Pratite nas

Ivan Turudić: Zadovoljan sam što je viši sud potvrdio moju odluku!

Objavljeno

na

Obrana Josipa Perkovića podnijet će ustavnu tužbu na odluku Vrhovnoga suda kojom se potvrđuje izručenje bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Njemačkoj te zahtjev za privremenom mjerom kojom bi se to izručenje odgodilo do pravorijeka Ustavnoga suda.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo novinarima je kazao kako je, iako je očekivao da će Vrhovni sud odbiti njihovu žalbu na odluku zagrebačkog Županijskog suda o Perkovićevom izručenju, takva odluka “apsolutno pogrešna i nezakonita”.

Pozivajući se na odredbe Zakona u o pravosudnoj suradnji sa zemljama Europske unije, Nobilo je rekao kako se njima nalaže da je zastara, ako postoji, zapreka za izručenje.  [pullquote_right]Policija se sada mora dogovoriti s njemačkim kolegama o primopredaji u roku od 10 dana, objasnio je Turudić.[/pullquote_right]

“Radi se o pogrešnom tumačenju zakona, tako da je nama ostala samo ustavna tužba jer smatramo da su kršenjem zakona povrijeđena ustavna prava mog branjenika, a pogotovo pravo na slobodu”, rekao je Nobilo u izjavi nakon što je objavljena odluka Vrhovnoga suda koji je odbio njegovu, kao i žalbu državnog odvjetništva, na odluku o Perkovićevom izručenju Njemačkoj.

“Svi govorimo o europskom uhidbenom nalogu (EUN) i spominjemo izručenje, a ne spominjemo da je konstitutivni element EUN-a i lišenje slobode. EUN kaže – lišiti slobode i izručiti. A sloboda je jedna od najvećih vrijednosti, zaštićena konvencijama i Ustavom RH, pa ćemo u tom pravcu krenuti s ustavnom tužbom”, rekao je.
Ustavnome sudu podnijet će i zahtjev za izdavanjem privremene mjere kojom želi odgoditi izvršenje izručenja Njemačkoj, budući da sama ustavna tužba ne odlaže izručenje.

“Moramo ishoditi privremenu mjeru, odnosno da se privremeno suspendira izvršenje odluke o Perkovićevom izručenju do konačne odluke Ustavnoga suda. Mi ćemo predložiti, a vidjet ćemo hoće li to sud prihvatiti”, rekao je Nobilo.

Ne slaže se s ocjenom da se takvim zahtjevom želi ishoditi povoljniji položaj za Perkovića od onoga koji su imali druge osobe tražene po EUN-u.

Podsjeća da je kod prvog uhidbenog naloga, u srpnju prošle godine, Vrhovni sud odlučio da je zastara zapreka za izručenje. U Perkovićevom slučaju, dodao je, najprije je postojala zabrana izručenja jer je djelo za koje ga se tereti počinjeno iza 2002. te se, rekao je, znalo da Perković neće ‘doći’ na Vrhovni sud. Nakon toga, kad je Sabor na prijedlog Vlade ukinuo ograničenje primjene EUN-a i od 1. siječnja počela primjena takvog zakonskog rješenja, “postalo je jasno da će Perković doći na sud” i počinju se donositi odluke koje “imaju suprotan pravni stav od prve odluke Vrhovnog suda”.

“Po meni to nije slučajno, jer su se i zakoni i praksa mijenjali prema Perkoviću. Zato je njegovo ustavno pravo povrijeđeno”, ustvrdio je.

Naglašava kako je to i načelno pitanje jer će “riješiti i za sve druge slučajeve – može li sud izravno kršiti zakon i na taj način ishoditi lišenje slobode i izručenje”.

Ne zna u kojem bi roku Ustavni sud mogao eventualno donijeti odluku o privremenoj mjeri, ali smatra da bi to trebalo biti brzo. “Inače nema smisla – možemo mi voditi proces na Ustavnom sudu, ali ako je on u Njemačkoj to nema smisla”, rekao je.

Nobilo smatra kako je Perkovićev slučaj, što se tiče zastare, pravno jednak sa slučajem jugoslavenskog obavještajca Zdravka Mustača čije je izručenje Njemačkoj – temeljem EUN-a zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom – odbio velikogorički Županijski sud uz obrazloženje da je nastupila zastara.

Ističe da je riječ o jednakim slučajevima, jer radnje koje je državno odvjetništvo obavljalo za Perkovića ne spadaju u kategoriju radnji koje prekidaju zastaru, odnosno irelevantne su za zastaru jer je riječ o informativnim razgovorima i prikupljanju dokumentacije. “Jedino radnje u kaznenom postupku koje bi provodio istražni sudac ili istražne radnje prije početka kaznenog postpka koje bi naredio istražni sudac, prekidaju zastaru”, naglašava Nobilo.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Nobilo poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom.

I dok Nobilo planira daljnju borbu za neizručenje Perkovića, politički analitičar Slaven Letica pozdravlja odluku Vrhovnog suda.

ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Perković mora u Njemačku!

Tko bi sad prvi trebao dati ostavku? Bajić, Miljenić ili Milanović? Zapravo je svejedno, jer su sva trojica javno pljunula na hrvatsko pravosuđe!

Nisam pravnik pa ne mogu suditi o tome jesu li odluke Ivana Turudića i Vrhovnog suda pravno besprijekorne. Međutim, medijska hajka koja je bila usmjerena prema Turudiću bila je bez presedana, pa mi je i zbog toga drago da je Vrhovni sud potvrdio ispravnost njegove presude, kaže Letica i dodaje.

Međutim, kad je u pitanju šansa da njemački postupak omogući traganje za istinom o tehnologiji komunističkih likvidacija hrvatskih emigranata, odluka me veseli. Ona pruža šansu Josipu Perkoviću da progovori o tome je li sam i na koji način bio sudionik sustava progona i likvidacija sedamdesetak Hrvata u desetak zemalja. Dakle, mislim da je odluka Vrhovnog suda vrlo važna i korisna za suočavanje Hrvata i Hrvatske s komunističkom prošlošću, na kraju će Letica.

[box_success]Njemački su mediji u utorak na večer objavili vijest o odluci vrhovnog suda Republike Hrvatske da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj, podsjećajući da je presudi prethodilo višemjesečno natezanje uključujući i izmjene zakona.

“Perković može biti izručen”, javio je na svojoj internetskoj stranici prvi program njemačke televizije ARD. Na stranici piše i kako je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo u žalbi vrhovnom sudu protiv prvostupanjske presude tvrdio kako Perkovića u Njemačkoj ne očekuje pravičan postupak.

ARD podsjeća da je Perković, bivši visoki dužnosnik jugoslavenske tajne službe Udbe, pod sumnjom da je odgovoran za umorstvo bivšeg hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u bavarskom Wolfratshausenu 1983. godine.

Također se navodi Perkovićeva izjava radijskoj postaji Deutsche Welle u kojoj tvrdi da on nije imao “nikakve veze s umorstvima”, kao i da je samo “radio klasični obavještajni posao”.

ARD ukratko opisuje i kako je Hrvatska, neposredno uoči ulaska u EU, po hitnom postupku izmijenila zakon čime je spriječeno izručenje Perkovića, ali je povukla te izmjene pod pritiskom Europske komisije.

Nekolicina njemačkih medija, poput novina Mittelbayerische Zeitung, prenose agencijske vijesti o presudi vrhovnog suda, opisujući također slučaj izmjene zakona poznat pod nazivom “Lex Perković”.

I švicarski Neue Zuercher Zeitung donosi agencijsku vijest o presudi, s pogrešnim naslovom: “General tajne službe Perković izručen”. U tekstu je međutim točno navedeno da je tek donešena presuda Vrhovnog suda o izručenju. List također podsjeća na izmjene zakona koje su spriječile Perkovićevo ranije izručenje kao i na vraćanje zakona u ranije stanje pod pritiskom Europske komisije.[/box_success]

 

politika+

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari