Connect with us

Komentar

IVAN TEPEŠ: ZA DOM SPREMNI POZDRAV JE S RUKAVA BRANITELJA

Objavljeno

on

Razgovarat ćemo o tome da se smanji broj zastupnika manjina. Ima ih osam – a zastupnika dijaspore samo troje. Predstanici manjina i te kako su uključeni u rad političkih stranaka. Vidjet ćemo koliko ih je u skupštini Srbije, kako je to regulirano u zemljama u okruženju. Ne bi to bilo smanjenje prava srpske manjine, uostalom sve manjine uživaju prava,  izjavio je u emisiji Nedjeljom u dva potpredsjednik Sabora i čelnik HSP AS-a Ivan Tepeš.

[ad id=”68099″]

Svi smo mi građani RH, ne volim te podjele. Odrastao sam na Peščenici, od romske populacije nadalje svi me dobro znaju – svi dijelimo isti kruh, istu sudbinu – to je okosnica odnosa sa manjinama u budućnosti, kazao je i dodao da je kao zastupnik zagrebačke skupštine bio u odboru za manjine te da može reći kako su “kod proračuna i rebalansa rekli da su prezadovoljni svojim položajem srpske manjine”.

Napomenuo je i kako je Miloradu Pupovcu u Saboru replicirao kako je upravo novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović pripadnik manjine.

O fašizmu, NDH i pozdravu Za dom spremni

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića je li ustaška vojska bila fašistička, rekao je da odgovor leži još u njegovom maturalnom radu iz 3. gimnazije “Uspon i pad NDH”. Hrvatska država bila je dio procesa u 19. st, imali smo i Banovinu Hrvatsku, no Ante Pavelić je došao iz Italije od Mussolinija, koji je bio fašist. Osobno mi ne odgovara dio Rimskih ugovora, Dalmacija je kolijevka Hrvatske. Radile su se loše stvari i zločini u ratu od strane ustaša, puno ljudi je osuđeno prijekim sudom. Platili su životom to što su radili, ali nitko nije za to odgovarao. Neka se znaju imena, tko je bio na stratištima. Da, NDH je bila saveznica Hitlera i Mussolinija, rekao je Tepeš.

O simpatijama za ustaški pozdrav Za dom spremni, rekao je kako gleda na njega iz referentne točke Domovinskog rata. Jesu li oni koji su imali te oznake na rukavu bili zločinci? U tom kontekstu, kao dio njihovog identitata, pozdrav nije sporan. Za mene je Za dom spremni  pozdrav sa rukava branitelja HOS-a, istaknuo je.

Na pitanje nije li originalni pozdrav bio Za poglavnika spremni, odgovorio je da se on referira na Domovinski rat i da ne želi ništa relativizirati. U Domovinskom ratu pozdrav je imao konotacije branitelja i obrambenog rata, to bi bilo dovoljno obrazoženje i predstavniku Knesseta (izraelskog parlamenta). Nadam se da bi on cijenio Hrvatsku i Domovinski rat, pojasnio je čelnik HSP AS-a.

U Drugom svjetskom ratu Hrvati su bili i na pobjedničkog i na poraženoj strani. Međutim, velik dio Hrvata ipak je bio na poraženoj strani i pitanje je koliko je među pobjednicima doista bilo Hrvata. U Domovinskom ratu agresora su pobijedili sinovi ustaša i partizana.

Problem hrvatskog društva je što se čovjeku odrežu dvije-tri rečenice…

Na ulomak iz emisije Otvoreno i izjavama Zlatka Hasanbegovića kako je antifašizam floskula kojeg nema u Ustavu, pojasnio je da je ministru nulta točka Domovinski rat. Problem hrvatskog društva je taj što se čovjeku odrežu tri rečenice… Ne bi došao do te znanstvene razine da je to tako kao što je  interpretirano. A povijest je znanost koja stalno propituje. On nije doveo u pitanje ustavnost i ja se s njim slažem. O antifašizmu nemam šta misliti, to piše u Ustavu, nisam taj koji može biti protiv iako imamo obitelji s različitim iskustvima. Iako sam povjesničar, ne mogu kritički promišljati Ustav samo događaje ili procese. Zašto nije rečeno ništa o njegovu programu, a vadila mu se utroba u Saboru, zapitao se Tepeš.

O gospodarskom programu Domoljubne koalicije i broju ministarstava Tepeš je rekao kako je unatoč njezinu prijedlogu o 17 ministarstava plus ministarstvo obitelji, demografije i useljeništva, MOST procijenio da sustav treba ostati kakav jeste, barem prvih šest mjeseci.

Za ukidanje smo valutne klauzule i smanjenje PDV-a s 25 na 20%. Moramo porezno rasteretiti poduzetnike, cijelo gospodarstvo treba “proluftati”, osim građevinskih treba ubrzati sve dozvole. Kad uđu investicije, tih 6,7 milijardi kuna će se nadoknaditi, istaknuo je potpredsjednik Sabora.

Zakon o lustraciji i registar agresora

HSP SP sprema zakon o lustraciji, on će se odnositi na dio komunističko-represivnog aparata, kao poruka sljedećim generacijama da zločin neće ostati nekažnjen, najavio je.

O Franji Tuđmanu kao general-majoru JNA rekao je kako je, osim što ga više nema, 1971. bio žrtva. Ipak, za njega je rigidno sve što je bilo 1945.-1990. Na pitanje što bi bila konzekvenca zakona o lustraciji, odnosno što s tim ljudima, ustvrdio je da oni ne bi mogli javno djelovati. Izuzetak su oni koji su sudjelovali u stvaranju RH.

O registru izdajnika nema podataka ali se i on za njega zalaže ako se radi o registru agresora za koji je i njegova stranka. Slaže se da bi u njega mogli ići i oni koji su se nelegalno obogatili te je za ispitivanje porijekla imovine. O ulogama u progonu Ante Gotovine smatra da se o tome mora razgovarati jer vjerojatno ne znamo svu istinu. No da je on bio čelnik obavještajne službe, Gotovinu ne bi uhitio.

Zalagat će se za rušenje zakona o životnom partnerstvu jer ga smatra kršenjem ustava.

Ono što je u Ustavu to je svetinja, kao što je to brak. Tako je na Ustavnom sudu da kaže što je zakonito, čekamo odluku, zaključio je Tepeš.

Najavio je kako će predsjednik Sabora Željko Reiner uvesti red u Saboru –   sjednice Sabora neće biti istodobne sa sjednicama odbora, kako za nedolazak ne bi bilo isprike. Slaže se sa smanjivanjem zastupničkih plaća, no za nedolaske zastupnika Karamarka u prethodnom sazivu kaže da ne zna kakva mu je bila strategija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR