Connect with us

Politika

Ivan Jarnjak o zahtjevu BiH: ‘Razočaran sam stavom zemlje kojoj smo uvelike pomagali’

Objavljeno

on

Ivan Jarnjak, ratni ministar unutarnjih poslova komentirao je optužnice iz BiH protiv hrvatskih generala koji su vodili operaciju Bljesak.

Kako ste vi doživjeli ovaj potez BiH tužiteljstva protiv 14 hrvatskih ratnih zapovjednika?

Ja moram reći da sam strašno iznenađen, razočaran takvim stavom jedne zemlje kojoj smo mi navelike pomagali za vrijeme rata. I kasnije i danas.

A oni podižu optužnice protiv operacije, protiv cijelog lanca zapovjednika operacije koja je bila apsolutno čista, koja se vodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske, rekao je za Novu TV.

Mislite  da je više usmjereno na cijelu operaciju, dovode u pitanje njen legitimitet, nego pojedinačno zapovjednike?

Meni se čini da je cilj te operacije, odnosno te optužbe da se operacija Bljesak proglasi zločinačkom operacijom jer zašto bi inače stavili unutra cijeli zapovjedni lanac koji je bio tad u operaciji Bljesak?

Kako vi gledate na činjenicu da već 15 godina se istražuje predmet protiv tih ratnih zapovjednika u operaciji Bljesak, da sad se šalje u Hrvatsku zamolnica?

Pa to je pokušaj da se pokaže da su i jedna i druga operacija nelegitimne. Ja sam razgovarao s haškim istražiteljima 2004. i tada su me ispitivali i o operaciji Bljesak. O operaciji Bljesak nismo razgovarali ni 10 minuta. Sam istražitelj je rekao veli ‘tu nemamo šta, to je bila apsolutno operacija u kojoj nije bilo problematičnih stvari’.

Tu su se očito našle snage koje smatraju da mogu sad u ovom trenutku načiniti štetu Hrvatskoj.

Koje snage, s koje strane?

Kad je u pitanju protiv Hrvatske onda se oni brzo dogovore svi. Mislim da je to politikanstvo i u ovom trenutku da je to pokušaj odgovora Hrvatskoj to što se toliko brine o Hrvatima u BiH.

Očekujete složan državni vrh Hrvatske oko ovog problema?

Neupitno. Mislim da će biti konsenzus ne samo državnog vrha nego cijele Hrvatske…

Niste bili na proslavi u Kninu. Spomenuo vas je predsjednik, rekao je ‘Bracek’, kako ste to doživjeli?

Pa dobro. Bilo mi je drago da je on to spomenul’. Nisam pozvan. Nisam pozvan ni na 25. obljetnicu. Ni ja ni moji suradnici.

Je li vam žao?

Žao mi je apsolutno. Ja sam u tome sudjelovao, za mene su to trenuci koji izazivaju strašne emocije i žao mi je što nas eto, ne pozivaju.

Zaboravili su?

Zaboravili su. Mi velimo – pozabili su.

Džanko: Optužnice bismo trebali dizati mi! Miljavac: Ovo nam rade zbog Pelješkog mosta!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR