Pratite nas

Politika

IVAN PERNAR PREŠAO U NOVU STRANKU

Objavljeno

na

Stjepan Vujanić, predsjednik stranke Abeceda demokracije, potvrdio je da je njegova najnovija akvizicija Ivan Pernar.

Ivan Pernar je postao naš član i mi smo sretni da je došao k nama, da smo postali parlamentarna stranka, rekao je Stjepan Vujanić, predsjednik stranke Abeceda demokracije, koji je za Dnevnik.hr rekao da je Pernar potpisao pristupnicu njegovoj stranci.

Da se Pernar u Saboru izjasnio kao član Abecede nije tajna, ali se dosad mislilo da je to bilo tek da se zadovolji forma. No, Tportal je objavio tekst o Vujaniću u kojem on navodi da je Pernar doista postao njihov član, što je potom i nama potvrdio.

Štoviše, zbog toga je Abecedi, ni krivoj ni dužnoj, iz proračuna već uplaćeno nešto više od 65 tisuća kuna, odnosno novac kojeg svaka stranka kvartalno dobiva za svakog svog zastupnika.

“On je stvarno pravi dečko, nisu novci u pitanju”, rekao nam je Vujanić koji će uplaćeni novac ipak iskoristiti za unajmljivanje prostora, nabavku računala i angažiranje nekog studenta, a možda i za neke Pernarove troškove.

Pernar je svojedobno svoje izjašnjavanje u Saboru kao člana Abecede objasnio revoltom zbog odugovlačenja Ministarstva uprave da im registrira stranku Jedina opcija.

Stranka, koju su članovi Živog zida pokušali osnovati prije konstituiranja sabora kako proračunski novac za zastupnike ne bi dospio u ruke frakcije koja se bori za prevlast u stranci, u međuvremenu je uspješno registrirana, no među njenim osnivačima nema aktualnog vodstva Živog zida. Njen predsjednik, Lovre Crvelin, još je uvijek član Živog zida za što su mu supredsjednici, tvrdi, dali dopuštenje.

Je li slično dopuštenje dobio i Pernar nismo uspjeli doznati, jer Statut Živog zida ne dopušta istovremeno članstvo u drugim strankama bez pisane suglasnosti Živog zida. Vujanićeva stranka ovakvih ograničenja nema.

Tihomir Lukanić, glasnogovornik Živog zida, navode o Pernarovom članstvu u Abecedi nije htio komentirati. “Što se toga tiče, probajte vidjeti s gospodinom Pernarom”, rekao nam je Lukanić, dodajući da on zna detalje o njegovom ulasku u Abecedu, ali ne želi ništa govoriti u njegovo ime. “Sve što je radio, radio je u dogovoru s kolegama. Nazovite njega, ako će biti voljan, sve će vam reći”, kaže Lukanić.

Pernar, međutim, ipak nije bio voljan govoriti o tome. Tek nam je kratko poručio kako je o ovoj temi spreman govoriti ”samo uživo na televiziji”. Supredsjednik Živog zida i njihov saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić nije nam odgovorio na pozive i poruke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Ja bih volio da oporba bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković komentirao je raspravu koja se u javnosti događa oko ratifikacije Istanbulske konvencije.

“Radimo na finalizaciji interpretativne izjave, doći će na sjednicu Vlade, želimo usuglasiti sadržaj s partnerima, želio bih postići što širi konsenzus o dokumentu koji ima za cilj sprečavanje nasilja nad ženama i u obitelji i otkloniti strahove onih koji u vezi tog teksta vide neke opasnosti”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je ono što se trenutno događa u javnom prostoru svojevrsni pokušaj da se diskreditira sadržaj Konvencije. “Moja Vlada će napraviti ono što SDP-ova nije napravila”, rekao je Plenković.

“Vlada će ratifikaciju pripremiti i poslati u Sabor, nakon toga slijedi rasprava. Mislim da je to dobro da se o tome u Saboru sadržajnije raspravi. Ja tu ne vidim nikakve skrivene namjere. Ne vidim nikakvu promjenu u kontuinuitetu hrvatske politike svih opcija u pogledu Konvencije”, rekao je Plenković.

Komentirao je i najave SDP-a da u slučaju popratne izjave neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije. “Ja bih volio da oporba bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji, to bi govorilo da je cijeli ovaj pokušaj bio politikanstvo”, rekao je Plenković i obrazložio svoju izjavu.

“Volio bih zato što netko, tko je imao prigodu ratificirati, sad na neviđeno prijeti da neće biti za. Kakav kredibilitet mogu imati?”, upitao je Plenković.

“Zašto bih ja kao premijer, kao predsjednik HDZ-a dopustio da to bude tema jednog političkog spektra? Ne dam! To je tema svih građana”, rekao je Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Ljubić povodom obljetnice Washingtonskog sporazuma upozorio na položaj Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HDZ-a Božo Ljubić podsjetio je u utorak u Saboru na 23. obljetnicu Washingtonskog sporazuma kojim je zaustavljen rat između Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini (BiH) i stvorena Federacija BiH, upozorivši pritom na današnji položaj Hrvata u BiH.

Sporazum koji je potpisan predviđao je, između ostalog, stvaranje konfederacije Hrvatske s Federacijom BiH, no Deytonskim sporazumom to je odbačeno, kazao je Ljubić nakon stanke.

Podsjetio je i na promjene izbornog zakona 2002. kojim su, kako je kazao, instrumenti zaštite kolektivnih prava Hrvata u BiH eliminirani. “Posljedice su to što danas Hrvati nisu u stanju birati legitimne predstavnike u institucije koje su predviđene za zastupanje naroda”, kazao je Ljubić, ukazavši na nužnost izmjene izbornog zakona u BiH.

Hrvatski sabor mjesecima raspravlja o stankama, simbolima iz Drugog svjetskog rata i svjetonazorskim pitanjima, a “nestaje nam narod u susjednoj državi”, upozorio je.

(Hina)

18. ožujka 1994. godine potpisan Washingtonski sporazum i dogovorene županije

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati