Pratite nas

Komentar

Ivan Lovrinović: Napad HNB-a na SDP oko ‘švicarca’ dobro je smišljeni scenarij

Objavljeno

na

Ekonomist Ivan Lovrinović rekao je u nedjelju da ni SDP niti HDZ nemaju pravo rješenje za dužnike u švicarskim francima, a “napad” HNB-a na SDP ocijenio je igrokazom kako bi se ta stranka pred izbore što bolje predstavila kao branitelj dužnika u toj valuti.

[ad id=”68099″]

“Riječ je o jednom dobro smišljenom scenariju – vi napadajte nas i neka se tome još pridruži neko iz EU da napad bude još žešći. Tako da se onda SDP što bolje može pokazati kao branitelj dužnika u švicarskim francima”, kazao je Lovrinović nakon konferencije za novinare MOST-a nezavisnih lista, komentirajući upozorenje HNB-a ministru financija Borisu Lalovcu.

Lovrinović, koji je i ekonomski savjetnik udruge Franak, ocijenio je to HNB-ovo pismo dosad neviđenim zastrašivanjem javnosti da će doći do kraha deviznog tečaja i da će se istopiti devizne rezerve iako se za to, kako je kazao, ne navodi niti jedan ozbiljan stručni i argumentirani razlog.

Podsjetio je da je HNB u siječnju, kada je došlo do druge snažne revalvacije švicarskog franka, branio banke i način rješavanja problema dužnika u švicarskim francima. “Sada je HNB najotvorenije stao uz banke, a s druge strane ispada da se bore protiv Vlade Zorana Milanovića koji je, kada je za guvernera HNB-a imenovan Boris Vujčić, rekao da su oni frendovi”, istaknuo je.

Lovrinović smatra da je za dužnike u švicarskim francima još gora situacija nego što je bila prije, jer su sada izloženi političkom, pravnom i valutnom riziku. “SDP ne nudi nikakvo kvalitetno rješenje, a jučer je i HDZ rekao da u cijelosti podržava pismo HNB-a. Oni su uvijek podržavali politiku HNB-a, pa nam sada i je ovako kako jest”, rekao je.

Drži kako se sada vidi da ni HDZ niti SDP, za kojega tvrdi da želi populistički na brzinu riješiti problem dužnika u švicarskim francima, nemaju pravo rješenje, te da im je stalo samo da to iskoriste u predizborne svrhe. “Dužnici se trebaju dobro zabrinuti, jer se trebaju zapitati što će biti nakon parlamentarnih izbora koji su za oko dva mjeseca”, rekao je Lovrinović, zapitivaši se što će biti ako banke tuže pa dobiju spor, kada će tada dužnici imati još veće probleme.

Iznio je stav MOST-a nezavisnih lista koji rješenje vidi u ponudi nagodbenog tečaja koji bi bio 5,5 kuna, te usvajanju promjenljive kamatne stope koju bi pored HNB-a moralo odobriti i Ministarstvo financija, pri čemu bi kredit ostano isključivo u kunama. “To je jedino brzo, kvalitetno i krajnje rješenje”, kazao je.

Lovrinović smatra i da se konačno trebaju aktivirati mehanizmi koje je tražila Udruga Franak kako bi se pristupilo “opozivu nekih ljudi”, dok bi banke građanima trebale vratiti preplaćene iznose jer se točno zna kada su nastupile prva i druga revalvacija švicarskog franka. “To se sve skupa zbroji i oduzme i onda se nastavi plaćati po tome. To je najjednostavniji model i u tom slučaju će dužnici u švicarskim francima biti definitivno razduženi i mogu mirno spavati do kraja. Ovako to neće moći, jer euro neće biti stabilan pošto je Hrvatska do kraja ekonomski destabilizirana”, upozorio je.

Upitan može li Europska središnja banka utjecati na Vladino rješenje dužnika u švicarskim francima, odgovorio je kako, pošto je Hrvatska dobrim dijelom “banana država”, svatko joj sa strane može docirati i prigovarati. “Što nisu ništa prigovorili Mađarskoj”, upitao se.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Davore, lolo, misliš li ti da su građani Hrvatske mutavi?

Objavljeno

na

Objavio

Nije prvi put da nam naši „reformirani“ komunisti pokušavaju prodati „muda pod bubrege“. Na to smo navikli od 1945. do danas, a upravo nas predsjednik SDP-a uvjerava kako su on i njegova neokomunistička bratija jako dobro ispekli zanat kad su u pitanju laži i obmane, odnosno propaganda i specijalni rat i da u tomu ne zaostaju za kumrovečkim bravarom, Rankovićem, Đilasom i društvom.

Nakon što je prije nekoliko dana izbila afera oko sukoba interesa spomenutog lika koji je na čelu Partije (SDP-a), on se danas dosjetio kako doskočiti tomu – iako je famozno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jasno i glasno zaključilo da je u pitanju upravo to: dakle, sukob interesa – i objasnio nam kako „nije primio novac za stipendiju privatne poslovne škole već samo znanje te da i kad bi htio vratiti novac, ne zna kako bi to izveo, jer nije dobio novac.“

Zgodno i smiješno do bola.

No, da se vratimo na sukob interesa (moju omiljenu temu).

Ja kao dužnosnik neke političke stranke, odem primjerice, u neku firmu koja se bavi iznajmljivanjem automobila i dobijem gratis (besplatno) luksuzni BMW (ili kakvu drugu visoku klasu vozila), koristim ga dok mi treba (u visini najma od 263.000 kuna), vratim vozilicu kad dođe vrijeme i – nikom ništa.

Kad me tko pita, odgovor je jednostavan: Nisam dobio novac! Kuš! Što imate vi s time!?

Ili, odem u Dubai (privatno ili službeno – svejedno) i neki mi šeik iz čista mira (zbog lijepih očiju ili kakvog sličnog razloga) pokloni gratis ljetovanje u trajanju od desetak dana, po prilici vrijedno cca 263.000 kuna. Kad novinari to „iskopaju“ i pitaju me, ja se okomim na njih i uzvratim: „Pa što hoćete?! Nisam dobio lovu! Mrš marvo!“

Primjera bi moglo biti bezbroj, ali ne bih dalje.

Davor („domovine sin“) se do te mjere pravi nevješt da je to tragikomično. I uvredljivo za zdrav razum.

I nehotimice se sjetim pokojnog Miljenka Smoje, kad je u ono vrijeme „zlatnog doba komunizma“ jednom prigodom napisao:

„Ma nije meni krivo ća mi lažu, nego ća misle da im virujen“.

Eto, i uvjereni ljevičar Smoje je znao ponekad oplesti po svojim „drugovima“, što se Bernardiću i sličnim likovima ni u snu dogoditi ne može. Oni su zauzeti traženjem „ustaša“ i „fašista“ po Hrvatskoj (na vrata im dabogda došli – kad ih već toliko zovu).

I onda, dodaje još Davor („domovine sin“) gostujući na TV N1 (u emisiji „Novi Dan“):

„Cijeli sam život primao stipendije, mnogi u Hrvatskoj su primali različite stipendije, ali laž je da sam primio novac. Nisam primio niti kunu, niti lipu. Primio sam jedino znanje i znam da mi nije olakotna okolnost to što sam stekao znanje, a ne novac“.

(Vidi: https://kamenjar.com/bernardic-nisam-primio-novac-ne-mogu-ga-niti-vratiti/; stranica posjećena 11.11.2019.)

Ne znam u kojoj je školi to bilo i što je Bernardić završio, ali što se znanja tiče, mirne duše mogu reći da je tih 263.000 kuna bačen novac. Možda dečko ima neke skrivene talente, ali, bogme, ono što javno prezentira je blago rečeno – katastrofa. Uz sve to, toliko je mentalno ograničen i patijski usmjeren da mi je prosto nevjerojatno da mlad i obrazovan čovjek ima tako ozbiljan defekt.

Naš Davor („domovine sin“), cijeloga je života primao stipendije, kako sam kaže.

To zacijelo može značiti samo kako je bio ili jako važan državi i društvu, dakle, izuzetno talentirani učenik i student s vrhunskim ocjenama (genijalac koji je sve oko sebe bacao u sjenu – neka vrsta Einsteina), ili je iz nekog drugog razloga kroz cijelo vrijeme obrazovanja bio na državnim jaslama – recimo, kao pripadnik privilegirane, povlaštene kaste.

Koliko vidimo, genijalac zacijelo nije. Imate pravo pogađati (ako vam je baš do toga) zašto su mu državne jasle bile na usluzi.

Podsjetimo na kraju (ipak):

„Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna.“

(Vidi: isto – )

I sad ja pitam:

Kako to da je za Tomislava Karamarka bila dovoljna i sumnja da mu je supruga bila u eventualnom sukobu interesa i da ga se na temelju toga otjera s mjesta potpredsjednika Vlade i eliminira u mogućem dolasku na čelnu poziciju izvršne vlasti u državi, a naš se skojevac Davor Bernardić tako bahato i prepotentno izruguje i Povjerenstvu i javnosti i podcjenjuje inteligenciju svih nas?

Dakako da je moguće, kod nas je sve moguće kad su djeca komunizma u pitanju.

Hrvatska je posljednja oaza komunističko-staljnističkog mentaliteta u Europi.

Tko to ne zna ili ne vidi, ili je njihov ili mu nešto s glavom nije u redu.

Zlatko Pinter

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bruno Petković: Za Index ne dajem ništa! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Zanimljiva snimka pojavila se na društvenim mrežama. Brunu Petkovića zaustavili su novinari i zatražili izjavu.

“Za koga?”, pitao je Petković, a novinari su se redom predstavili.

“Indexu ne dajem ništa. Oprostite. Nije ništa protiv tebe osobno”, odgovorio je Petković.

“Dobro, ali ja sam poslan ovdje, moram odraditi. Hoćeš mi reći razlog možda?”, viknuo je novinar dok je Petković išao prema autobusu, ali nije dobio odgovor.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

HAHAHAHAHAHA Unatoč 2 asistencije, potez dana Brune Petkovića. Svi za jednog, jedan za sve!!! Bravo dečki! 🔵 #samoDinamo

Objavu dijeli Gnk Dinamo Zagreb (@dinamozag)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari