Connect with us

Razgovor

Ivan Penava: Mislim da drugi prosvjed nema smisla, kada bih ga organizirao drugi put to bi bilo u Zagrebu

Published

on

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava gostovao je u N1 studiju uživo, gdje je govorio o situaciji u Vukovaru i podršci Kolindi Grabar-Kitarović.

Hoćete li podržati Kolindu Grabar- Kitarović na predstojećim izborima?

“Podržat ću predsjednicu, kao što sam već i rekao. Ne vidim prostora za dilemu niti razmišljanje u nekom drugom smjeru. Samo članstvo u HDZ-u govori o tome, a sudeći prema tome što je Grabar-Kitarović radila u zadnjih pet godina mislim da dijelim mišljenje građana Hrvatske”, kazao je Penava.

Predsjednica je izmiještala ured, bila je u Vukovaru. Vama mnogi obećavaju mnogo toga, ali  od obećanja se ne dobiva previše.

“S njom sam u iznimno dobrim odnosima i od prije nego što se kandidirala za predsjednicu. Mislim da je Vukovar bio prvi grad u koji je došla. O izmiještanju ureda imam pozitivno mišljenje. Stalno smo u kontri i skloni reći da su političari daleko, posebno mi koji nismo u Zagrebu. Gledamo kako se politika vodi u Zagrebu, a život na periferiji često je nešto sasvim drugo. Dolazak u svaki grad, obilazak svih  krajeva Hrvatske kako bi se dobio uvid u kulturu življenja, kako bi se čule stvari koje se ne mogu čuti u Zagrebu… Mislim da je to dobra priča”, kazao je Penava.

Zašto su vas mediji povezivali s Miroslavom Škorom?

“Škoru poznajem, Osijek nije daleko od Vukovara. Cijenim ga, dobar je pjevač, i imam dobro mišljenje o njemu. Mislim da je suludo tražiti od bilo kog Slavonca ili Vukovarca da kaže bilo što loše o čovjeku koji je skladao ‘Ne dirajte mi ravnicu'”, rekao je vukovarski gradonačelnik.

U Sinju na Alci dobili ste najveći pljesak, kako se to doživjeli?

“Pljesak gradonačelniku Vukovara pljesak je Vukovaru i njegovoj simbolici za Hrvatsku, u smisli stvaranja moderne Hrvatske”, kazao je Penava.

Milijan Brkić je u Saboru nakon vašeg istupa oko institucija poručio – ‘Ostavite Ivana Penavu, treba ga gledati kao poseban slučaj jer je riječ o Vukovaru’. Ima li animoziteta kada ukažete da institucije ne rade svoj posao?

“Ne bih to rekao, prenapuhano je kroz medije sve što se tiče osobnih poruka upućenih meni. Ne mogu se požaliti ni na izjave premijera ni drugih vodećih ljudi u stranci. Malo sam na svoju ruku, ponašam se prilično autistično. Za mene je filozofija vrlo jednostavna – vrijednosti Domovinskog rata, kao i branitelja, za mene predstavljaju Domovinski rat u cijelosti. Neke su vrijednosti iznad politike i stranačke stege. U tom se smislu ponašam autistično. Ne kalkuliram s tim tko zauzima koju poziciju, pa ni u stranci, bez obzira na veličinu te funkcije i tražim da se svi poklone pred ovim vrijednostima. Ni jednog trena ne kalkuliram da nekome podilazim kada su te vrijednosti u pitanju”, kazao je Penava.

Neki hodaju ulicama Vukovara samo da bi dobili pozornost medija. Kako gledate na njih?

“To je kruh naš svagdašnji, s tim se svakodnevno suočavamo. Kada nakon što su vidjeli jasno i čovjeka prerezanog vrata i silovanu ženu, oni kažu za to da institucije rade svoj posao, to je to licemjerstvo, nepoimanje situacije, nepostojanje svijesti da nisi tu zbog sebe, i da neki problemi ostaju. Mi sada imamo 28 godina koje empirijski potvrđuju da se ništa nije napravilo, da je ovo samo jedna vlada i ministri u nizu, doći će novi, i da iza svih njih ostaje rezultat”, rekao je Penava.

Hoće biti još prosvjeda?

“Mislim da drugi prosvjed nema smisla, kada bih ga organizirao drugi put to bi bilo u Zagrebu. Prvi je bio prosvjed u kojem su se artikulirale sudbine, činjenice. Molio sam javno da se učine pomaci. Pomaci se nisu učinili, godina dana je prošla. Bio bih naivan kada bih mislio da će organizacija još prosvjeda učiniti nešto, a ništa se nije promijenilo. Jedino što je relevantno je rezultat, njega nemamo, i morat ćemo se poslužiti drugim polugama. Pribeći ćemo drugim rješenjima i o njima ćemo upoznati javnost uskoro”, rekao je Penava.

Osiječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da se ponosi mirnom reintegracijom i da je pred vama da je dovršite, jer nije dovršena.

“Cijenim Vrkića, posebno ono što je uradio za vrijeme mirne reintegracije. On je rekao i da je ogroman posao napravljen u vremenima kada je to bilo jako teško, a da je lakši posao, dovršetak procesa, ostavljen za poslije. Mi kao društvo nismo ga uspješno priveli kraju. Proces je ostao na rezultatima koji su u početku bili tako veliki. Dogodio se velik protok vremena, ali promaci su izostali. Život u Vukovaru i život u hrvatskom podunavlju nije otišao mnogo dalje od 2002. godne. Za to ne mogu suditi nikome drugome nego nama samima”, rekao je Penava.

 

Ivan Penava: Tomislav Josić je čovjek bez mrlje na ratnome, pa i životnom putu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari