Connect with us

Komentar

Ivan Kraljević: Ifimizam – posljednji stadij mržnje prema Hrvatima i Republici Hrvatskoj

Published

on

Zijad Bećirović - Ifimes

Istina, izjava predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini kao zemlji ”u kojoj je puno muslimana”, kako je poentirao komentirajući bh. državljane (džihadiste) koji se odlaze boriti na iračka i sirijska ratišta i tako bivaju indoktrinirani, jest neoprezna i ne dolikuje rječniku nekoga tko pretendira postati poglavarom susjedne države.

Ona se kao takva, pogotovo izvučena iz konteksta, može paušalno tumačiti i tako još više odnemoći razvijanju dobrosusjedskih odnosa dviju država. U to smo se mogli uvjeriti i danas u reakcijama patriotskih perjanica (čitaj agitatora većinskog nacionalizma) koji se, tobože brinući o bh. muslimanima, naslađivački pitaju ”koliko ih treba u logorima prevaspitati”.

Ipak, trofej licemjerstva ovog puta pripada Zijadu Bećiroviću, direktoru IFIMES-a, (neojugoslavenskog) instituta sa sjedištem u Ljubljani koji je (ostanite pozorni!) uzurpatoru hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH Željku Komšiću dodijelio priznanje za doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. No, što očekivati od instituta čiji je Stjepan Mesić počasni predsjednik, Jadranka Kosor članica Savjetodavnog odbora, Budimir Lončar predsjednik Savjetodavnog odbora… i njima slična potrošena politička roba!?

Izvjesni Zijad Bećirović bh. medijima je slavodobitno uzviknuo kako ”Hrvatska nije prijatelj niti jednoj zemlji regije” zaključivši kako ”hrvatski političari o BiH pričaju loše ne samo javno, nego i tajno”.

“U suvremenom svijetu ne možete sakriti nijedan razgovor i, hvala Bogu, postoje prijatelji BiH i na Zapadu i na Istoku koji priopće što ustvari Hrvatska priča, a pogotovo kakva izvješća šalju njezine sigurnosno-obavještajne agencije u okviru EU i NATO-a o navodnim prijetnjama iz BiH, prije svega tzv. islamskoj prijetnji”, kazao je Bećirović.

Slično je napisano i u IFIMES-ovoj ”analizi” objavljenoj posljednjeg dana 2019. godine u kojoj se Republika Hrvatska poziva da ”okonča razdoblje nacionalnog romantizma” (https://www.ifimes.org/ba/9742). Dakako, po tko zna koji put zaboravlja se koliki je doprinos Republika Hrvatska dala Bosni i Hercegovini u brojnim segmentima.

Zaključno, nije mi cilj opravdavati izjavu Zorana Milanovića, nego ukazati na sveopću mržnju prema Hrvatima i Republici Hrvatskoj koja isijava iz patriotskih perjanica oličenih u analizama i izjavama rukovodećih osoba u IFIMES-u. Kao netko tko redovito čita (i na e-mail dobiva) njihove analize mogu samo reći kako društveno-političkom okruženju u regiji prijeti pandemija ifimizma kao posljednjeg stadija mržnje prema Hrvatima i Republici Hrvatskoj

Uostalom, Zoran Milanović nema problem s muslimanima (Bošnjacima)! Nisu li danas Bošnjaci Rijeke i Primorsko-goranske županije istaknuli javnu podršku SDP-ovom kandidatu za predsjednika Republike Hrvatske jer su, kako prenosi riječki Novi list, ”u njegovoj politici i njegovim izjavama prepoznaju vlastite političke težnje – potrebu da budu jednakopravni i ravnopravni u zemlji u kojoj žive i čijem razvoju se trude dati svoj doprinos”?!

Ivan Kraljević

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari