Pratite nas

Kolumne

Ivan Hrstić: Kako me osudio Facebookov prijeki sud

Objavljeno

na

U trenutku dok ovo pišem, još nije istekla blokada mojeg profila na Facebooku, na koju sam “osuđen” nakon što sam, unatoč upozorenju da mi u slučaju opetovanog kršenja “standarda zajednice” prijeti brisanje cijelog profila, ipak ponovno stavio fotku portala crkve svetog Marka, na kojem jednu večer bile postavljene svijeće i fotka Slobodana Praljka.

Nikakvog objašnjenja kakvi su to “standardi zajednice” prekršeni! Samo presuda, bez mogućnosti objašnjenja, prigovora, kamoli prava žalbe! Dakle, što je moj “zločin”?

Postavio sam vlastitu fotogaleriju stvarne scene ispred hrvatske Vlade i Sabora: crno-bijela fotokopija fotke Slobodana Praljka u uniformi HV-a u A4 formatu nalijepljena na žućkasti porozni kamen obnovljenog gotičkog portala crkve s bajkovitim krovom, ispod nijemih, ali nekako (barem se meni tako čini) žalostivo blagonaklonih figura katoličkih svetaca.

Uz to i citat generalovih zadnjih riječi prije no što je popio otrov “Slobodan Praljak nije zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu!”. Ispod toga dopisao sam: Smilovali mu se svi sveti. Nakon što mi je to mučki obrisano, ponovno sam stavio jednu od tih fotki, na jedini preostali način poručio da nisam prekršio nikakva pravila, da se ne mogu pomiriti sa staljinističkom cenzurom te pozdravio Zuckerberga-Šećerbega: “Tvoj otrov popiti neću, ali s prijezirom odbacujem tvoju presudu!” Automatski sam zaradio blokadu.

Naravno, sasvim je meni jasno da Mark Zuckerberg o ovom nema pojma, a da su administratori FB-a možda samo računalni algoritmi. Ali to je zapravo još gore. Jer, sluti apsurdnu distopijsku karikaturu one uobičajene prispodobe o slijepoj božici pravde. Ako će nam u budućnosti pravdu dijeliti hladni roboti, na temelju prostih aritmetičkih operacija i broja (zlonamjernih) pritužbi – u kakvu onda budućnost zapravo srljamo? Ništa uvjerljivija od FB-ove nije ni “pravda” koju su odrezali haaški roboti hrvatskoj šestorki. Kako kontaktirati administratore FB-a? U suštini – nikako.

Jednako kao i požaliti se na pravomoćnu presudu Haaga. Pogotovo ako ste već blokirani. Možete se isto tako tužiti upravi vodovoda! A bojim se da bolje sreće neće biti ni Andrej Plenković sa svojim planom da se potuži vijeću sigurnosti UN-a. No, pokušati se mora. Jednako tako zaludnim doima se i zahtjev Željke Markić u ime hrvatskih obitelji hrvatskoj Vladi: “Zatražite od Facebooka da prestane cenzurirati hrvatske građane!”. Nažalost, taj vapaj neće imati mnogo više efekta nego prosvjedi Kazaka protiv Borata.

Već je izazvao posprdni hihot onih koji sladostrasno uzdišu nad presudom kojom je “potvrđeno” da je sam vrh hrvatske države kriv za “udruženi zločinački pothvat” u BiH. No, nije to nikakvo čudo od onih tvrde da je RH bila agresor u BiH, suprotno svim zdravorazumskim dokazima da je RH bila glavni faktor opstanka susjedne države, unatoč nesretnom sukobu za koji nije bila odgovorna ništa više od službenih vlasti BiH. Da, zločini su se dogodili, jasno je da je netko za njih izravno, a netko i zapovjedno odgovoran. Ali ne mogu biti jednako krivi oni koji su planirali koliko i oni koji su bili nemoćni zaustaviti. I to u razdoblju kad su se i Hrvati borili za opstanak. Oni koji mantraju o Tuđmanovoj krivnji miješaju kruške i jabuke.

To što je hrvatska politika u BiH često bila frustrirajuća, ne znači samo po sebi da je bila kriminalna. Tuđman bi bio idiot da nije, između ostalog, računao i na mogućnost podjele BiH koju su na stol nametali međunarodni moćnici. No nije on bio taj koji je BiH na koncu i podijelio! Niti hrvatski vojnici u BiH nisu nikakav dokaz agresije.

Hrvatska je imala sasvim legitimne motive i za mnogo širu intervenciju, kako kad je trebalo spašavati jug RH i Hercegovinu od četnika i JNA ili zaustaviti ponavljanje Srebrenice u Bihaću, tako i kad je trebalo spriječiti da enklave u srednjoj Bosni i Hercegovina dožive etničko čišćenje Vareša i Kaknja. Ne, ja ne znam je li Praljak umro nevin kao jaganjac božji. Ne mogu to tvrditi.

Ratnici su rijetko kad jaganjci, čak ni najčasniji među njima, među koje Praljak po svemu zacijelo spada. Ne mogu znati je li nakon čaše otrova zakucao na vrata svetom Petru ili se već roštilja u paklu. ali mi je posve jasno da mu nije dokazano ono zbog čega je ljudskom pravdom na ovom svijetu osuđen.

Po pukoj zapovjednoj odgovornosti možda i jest suodgovoran za neke zločine koji su se nedvojbeno dogodili. No, on je presudom stavljen u istu ravan s najgorim psihopatima na ovim prostorima, a to je ono što je apsolutno neprihvatljivo. Takva presuda jest zločin. Kakva god bila cijena te rečenice, preostaje nam samo ponavljati: S prijezirom odbacujemo vašu 
presudu.

Ivan Hrstić / Večernji list

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

Dubravka Šuica upozorila Komisiju: je li ovo gušenje medija ili hibridni rat?

Zekanović traži da nadležni ispitaju blokiranje postova i profila na društvenim mrežama

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Svi oni koji su bili protiv referenduma o braku sada podržavaju ratifikaciju IK

Objavljeno

na

Objavio

Svjedoci smo toga kako je nasilje nad ženama u Hrvatskoj u porastu, što su svakako zabrinjavajući podaci koji govore o tome da smo kao društvo zakazali. Paradoksalno je, međutim, da su najglasniji u povicima kako sustav ne funkcionira, oni koji su iz proračuna plaćeni za borbu protiv tog problema. Sada tvrde da će biti bolje ako se njihov nerad nagradi s više novca.

Dok se tako vodi rasprava o ratifikaciji IK, nitko ne govori o tome koliko će nas ona koštati. U javnosti se čak licitira s proračunskim iznosom od milijardu kuna. Kada bi se mjesečno isplaćivalo 5000 kn, iznos od milijardu kuna bio bi dostatan za 16.500 osoba. U tom slučaju svaka žrtva nasilja u Hrvatskoj bi dobila po 60.000 kn godišnje. Ali, ne. Na ovakvu mogućnost je Vlada najavila rezervu.

Umjesto sustava koji bi nagrađivao hrabrost i dodatno motivirao žrtve nasilja da prijavljuju nasilnike, sav taj novac ići će onima koji su zakazali. Umjesto pomoći zlostavljanima u lakšem preživanju traume, oni će novac bacati udrugama. To je, pak, članak na koji se u IK ne može staviti rezerva. Blokirati se može novac koji trebaju dobiti direktno žrtve nasilja, ali ne može onaj koji ide udrugama. To je mudrost Konvencije.

Očito je da se ovakvim načinom financiranja stvara jedno moćno parapolitičko tijelo nevladinih udruga, koje će na ovaj način dobiti dovoljno sredstava za svoje ideološke bitke. Logika takve računice je ova: što više drvlja i kamenja na vlastitu zemlju, to više novca od GREVIA. Ne treba sumnjati kako je to disciplina u kojoj su ove udruge pune iskustva.

O tome da ratifikacija sama po sebi neće voditi smanjenju nasilja u obitelji svjedoče primjeri Srbije i BiH. Dok mi srljamo kao guske u maglu, zemlje poput Irske, Švicarske i Velike Britanije su oprezne, jer smatraju kako znaju raspolagati svojim novcem i same mogu zaštititi vlastite građane od nasilja.

Ideja jednakopravnosti žena i muškaraca općeprihvaćeno je načelo u vremenu u kome živimo. Potkopava li sam naziv konvencije ovaj princip, jer ako su nasilju skloni samo muškarci, ispada kako je nasilje rodno uvjetovano. Zar žrtva nije žrtva bez obzira na spol? Što se događa ako je nasilnik žena? Radi li se prema toj logici o rodno neosviještenom muškarcu, muškarcu bez brkova? Odvajanje roda od spola navodi nas na sklizak teren. Hoće li roditelji u budućnosti kad dobiju dijete čekati dok ono ne progovori kako bi znali kojeg je roda?

To je zbrkana logika modernog feminizma, koji polazi od stava da je žena slobodna kada služi svom poslodavcu, ali je rob kada pomaže svome mužu.

Vlast tvrdi da u IK nema rodne ideologije. Zatim nam kažu kako će se izjavom ograditi od ideologije roda. Zašto se ograđivati od nečega čega nema? Ako se ipak pokaže da ju sadrži, nikakva interpretativna izjava nema pravnu težinu protiv te ideologije. Zato postavite pitanje vladajućima: Štiti li konvencija osobe muškog spola koje se osjećaju kao žene ili osobe ženskog spola koje se osjećaju kao muškarci? Odgovor na to pitanje će reći sve o ideološkoj čistoći konvencije.

Svi oni koji su bili protiv referenduma o braku sada podržavaju ratifikaciju IK. Svi oni koji inače ne mogu smisliti HDZ, sada su oduševljeni Plenkovićem. Sada postaje jasnija ona Milanovićeva izjava kako on ne zna što Plenković radi na čelu HDZ-a, jer on svjetonazorski pripada liberalnoj struji SDP-a. Isti taj Milanović koji je bio sklon vrijeđanju glasača iz suprotnog tabora, sada je nadmašen još većom razinom intelektualne oholosti, gdje se vlastite glasače proziva kako ne znaju čitati.

Dodatno ih se vrijeđa kako nisu dobri kršćani jer ne prihvaćaju njegovo apokrifno istanBULJsko evanđelje. Valjda su loši kršćani briseloslužja? Ne kaže uzalud mudri Chesterston kako “pukim statiranjem u crkvi ne postajemo kršćani, kao što ni stajanjem u garaži nećemo postati auto”.

Što se tek događa sa stajanjem na vlasti? Dok tako gledamo ideološku macanizaciju koja se provodi nad našim društvom, vođin medijski savjetnik otvoreno poziva na unutarstranački obračun riječima: “ako se Plenković ne riješi njih, riješit će se oni njega”.

Tako u politički život vraća poznatu maksimu iz Josipovićeve kampanje: “mi ili oni”. Mudro je imati savjetnika suprotnog svjetonazora, ali što o našem svjetonazoru govori kad te savjete primijenimo doslovno, nesvjesni kardinalne greške koju činimo, pa to onda peglamo tragikomičnim imendanskim čestitkama? E, to se zove biti vjere-dostojan! I dok veliki vođa čitavu državu pretvara u karnevalski show “tvoje lice zvuči poznato”, baza mu ponavlja Isusove riječi upućene Pilatu: “Ne bi ti imao nikakve vlasti nada mnom da ti nije dano odozgo”.

Borislav RIstić/Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

PROMOTOR FAŠISTIČKO-KOMUNISTIČKIH METODA NA DJELU

Objavljeno

na

Objavio

Često slušam o nekim “moćnicima” kojima nitko ništa ne može. Tada postavim pitanje: “Jeste li uopće nešto i pokušali, osim izražavanja nezadovoljstva?” Tu često sve zastaje, jer malobrojni su oni koji se doista prihvate posla, a njihovi rezultati ruše mit o moćnicima.

Čitajući tekstove u kojem Pupovac i podanici mu u glasilu koje „masno“ plaća hrvatski narod iz svog džepa, kako sve što nije u njegovim zamišljenim granicama dopustivog djelovanja kao pripadnik komunističke, a zagovaratelj fašističke (ne zaboravimo kako je četništvo fašizam) diktature, Pupovac, svjedoci smo zagovara i provodi težnju obje diktature, a to je nadzor državnih i društvenih institucija naravno po njegovoj mjeri.

Pri tome se, ovaj čovjek kojemu je mjesto u zatvoru, a ne na sveučilištu služi najgnjusnijim metodama od plasiranja neistina, blaćenja vlastite države, obračunavanja sa neistomišljenicima, progonom i pozivima na otvoreni linč svih koji zagovaraju slobodno demokratsko društvo u kojemu za govor mržnje, kriminal, pljačku državnog proračuna, nepotizam i protudržavno djelovanje nema mjesta.

Milorade mi ne želimo i nećemo dopustiti društvo i primitivne standarde koje namećeš jednoj mladoj demokraciji.

Stoga je jako važno upravo ono što godinama promičem, osobna odgovornost i društvena angažiranost, odnosno građanski aktivizam. Svi smo pozvani i svi smo dužni djelovati.

Što je zapravo građanski aktivizam? Možemo ga promatrati kroz dva aspekta – negativni i pozitivni. Negativni aspekt građanskog aktivizma očituje se kada zajednicu žele ograničiti i spriječiti da utječe na društvene aktivnosti, ulazi u djelokrug zajednice i upija u sebe društvenu inicijativu građana i njihove potencijale.

Pozitivni pak aspekt građanskog aktivizma postoji kroz nezavisne grupe samoorganiziranih građana u zajednici, preko kojih se rješavaju zajednički problemi te na taj način predstavljaju mrežu kanala javnog mnijenja i pritisaka na vlast, a kada je potrebno i zaštitu od pokušaja vlasti da prekorači svoje zakonom propisane granice.

U Hrvatskoj danas imamo paradoks. Iako se građanski aktivizam sramežljivo probija, baštinici totalitarnih režima nasrću poput bijesnih pasa na malobrojne odvažne aktiviste, pokušavajući ih osporiti i denuncirati, kako kroz njihove uspješne plodove rada, jednako tako i diskreditirati ih na osobnoj razini.

Sve su to već okušane, a na mnogima od nas i prokušane metode koje bi trebale imati za svrhu zastrašivanje. Zadivljuje me upornost tih hijena od kojih ostaje još jedino “ceketav lavež”.

No glavna zadaća bi nam trebala biti pozabaviti se upravo promotorima govora mržnje i mrziteljima svih koji su različiti. Jedan od njih je upravo Milorad Pupovac kojem treba pristupiti i tretirati ga kao projekt, jer on to i jest. A projektu se pristupa studiozno i metodološki.

Stoga pokrenimo se, mnoga su područja pred nama koja treba istražiti i koja zahtijevaju konkretnu akciju, a to je zaštiti nezavisnu i suverenu državu Hrvatsku od nasrtaja ove i sličnih osoba koja ne odustaju od svojih fašističko-komunističkih metoda.

Zorica Gregurić

Fra Mario Knezović: Pisci “Novosti” šire mržnju, a izluđena i otuđena hrvatska vlast to uredno plaća

 

Ivan Ćelić: NE DIRAJTE U NAŠE SVETINJE!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati