Pratite nas

Kolumne

Ivan Hrstić: Malo tko je svjestan koliko će sljedeći saziv EP-a biti ključan za Hrvatsku

Objavljeno

na

Foto: REUTERS

Ako gledamo stranke koje se tek formiraju, njih je lako shvatiti –njima je ovo lansirna rampa za “prave” izbore koji tek slijede. No, kakvo opravdanje za neslanje najjačeg sastava imaju najveći, prije svega vladajući HDZ?

Gledajući liste za euroizbore i očekivanja stranaka, moglo bi izvući dva zaključka. Prvi je na razini kurioziteta – kad se zbroje tvrdnje koliko će dobiti mandata, reklo bi se da u RH svi vjeruju da će nakon Brexita britanski zastupnici svoja mjesta ustupiti Hrvatima. Drugo je mnogo ozbiljnije – čini se da je u RH malo tko svjestan koliko će sljedeći saziv Europarlamenta biti bitan u oblikovanju EU budućnosti, zapravo od ključne važnosti i za Hrvate, piše Ivan Hrstić/VečernjiList

Ako gledamo stranke koje se tek formiraju, njih je lako shvatiti –njima je ovo lansirna rampa za “prave” izbore koji tek slijede. No, kakvo opravdanje za neslanje najjačeg sastava imaju najveći, prije svega vladajući HDZ?

Ne želim griješiti dušu, možda tu ima i skrivenih dragulja, Karlo Ressler zasigurno nije samo Plenkovićev ađutant i Šeksov posinak, no ukupno gledano što se tiče kompetencija bitnih za EU – to nije ono najjače što HDZ ima. U nogometu obično prije utakmica mediji zbroje koliko je “teška” svaka od reprezentacija. Nije neko znanstveno mjerilo, ali na toj tezulji HDZ odokativno prolazi osjetno slabije od slabašnog SDP-a.

Kad se skinu generali i neki akademski nakićeni građani s dna liste kakve se stavljaju za ukras i zavaravanje birača, zbroj iskustava, znanja i vještina posve jasno je na strani liste SDP-a! Naravno, slika se dramatično mijenja ovisno o terenu na kojem se igra, tko broji i tko piše pravila. HDZ će uvijek imati dovoljno autobusa za napuniti svoju tribinu, osigurat će i “prijateljsko suđenje”, dok SDP mora strepiti hoće li tog dana biti sunce ili kiša.

Nije baš U-18, ali B-reprezentacija u najboljem slučaju! To ne znači da neće pobijediti, ali previše je prepušteno nepredvidljivim varijablama. Ovakva lista može značiti da se Plenković odriče borbe za šesti mandat – ili da simulacije pokazuju da uz nisku izlaznost i razmrvljenost političkih opcija, barba D’Hondt ionako garantira HDZ-u osvajanje 5+1 mandata.

Dakle, neki vele da je Plenković sve stavio na kocku, no zapravo je i ovo krajnje ziheraški. Ta, čak je i Karamarko na čelo svoje liste stavio Plenkovića, iako je znao da nisu iz istog tabora – ili možda baš zato što je znao da nisu! Plenković je pak Miri Kovaču ponudio tek šesto mjesto, iako je po kompetencijama koje će Hrvatskoj trebati u Bruxellesu daleko iznad svih ostalih na listi.

Kovaču je bilo ponižavajuće biti šesto prase, pa je ponudu odbio.

Uskoro će možda gristi je li napravio najveću grešku u životu, jer u ovakvom odnosu snaga mogao je ubrati daleko više preferencijalnih glasova no što sugerira njegova trenutna politička težina marginaliziranog HDZ-ovog saborskog zastupnika, koji u sjeni ziheraški čeka svoju priliku postati kalif na mjesto kalifa. Jer, mogao bi se i načekati.

Prisjetimo se, Ruža Tomašić je sa šestog mjesta 2014. godine bila osvojila više od 107 tisuća glasova, upola više i od samog nositelja Plenkovića, koji je na sigurnom prvom mjestu po automatici dobio samo 71 tisuću. Pitanje je koliko bi Plenković dobio na 6. mjestu! Da je Kovač prihvatio izazov, to bi sasvim sigurno podiglo interes HDZ-ovih birača koji bi dobili priliku poručiti Plenkoviću koliko ga podržavaju ili ne.

Zato je bila pametna ideja da Marijana Petir ponovno bude na listi, jer 2014. ona je s petog mjesta ubrala solidnih 43 tisuće glasova. Pravi lider ne odriče se tako lako potencijalnih birača. U HSS-u sasvim sigurno još ima mnogo onih koji smatraju da Petir mnogo bolje govori u njihovo ime nego Krešo Beljak. A u HDZ-u ima onih koje bolje predstavlja Petir nego Plenković!

Zato je jako dobar potez Davora Bernardića da na listu stavi Mirelu Holy, koja teoretski i s 11. mjesta može dohvatiti broj 3. Mnogo važnije, privući će nemalo razočaranih SDP-ovih birača.

Veliki plus je što Holy smatra da će ovaj eurosabor biti ključan, a veliki minus što u to vjeruje s posve pogrešnim motivima. Ona, naime, želi u Bruxelles kako bi se tamo borila protiv najezdi populista i klerikalnih desničara koji navodno ugrožavaju europske vrijednosti, a njena retorika više će homogenizirati birače HDZ-a nego SDP-a.

Posve suprotno od tog što govori Holy, Bruxelles će za Hrvatsku biti važan prije svega jer će se u sljedećem razdoblju voditi velike političke bitke koje će odrediti prava i obveze Hrvata i drugih malih naroda koji eurobirokratima smetaju u provođenju odluka iza kulisa. Krenulo je najavom rezanja “fondova za nerazvijene”, a posljednja vijest je da bi povjerenik Hahn uzeo Hrvatima i pravo veta na pristup Srbije EU. Pitanja su to prije svega položaja Hrvatske u uniji budućnosti, a ne ideoloških bajki i hajki dežurnih “antifašista”, koji su ti koji, posve nepotrebno na početku XXI. stoljeća, svakim svojim potezom sami ponajviše relativiziraju – antifašizam.

Ivan Hrstić/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

HNS je jedna od ključnih brana očuvanja konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Jedini okvir unutar kojeg je moguće razvijati kakav-takav politički pluralizam hrvatskoga naroda u BiH je Hrvatski narodni sabor. Ako Republikanci žele biti oporba dominantnoj političkog stranci bh. Hrvata tj. HDZ-u BiH, onda to mogu raditi samo kroz HNS.

Hrvatski narodni sabor BiH postao je u posljednjih nekoliko godina jedna od glavnih brana potpunom poništavanju konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH. HNS BiH je upravo i nastao kao odgovor na procese koji su vodili ka svođenju Hrvata na razinu nacionalne manjine u BiH, a njegov je rad obnovljen kao odgovor na formiranje notorne platformaške Vlade FBiH 2011. godine, piše Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

Iako se o (ne)uspjesima rada ove institucije može raspravljati, činjenica je da od tad pa do danas HNS djeluje u kontinuitetu i da iz godine u godinu postaje sve jača i važnija institucija.

Koliko će pak HNS biti relevantan ovisi isključivo o hrvatskom narodu i hrvatskim političarima. Koliko ga ozbiljno budu shvaćali Hrvati, toliko ozbiljno će ga shvaćati i drugi.

HNS je zamišljen kao nadstranačka institucija koja okuplja sve one političke snage koje imaju izborni legitimitet hrvatskoga naroda. Dakle, sve one stranke za koje je glasovao hrvatski narod imaju svoje mjesto u HNS-u.

Stranke unutar HNS-a ne moraju se u svemu slagati, ali sam HNS kao instituciju moraju poštivati. Ako HNS izglasa neku odluku, a jedna od stranaka se s tom odlukom ne slaže, ona ju i dalje mora prihvatiti. Svatko tko se ne slaže s bilo kojom od odluka ima pravo na svoje „izdvojeno mišljenje“, ima pravo lobirati u javnosti da se neka odluka promijeni, ali ni u kojem slučaju nema pravo zbog svoga neslaganja rušiti cijelu instituciju.

Bh. Hrvati danas se na svaki način izbacuju iz institucija kako Bosne i Hercegovine tako i Federacije BiH. O Republici Srpskoj ne treba ni pričati. Stoga je HNS danas jedino mjesto gdje hrvatski narod u BiH može nesmetano artikulirati svoju političku volju. HNS nije samo produžena ruka HDZ-a BiH kako to maliciozno vole reći političari i analitičari iz Sarajeva. Ne! HNS BiH je danas na putu da postane pravi parlament bh. Hrvata a Glavno vijeće da postane prava hrvatska narodna vlada.

Međutim, da bi HNS uistinu i bio prava nadstranačka institucija koja okuplja sve hrvatske političke snage u BiH, stranke članice moraju se prema njemu odnositi s poštovanjem.

Nije ispravno napuštati HNS zato što smatrate da on još uvijek nije ono što bi trebao biti.

Gašenje proizvodnje u Aluminiju d.d. Mostar bio je izravan povod da nekoliko stranaka izađe iz HNS, a među njima i Hrvatska republikanska stranka Slavena Raguža. Pored HRS-a, HNS je napustilo i nekoliko pravaških opcija od kojih su neke bile izravni sudionici notorne Platforme koji su jedva čekali bilo kakav povod pa da krenu s razvaljivanjem HNS-a.

No, s HRS-om je priča potpuno drugačija. HRS nema nikakvih repova iz prošlosti. Riječ je o mladoj stranci s mladim liderom koji nema nikakvu aferu iza sebe. Kao takvi, Republikanci su bili kakva-takva oporba unutar samog HNS-a. A to je nešto što je prijeko potrebno hrvatskom narodu u BiH.

Danas su Hrvati silom prilika, preciznije zbog manjkavosti Izbornog zakona koji omogućuje pojavljivanje fenomena Komšić i projekata poput alijanse i platforme, natjeran na političko jedinstvo. Dok god postoji mogućnost da netko drugi Hrvatima nameće političke predstavnike ne može doći do pravog hrvatskog političkog pluralizma u BiH.

Jedini okvir unutar kojeg je moguće razvijati kakav-takav politički pluralizam je upravo HNS. Ako Republikanci žele biti oporba dominantnoj političkog stranci bh. Hrvata tj. HDZ-u BiH, onda to mogu raditi samo kroz HNS. U suprotnom, postat će nelojalna politička stranka koja zapravo, možda i nehotice, podriva političku poziciju naroda za čija se prava gorljivo bori.

Jedan od najvećih političkih protivnika HDZ-a BiH je HDZ 1990 Ilije Cvitanovića, koji je nebrojeno puta kritizirao i HDZ BiH i rad HNS-a. No, nije ga nikad napuštao jer je svjestan da bi to bio izravan udar na same temelje HNS-a.

Raguž je pak status HRS-a u HNS-u zamrznuo, tj. formalno ga nisu napustili. I to je dobro, jer to ostavlja mogućnost odmrzavanja statusa i povratak u okvir HNS-a.

HRS to treba napraviti što je prije moguće.

Samo zamrzavanje se dogodilo kao reakcija na gašenje proizvodnje u Aluminiju, no svega nekoliko tjedana kasnije postalo je potpuno jasno da izvan HNS-a HRS nikako ni ne može pomoći radnicima Aluminija. Svoj doprinos jedino mogu dati upravo kroz HNS.

Dok god imamo postojeći Izborni zakon, odnosno dok god ne bude zajamčeno da Hrvati sami sebi mogu izabrati političke predstavnike, postojat će potreba za egzistiranjem HNS-a.

A kakvi će biti dosezi te institucije ovisi samo o Hrvatima. Ako Hrvati, kako politika tako i narod, odluče da je to vrhovno mjesto donošenja političkih odluka koje se tiču Hrvata, onda će i HNS biti na pravom putu da postane pravi hrvatski parlament u BiH.

U budućnosti će važnost HNS-a samo rasti, jer se političko Sarajevo gotovo sigurno u dogledno vrijeme neće svojevoljno odreći luksuza da Hrvatima nameću kojekakve Komšiće i platforme.

HNS je već danas, a u budućnosti će to sve više dolaziti do izražaja, jedna od ključnih brana očuvanja konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH. Odgovorni stranački lideri to moraju prepoznati i u skladu s tim se ponašati.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Tko kome vodi kampanju!?

Objavljeno

na

Objavio

Isječak: Nacional

U Hrvatskoj su u posljednje vrijeme sve popularnije “afere mailovi“. Prije nekoliko dana pompozno su u jednom hrvatskom tjedniku najavljeni mailovi koji sadržavaju korespodenciju između Predsjednice RH i njenog nekadašnjeg savjetnika. Riječ je navodno o 200-tinjak mailova koji su poslani s privatne adrese Predsjednice, s naglaskom odmah u startu da su s privatne adrese – kako njihovo puštanje u javnost ne bi zadiralo u sferu nacionalne sigurnosti.

Piše: Ante Rašić

Mailovi između Kolinde Grabar-Kitarović i Mate Radeljića u javni su prostor mogli pustiti jedino Kolinda Grabar-Kitarović i Mate Radeljić. Kolindi oni ne idu u korist i jeftini pokušaji njenog bivšeg savjetnika da ih prišije Predsjednici i nazove to napadom na sebe – teško da će javnost progutati.

Koji je onda razlog najave ovih mailova? Postaje jasno nakon dva dana medijskih istupa Mate Radeljića, što je potvrdio i izvor iz stožera Miroslava Škore.

Po našim informacijama iz izvora bliskog stožeru Miroslava Škore, Radeljić želi svakako tijekom idućih nekoliko mjeseci kampanje pustiti sporne mailove u javnost, a ovo što sada radi je priprema. Činjenica je da je samo on mogao pustiti informaciju kako postoje mailovi usput otkrivajući navodne sadržaje dvije do tri njihove prepiske, te nakon toga žustro napao Predsjednicu. Cilj mu je odmaknuti priču o mailovima od sebe i prebaciti lopticu u dvorište Pantovčaka kako bi mogao nakon nekog vremena pustiti navodne mailove, a onda se opravdati da otpočetka govori kako on s njima nema ništa.

Da je ovaj scenarij moguć govore i izvori bliski Predsjednici jer pokazuju modus operandi bivšeg savjetnika, koji je slično funkcionirao i u Uredu predsjednice.

Matu Radeljića javnost pamti i po tajnim snimkama USKOK-a u aferi utaje 27 milijuna kuna poreznog duga jednog poduzetnika. U istoj se aferi spominju i Biljana Borzan i Ivan Vrdoljak s kojima je, prema snimkama USKOK-a, Radeljić često razgovarao.

Prije toga Radeljić je radio za Glavaša, Sanadera, Kosor i Karamarka. Objavom „Afere mailovi“ jasno se svrstao u stožer predsjedničkog kandidata Miroslava Škore. Iz ovoga je vidljivo da Radeljić bez problema mijenja dres, ali navike ostaju iste. Stoga i ne čudi što se pojavila panika u Škorinom stožeru, kaže naš izvor koji od početka upozorava Miroslava Škoru da je Radeljić solo igrač i da do sada nije ni s jednim bivšim poslodavcem ostao u dobrim odnosima.

Polako toga postaje svjestan i Škoro, ali Radeljić je čini se, preduboko ušao u njegovu kampanju i drži konce, kako političke, tako i financijske.

Je li Škoro pokazao naivnost kada je izabrao Radeljića za lidera svoje kampanje ili je pristao i na „malo prljavog veša“ kako bi se dokopao Pantovčaka teško je razlučiti. No Škori se, kaže naš izvor, sve manje sviđa Radeljićev način rada, posebno ga je razljutila priča oko mailova jer je očekivao ozbiljniju i sadržajniju kampanju.

Političkog iskustva Škoro realno, unatoč kratkim izletima u politiku, baš i nema. Iskustvo koje mu nosi Mate Radeljić koji bivšim poslodavcima prijeti otkrivanjem privatnih mailova, izgleda da i njemu postaje jasno, nije pametno imati u svojoj blizini.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari