Connect with us

Herceg Bosna

Ivan Penava – Bez povijesnog identiteta nijedan narod nema budućnosti

Objavljeno

on

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, komunizma i fašizma, sudjelovao sam na komemoraciji upriličenoj za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata na Groblju mira na Bilima kraj Mostara.

Prije sv. mise blagoslovljen je Vukovarski križ postavljen kao centralni križ koji simbolizira stradanje u Domovinskom ratu, a koji je grad Vukovar poklonio kao doprinos ovoj plemenitoj ideji.

Dobro je da u osudi fašizma, u našem društvu postoji konsenzus, međutim u osudi komunizma na svoju sramotu još smo daleko od toga.

Još uvijek među nama postoje ljudi i politike koji sebe doživljavaju kao progresivne i liberalne dok istodobno pucanje u potiljak, bacanje u rudarska okna, zalijevanje vapnom i betonom smatraju romantičnom, zaigranom revolucionarnom borbom.

Aktualna politika, nažalost već tradicionalno bez stava, boje, okusa i mirisa, kroz šutnju i izbjegavanje jasnog prokazivanja i osude krivaca i simbola svemu tome kontinuirano daje potporu i drži društvo zatočenikom traumatične prošlosti.

Samo putem objektivne revizije i nedvosmislenog distanciranja od komunističke i fašističke prošlosti hrvatski narod će imati prigodu za budućnost jer upravo kako je rekao u propovijedi fra Ivan Ševo:

„Bez povijesnog identiteta nijedan narod nema budućnosti.“
Ivan Penava

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari