Connect with us

Vijesti

Ivan Šimonović izabran u Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda

Objavljeno

-

Hrvatski diplomat Ivan Šimonović izabran je u Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda, najprestižnije ekspertno tijelo UN-a u području ljudskih prava, javlja HRT.

Odbor nadzire provedbu Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u 174 države članice, potpisnice Pakta, a u njemu je 18 neovisnih stručnjaka koji se biraju po kriteriju stručnosti u području ljudskih prava, te moraju biti osobe visokih moralnih kvaliteta.

Osobno je to priznanje za Ivana Šimonovića, ali i Hrvatsku koja do sada nije imala predstavnika u tom važnom tijelu UN-a.

Sveučilišni profesor prava i diplomat, dr. Ivan Šimonović aktualni je hrvatski veleposlanik u UN-u od 2019., a na toj je poziciji bio i od 1996. do 2002.

Obnašao je brojne druge visoke dužnosti u zemlji i inozemstvu.

Među ostalim, bio je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava od 2010. do 2016., te poseban savjetnik glavnog tajnika UN-a o odgovornosti za sprečavanje masovnih zločina od 2016. do 2018. Bio je i predsjednik Gospodarskog i socijalnog vijeća UN-a, te predsjedavajući UN-ove komisije za izgradnju mira.

U Hrvatskoj je obnašao dužnost ministra pravosuđa i zamjenika ministra vanjskih poslova.

Četverogodišnjim mandat u Odboru za ljudska prava UN-a veleposlanik Šimonović počinje 2025., a za HRT je nakon izbora u to tijelo komentirao:

– Izbor doživljavam kao priznanje za svoj dosadašnji rad na području ljudskih prava i obvezu da opravdam povjerenje koje su mi dale države stranke. Premda je kandidatura individualna, može se uspjeti samo kroz timski rad diplomacije, te sam stoga vrlo zahvalan svim kolegama koji su tome doprinijeli.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas