Pratite nas

Pregled

Ivan Hrstić: Plenković HDZ pretvara u HNS

Objavljeno

na

Novinari Ivan Hrstić i Frenki Laušić gostovali su u Točki na tjedan na N1 televiziji i komentirali usvajanje Istanbulske konvencije u Saboru, kao i posljedice koje to može imati na HDZ.

“Svjetonazorski rat u Hrvatskoj tek počinje, a Andrej Plenković se nalazi u oku oluje. Prema mišljenju mnogih u HDZ-u, nije imao pravo riskirati toliko veliki razdor. On ga je napravio i nastavio putem kojim je išao Zoran Milanović i to je doista velika šteta. On ima drugačije alate na raspolaganju i kao iskusan diplomat nije trebao ovo napraviti”, rekao je Hrstić.

“Mislim da identitetni model politike sve jače u Hrvatskoj raste s desne strane. U vrijeme Ive Sanadera i Jadranke Kosor su također donošeni zakoni u kojima je rodna uloga bila naglašena”, rekao je Laušić, koji je komentirao i zašto Plenković ima toliki otpor u svojoj stranci, koji, primjerice, Ivo Sanader nije imao. “Zato što se nalazimo u postkriznom razdoblju. Nemojmo zanemariti ni ponovno oživljavanje konzervativne struje”, rekao je.

“Mi u Zakonu o maticama imamo opciju da se omogući osobi koja se biološki rodila kao žensko administrativno prikaže kao muško i obrnuto i tu smo među možda 24 zemlje na svijetu, tu smo napredna avangarda, i to se ne spominje”, rekao je Laušić.

Hrstić je komentirao posljedice koje bi HDZ mogao pretrpjeti u sljedećem razdoblju. “Kako se SDP pretvorio u HNS, tako i Plenković HDZ pretvara u HNS, dakle zbir karijerista koji misle samo na svoju funkciju”, rekao je Hrstić.

Laušić se osvrnuo na 14 HDZ-ovaca koji su glasali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. “Nadam se da neće biti kazni, jer bi njih to ojačalo kao žrtve. Trebamo se svi pripremiti da nam slijedi konzervativni revival. Ovo nije sad stvar jednog mandata, jednog premijera”, rekao je Laušić.

Hrstić je komentirao ulogu Andreja Plenkovića kao predsjednika HDZ-a. “On je u ovom trenutku već izgubio izbore. Ovo glasanje u Saboru je bila testna platforma za Istanbulsku koaliciju, a ne Istanbulsku konvenciju. Plenković će izgubiti oslonac u svojoj stranci i ovi prosvjedi pokazuju da tri posto može itekako utjecati na izborni rezultat i da ćemo vjerojatno uskoro vidjeti veliku koaliciju”, rekao je Hrstić.

Ivan Hrstić: Imaju li savjest oni koji ne glasaju po savjesti

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Američko veleposlanstvo i hrvatska policija izveli vježbu evakuacije nakon napada na štićenu kolonu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu u ponedjeljak je na Policijskoj akademiji održalo vježbu evakuacije u kojoj su sudjelovali i hrvatski policajci iz Uprave za posebne poslove sigurnosti i Antiterorističke jedinica Lučko, izvijestio je MUP.

U sklopu vježbe prikazan je simulirani napad na štićenu kolonu improviziranom eksplozivnom napravom koja je ‘oštetila’ blindirano vozilo sa štićenom osobom.

U vježbi su sudjelovala i dva helikoptera Pave Hawk Zračnih snaga SAD-a s pripadnicima američkog spasilačkog tima koji su iz vozila izvukli ‘ozlijeđene’ osobe. Evakuacija štićene osobe od mjesta događaja do helikoptera, odvijala se u pratnji policijskih službenika neposrednog osiguranja uz potporu snaga Antiterorističke jedinice Lučko.

“Kroz ovu vježbu željela se provjeriti spremnost i procedura Uprave za posebne poslove sigurnosti koja provodi neposrednu zaštitu štićenih osoba i Antiterorističke jedinice Lučko u slučajevima ugrožavanja sigurnosti štićene kolone, kao i tijekom evakuacije štićene osobe iz blindiranog vozila. Također, cilj vježbe bio je uspostava još bolje suradnje u kriznim situacijama između hrvatske policije i američkih specijalnih snaga”, izvijestio je MUP.

Dodaju i da je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić izrazio zadovoljstvo vježbom u kojoj su svi sudionici pokazali veliku profesionalnost i spremnost sa sve najsloženije policijske poslove.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst je također rekao da je zadovoljan provedenom vježbom.

“Pripadnici američke vojske ponosni su što sudjeluju u ovakvim vježbama s hrvatskom policijom koja je izrazito profesionalna. Ovo je još jedan primjer kako SAD i Hrvatska mogu surađivati i štititi građane. Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sam siguran, ali sada kada sam vidio ovu vježbu, postupanje hrvatske policije, osjećam se još sigurniji”, rekao je veleposlanik, prenosi MUP.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

U ponedjeljak nastavak suđenja za ratne zločine u Lovasu

Objavljeno

na

Objavio

Završnim riječima odvjetnika obrane i samih optuženika u ponedjeljak pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu bit će nastavljeno suđenje optuženima za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu, koje su u listopadu i studenom 1991. počinili pripadnici srpskih snaga.

Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima traje već cijelo desetljeće i ušao je u 11. godinu i još nije pravomoćno okončan.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni proglase krivima i osude na zatvorske kazne.

Tužitelj je zatražio da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina.

Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet, odnosno četiri godine zatvora.

Za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina.

Oni se terete da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA.

Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu umrla.

(Hina)

 

NEKAŽNJENI ZLOČINI – KRVAVA JESEN U LOVASU

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari