Connect with us

Ivan Turudić: Zadovoljan sam što je viši sud potvrdio moju odluku!

Objavljeno

-

Obrana Josipa Perkovića podnijet će ustavnu tužbu na odluku Vrhovnoga suda kojom se potvrđuje izručenje bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Njemačkoj te zahtjev za privremenom mjerom kojom bi se to izručenje odgodilo do pravorijeka Ustavnoga suda.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo novinarima je kazao kako je, iako je očekivao da će Vrhovni sud odbiti njihovu žalbu na odluku zagrebačkog Županijskog suda o Perkovićevom izručenju, takva odluka “apsolutno pogrešna i nezakonita”.

Pozivajući se na odredbe Zakona u o pravosudnoj suradnji sa zemljama Europske unije, Nobilo je rekao kako se njima nalaže da je zastara, ako postoji, zapreka za izručenje.  [pullquote_right]Policija se sada mora dogovoriti s njemačkim kolegama o primopredaji u roku od 10 dana, objasnio je Turudić.[/pullquote_right]

“Radi se o pogrešnom tumačenju zakona, tako da je nama ostala samo ustavna tužba jer smatramo da su kršenjem zakona povrijeđena ustavna prava mog branjenika, a pogotovo pravo na slobodu”, rekao je Nobilo u izjavi nakon što je objavljena odluka Vrhovnoga suda koji je odbio njegovu, kao i žalbu državnog odvjetništva, na odluku o Perkovićevom izručenju Njemačkoj.

“Svi govorimo o europskom uhidbenom nalogu (EUN) i spominjemo izručenje, a ne spominjemo da je konstitutivni element EUN-a i lišenje slobode. EUN kaže – lišiti slobode i izručiti. A sloboda je jedna od najvećih vrijednosti, zaštićena konvencijama i Ustavom RH, pa ćemo u tom pravcu krenuti s ustavnom tužbom”, rekao je.
Ustavnome sudu podnijet će i zahtjev za izdavanjem privremene mjere kojom želi odgoditi izvršenje izručenja Njemačkoj, budući da sama ustavna tužba ne odlaže izručenje.

“Moramo ishoditi privremenu mjeru, odnosno da se privremeno suspendira izvršenje odluke o Perkovićevom izručenju do konačne odluke Ustavnoga suda. Mi ćemo predložiti, a vidjet ćemo hoće li to sud prihvatiti”, rekao je Nobilo.

Ne slaže se s ocjenom da se takvim zahtjevom želi ishoditi povoljniji položaj za Perkovića od onoga koji su imali druge osobe tražene po EUN-u.

Podsjeća da je kod prvog uhidbenog naloga, u srpnju prošle godine, Vrhovni sud odlučio da je zastara zapreka za izručenje. U Perkovićevom slučaju, dodao je, najprije je postojala zabrana izručenja jer je djelo za koje ga se tereti počinjeno iza 2002. te se, rekao je, znalo da Perković neće ‘doći’ na Vrhovni sud. Nakon toga, kad je Sabor na prijedlog Vlade ukinuo ograničenje primjene EUN-a i od 1. siječnja počela primjena takvog zakonskog rješenja, “postalo je jasno da će Perković doći na sud” i počinju se donositi odluke koje “imaju suprotan pravni stav od prve odluke Vrhovnog suda”.

“Po meni to nije slučajno, jer su se i zakoni i praksa mijenjali prema Perkoviću. Zato je njegovo ustavno pravo povrijeđeno”, ustvrdio je.

Naglašava kako je to i načelno pitanje jer će “riješiti i za sve druge slučajeve – može li sud izravno kršiti zakon i na taj način ishoditi lišenje slobode i izručenje”.

Ne zna u kojem bi roku Ustavni sud mogao eventualno donijeti odluku o privremenoj mjeri, ali smatra da bi to trebalo biti brzo. “Inače nema smisla – možemo mi voditi proces na Ustavnom sudu, ali ako je on u Njemačkoj to nema smisla”, rekao je.

Nobilo smatra kako je Perkovićev slučaj, što se tiče zastare, pravno jednak sa slučajem jugoslavenskog obavještajca Zdravka Mustača čije je izručenje Njemačkoj – temeljem EUN-a zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom – odbio velikogorički Županijski sud uz obrazloženje da je nastupila zastara.

Ističe da je riječ o jednakim slučajevima, jer radnje koje je državno odvjetništvo obavljalo za Perkovića ne spadaju u kategoriju radnji koje prekidaju zastaru, odnosno irelevantne su za zastaru jer je riječ o informativnim razgovorima i prikupljanju dokumentacije. “Jedino radnje u kaznenom postupku koje bi provodio istražni sudac ili istražne radnje prije početka kaznenog postpka koje bi naredio istražni sudac, prekidaju zastaru”, naglašava Nobilo.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Nobilo poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom.

I dok Nobilo planira daljnju borbu za neizručenje Perkovića, politički analitičar Slaven Letica pozdravlja odluku Vrhovnog suda.

ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Perković mora u Njemačku!

Tko bi sad prvi trebao dati ostavku? Bajić, Miljenić ili Milanović? Zapravo je svejedno, jer su sva trojica javno pljunula na hrvatsko pravosuđe!

Nisam pravnik pa ne mogu suditi o tome jesu li odluke Ivana Turudića i Vrhovnog suda pravno besprijekorne. Međutim, medijska hajka koja je bila usmjerena prema Turudiću bila je bez presedana, pa mi je i zbog toga drago da je Vrhovni sud potvrdio ispravnost njegove presude, kaže Letica i dodaje.

Međutim, kad je u pitanju šansa da njemački postupak omogući traganje za istinom o tehnologiji komunističkih likvidacija hrvatskih emigranata, odluka me veseli. Ona pruža šansu Josipu Perkoviću da progovori o tome je li sam i na koji način bio sudionik sustava progona i likvidacija sedamdesetak Hrvata u desetak zemalja. Dakle, mislim da je odluka Vrhovnog suda vrlo važna i korisna za suočavanje Hrvata i Hrvatske s komunističkom prošlošću, na kraju će Letica.

[box_success]Njemački su mediji u utorak na večer objavili vijest o odluci vrhovnog suda Republike Hrvatske da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj, podsjećajući da je presudi prethodilo višemjesečno natezanje uključujući i izmjene zakona.

“Perković može biti izručen”, javio je na svojoj internetskoj stranici prvi program njemačke televizije ARD. Na stranici piše i kako je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo u žalbi vrhovnom sudu protiv prvostupanjske presude tvrdio kako Perkovića u Njemačkoj ne očekuje pravičan postupak.

ARD podsjeća da je Perković, bivši visoki dužnosnik jugoslavenske tajne službe Udbe, pod sumnjom da je odgovoran za umorstvo bivšeg hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u bavarskom Wolfratshausenu 1983. godine.

Također se navodi Perkovićeva izjava radijskoj postaji Deutsche Welle u kojoj tvrdi da on nije imao “nikakve veze s umorstvima”, kao i da je samo “radio klasični obavještajni posao”.

ARD ukratko opisuje i kako je Hrvatska, neposredno uoči ulaska u EU, po hitnom postupku izmijenila zakon čime je spriječeno izručenje Perkovića, ali je povukla te izmjene pod pritiskom Europske komisije.

Nekolicina njemačkih medija, poput novina Mittelbayerische Zeitung, prenose agencijske vijesti o presudi vrhovnog suda, opisujući također slučaj izmjene zakona poznat pod nazivom “Lex Perković”.

I švicarski Neue Zuercher Zeitung donosi agencijsku vijest o presudi, s pogrešnim naslovom: “General tajne službe Perković izručen”. U tekstu je međutim točno navedeno da je tek donešena presuda Vrhovnog suda o izručenju. List također podsjeća na izmjene zakona koje su spriječile Perkovićevo ranije izručenje kao i na vraćanje zakona u ranije stanje pod pritiskom Europske komisije.[/box_success]

 

politika+

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari