svi izolirani, migranti kao da su u zemlju propali, nema sportskih događanja, nema festivala, nema izbora, nema skandala – što uopće može biti globalna vijest osim korone, piše Nino Raspudić/VečernjiList

Čak se i Greta izmotava kako misli da ga je imala, a jedna domaća wannabe zvijezda važno obavještava javnost kako je sanjala da se ljubaka s ministrom zdravstva Berošem, eto kakva su vremena došla. A onda je zatreslo Zagreb, najjače od 1880. Iako taj dan još nije bilo potvrđenih žrtava i unatoč tome što magnituda 5,4 nije nešto što bi inače obišlo svijet, vijest je odjeknula globalno.

Javljali su mi se i poznanici iz Italije, Engleske, Amerike. Zašto se toliko prenosila vijest o zagrebačkom potresu? Pa zato što je svima na vrh glave korone i kao da su svi svjetski mediji jedva dočekali da se dogodi nešto što nema veze s njom.

Vjerojatno ima nešto olakšanja u spoznaji da može i gore, a da se to dogodilo nekom drugom. Veći strah jede manji strah, pa je stanovnicima Zagreba, pogotovo onoj petini koja, kako nas je pedantno obavijestio gradonačelnik, ne živi u armiranobetonskim zdanjima, korona, valjda jedinima u svijetu, privremeno pala u drugi plan.

Koja je vjerojatnost da se 140 godina od posljednjeg velikog, “Šenoina” potresa, sljedeći usporediv dogodi usred globalne nevolje, na kraju prvog tjedna u kojem su zatvorene škole, vrtići, fakulteti, kafići i restorani, a počelo se govoriti o ograničavanju kretanja? Mogao se dogoditi i 1903., ili ratnih 1916. i 1942. ili 1977. ili 2016. ili 2024. Ali ne, zatreslo je baš ove nedjelje.

Da te dvije nevolje istodobno staviš u film ili roman, ispalo bi previše, nevjerojatno, a još Aristotel poučava da radnja ne mora biti istinita, ali mora biti uvjerljiva. Ovo nije vjerojatno, ali je istinito. Kći mi kaže da joj je bilo ovako – baš sam nešto sanjala, a onda kao da sam se iz tog sna prebacila u drugi u kojem se sve treslo i padalo.

Pomisao spontano ide na biblijske scenarije – kuga, potres, neki su se sjetili da se nedavno i meteor uz veliki prasak raspao nad Zagrebom pa nam još samo fali najezda skakavaca. Ljudi žude za značenjem, traže neku smislenu priču, makar u njoj bili i gubitnici, jer najgora je besmislena, neshvatljiva patnja. Potres je užasavajuće iskustvo. Jedini pozitivan, u stvarnosti ili fikciji, za koji  znam onaj je periodički u Danteovu Čistilištu. Mjesto u kojem duše okajavaju grijehe Dante zamišlja kao planinu okruženu morem. Zatrese se svaki put kad neka duša do kraja okaje grijehe i ode iz čistilišta u raj. Jeziv je u svakom drugom kontekstu.

Zagreb nakon ovog potresa više neće biti isti. GUP oko kojeg natezanja traju godinama sada je pred novim zadacima. Kako obnoviti i osigurati povijesni centar? Što će biti s bolnicama, starim i otprije nepristupačnim građevinama? Hoće li se konačno seliti u nove, funkcionalnije objekte bliže velikim prometnicama, jednako kao i državne institucije i neki fakulteti? Je li ovo prilika da se stari dio grada otvori za druge sadržaje?

Čim prestane izvanredno stanje oko korone, u Zagrebu će trebati donijeti neke dalekosežne urbanističke, ali i političke odluke. Teško je očekivati da će se stari dimnjaci od cigle, koji su svojim padanjem nanijeli najviše štete, i dalje tretirati kao zaštićeno kulturno dobro. Stanari ne trebaju imati iluzija da će se javnim sredstvima plaćati obnove atraktivnih nekretnina u centru grada, od koji su mnoge već bile stavljene u funkciju turizma.

Ovisno o mogućnostima, morat će ih obnavljati sami ili ih takve ruševne, poluruševne ili načete prodavati investitorima koji će ih moći obnoviti po suvremenim seizmičkim standardima. U općem društvenom potresu, Zagreb je doživio svoj dodatni.

On može značiti nastavak starih negativnih tendencija, ali može biti i šansa da se učini zaokret. Nakon što se smiri stvar s koronom, bilo bi najpoštenije raspisati prijevremene izbore u gradu. I nadati se da će onaj tko ih dobije imati snage, mudrosti i vizije da ovu zagrebačku muku vidi kao poticaj ne samo da grad krpa, već da donese i počne provoditi dalekosežne odluke koje će taj divni grad dići na još višu razinu.

Nino Raspudić/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Višnja Sterešina: Kako se nositi s virusom koji mijenja svijet

Objavljeno

na

Objavio

Ne treba biti veliki futurist da bi se spoznalo kako svijet nakon globalne epidemije koronavirusa neće biti isti. Danas to znaju i mali futuristi.

Svijet je već danas na prvi pogled drukčiji. Iz svemira se vidi da je korona temeljito pročistila zrak u svojem prvom velikom žarištu epidemije oko kineskog Wuhana.

Najnovije snimke iz prazne Venecije pokazuju Veneciju premreženu kanalima bistrog mora, kakvu današnje generacije zapravo nikada nisu mogle vidjeti, nego samo čitati o njoj i čuditi se što je to toliko magično privlačilo nekadašnju visoku europsku klasu tome gradu koji smo već desetljećima viđali kao grad na mutnoj smeđoj vodi neugodna mirisa. Problem je jedino što danas tu sliku Venecije kakva je nekad davno bila možete gledati samo iz svojeg dnevnog boravka.

Jer, korona ima i svoju crnu stranu. Zatvorila je i nas, a osobito Veneciju, čiji je zdravstveni sustav na rubu kolapsa, susjedna Lombardija potpuno je kolabirala, vojska odvozi žrtve virusa na kremiranje…

Jedan virus paralizirao je gotovo cijeli svijet, stavivši ga u karantenu. Najnaprednija medicina i farmaceutika ostale su nemoćne pred malim virusom, koji slama i ubija ljude, pred kojim kapituliraju zdravstveni sustavi najrazvijenijih zemalja, čiji je daljnji put i dalje nepoznanica.

I Hrvatska je već danas drukčija. Uvjerljiva liječnička ekipa Beroš – Markotić – Capak, koja čini špicu obrane protiv korone, postala je preko noći popularnija, utjecajnija, gledanija od svih političara, influencera i instagramuša zajedno, piše Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Prirodna je posljedica korone vraćanje fokusa s ispraznosti i besmisla prema egzistencijalnim temama.

Ali njihova je zasluga što su svojom kompetencijom i uvjerljivim kriznim nastupom stavili širenje virusa pod nadzor, koliko je to u danim okolnostima moguće, što su primirili naciju, učinili da im se vjeruje.

Plenkovićeva je pak zasluga što je kriznu komunikaciju, ali i organizaciju obrane od epidemije na svim razinama – od nacionalne do lokalne – povjerio struci, izbacivši ili suzivši time prostor za razne političke nadridijagnostičare i njihove improvizacije u službi samopromocije.

U kriznim okolnostima, dobivši novu odgovornost, zdravstveni sustav kao da se vratio u vrijeme najvećih izazova iz ratnih devedesetih. Svojom organiziranošću i kompetencijom budi nadu u neku drukčiju, bolju Hrvatsku, barem na onoj prvoj crti obrane.

Obnavlja se zaboravljeno zajedništvo. I to je u samoj obrani protiv epidemije najvažnije.

No za izgled svijeta nakon korone, kao i za izgled Hrvatske nakon korone presudno će biti ono što se događa iza prve crte obrane.

Kao prvi efekt dogodio se povratak tradicionalnim oblicima življenja i tradicionalnim vrijednostima. Kao glavni organizator obrane protiv globalne epidemije nastupila je i nastupa stara, od globalista prezrena država.

I već se sada može reći da je korona nanijela presudni udarac globalističkim idejama i da u perspektivi vraća državama njihove tradicionalne prerogative, a međudržavne i naddržavne institucije i savezi ponovno će biti stavljeni u službu država, a ne u poziciju upravljača državama. Korona će spontano napraviti okvir za resetiranje EU-a.

Ona će promijeniti ekonomiju globaliziranih profita i vratiti proizvodnju (ne dakako svu) iz Azije u Europu i u Ameriku sa svrhom ostvarenja održivih gospodarskih sustava. Ali korona će i trajno izmijeniti neke djelatnosti koje danas poznajemo. Pitanje je već danas koliko će se poslova zbog korone izmještenih u kućni rad sutra vratiti natrag u urede.

Što će se dogoditi sa školstvom, osobito s visokim školstvom, nakon što se uhoda u e-nastavi? Hoće li se baš sve vratiti na fakultete, u predavaonice? Što će se dogoditi s medijima i komunikacijama? Što s turizmom?

Za početak, države će svojim interventnim mjerama donekle odrediti i okvire propadanja, kao i okvire repozicioniranja svojih gospodarstava. Hrvatska, počevši od ratnih devedesetih, ima vrlo loša iskustva s djelovanjima iza prve crte obrane u kriznim situacijama – u pozadini kriza događale su se velike klijentelističke operacije navezane na izvršnu vlast, koje su rezultirale time da se do danas nismo riješili dogovorne ekonomije u rukama starih elita (ili, ako hoćete, starih parazita).

Zato je, zbog Hrvatske poslije korone, iznimno važno držati oko na operacijama iza prve crte obrane. Uz institucionalni sustav koji generira klijentelizam i dogovornu politiku, mogućnosti nadzora ograničene su na parlamentarnu oporbu.

Njezina budnost (bez obzira na motive) zato je dobrodošla barem jednako toliko koliko je važno podržati Andreja Plenkovića i njegovu Vladu u aktivnim mjerama protiv krize izazvane koronom i jednako toliko koliko je važno da i na drugoj crti obrane, ondje gdje se upravlja novcem i egzistencijom naroda, Plenković mobilizira stručno najkompetentnije, kao što je to učinio na prvoj crti obrane protiv korone.

U ključnoj bitci, u pravome ratu za kontrolu procesa resetiranja aktualnog svjetskog poretka koji je pokrenula globalna epidemija koronavirusa, Hrvatska je samo promatrač. Sada već otvoreni rat za dominaciju u novom poretku vodi se između SAD-a i Kine.

U velikoj prednosti bit će onaj tko uspije pobijediti virus. Ili barem ostaviti takav dojam.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

 

Igor Rudan: Što se to ovdje zapravo zbiva?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari