Pratite nas

Vijesti

Ivan Vrdoljak: Koalicije Hrvatska raste više nema

Objavljeno

na

Jedini kandidat za predsjednika HNS-a Ivan Vrdoljak, u sklopu obilaska lokalnih stranačkih organizacija uoči izbornog Sabora HNS-a, jučer je u Rijeci rekao da koalicije Hrvatska raste više nema, ali da će čim završi HNS-ov sabor razgovarati sa Zoranom Milanovićem.

[ad id=”93788″]

Vrdoljak je na konferenciji za novinare rekao da koalicije Hrvatska raste više nema, jer svaka od stranaka ima svoj klub u Saboru, ‘ali čim završi naš izborni sabor, siguran sam da ću se negdje sresti sa Zoranom Milanovićem i razgovarati’. Kako je dodao, čeka da se SDP, kad završi svoju kampanju, posveti oporbenom radu.

Ponovio je da u HNS-u nema približavanja HDZ-u. ‘Definitivno, mi u ovu vladu ne ulazimo, to nam ne pada na pamet. Pitajte Most i HDZ o budućnosti vlasti’, rekao je.

Ocijenio je da HNS proživljava mirnu generacijsku tranziciju, dogovorenu još prije dvije godine, te istaknuo da ‘HNS ostaje snažna građanska stranka koja se bori protiv svakog ekstremizma i populizma’. Odgovarajući na novinarsko pitanje o procjenama trajanja sadašnje vlade, Vrdoljak je kazao da je ‘siguran da će potrajati dok ne završe s kadroviranjem’.

Anka Mrak Taritaš je potvrdila da će se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, bez obzira na to hoće li imati podršku SDP-a.

‘Nema tajne – mi mislimo da građani Zagreba zaslužuju drugu i drugačiju vlast. Zagreb je u jednoj neprirodnoj vezi s Milanom Bandićem, a mi nudimo zdravu pamet, srce i rad. Vidjet ćemo tko će prepoznati naš projekt, no mi od njega ne odustajemo’, rekla je.

Ocijenila je da je ova vlada ‘s reformama završila 22. siječnja ove godine, odnosno kad su se konstituirali, jer vlast im je bila jedini cilj’. Na pitanje hoće li HNS imati kandidata i na lokalnim izborima u Rijeci, rečeno je da ništa nije isključeno, a da će o tome odlučiti riječki HNS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Mađarska povukla blokadu hrvatskom ulasku u OECD, Orban u prosincu u RH

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska podržava ulazak Hrvatske u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj (OECD), objavila je šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić u intervjuu za Večernji list u subotu, što znači da je slovenska blokada ostala jedina prepreka ulasku RH u klub najrazvijenih zemalja svijeta.

“Mađarska je naša susjedna i prijateljska zemlja s kojom nas veže cijeli niz povijesnih, kulturnih i drugih veza, ali su zasigurno najjače one između ljudi, a one su čvrste i bliske. Mađarska daje podršku našem ulasku u OECD”, rekla je ministrica za u intervjuu za subotnje izdanje Večernjeg lista.

Pojedinosti nije iznijela, ali je Hini potvrđeno da je Mađarska povukla protivljenje hrvatskom ulasku u organizaciju najrazvijenijih zemalja svijeta s 36 članica.

Mađarska je proteklih godinu dana blokirala ulazak Hrvatske u OECD tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke UN-ova arbitražnog suda (UNCITRAL) koji je ustvrdio da nema dovoljno dokaza da su ugovori sklopljeni 2009. s MOL-om nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Slovenija još uvijek blokira ulazak Hrvatske u OECD zbog odbijanja arbitražne presude o granici. Mađarski premijer Victor Orban u petak je u Budimpešti objavio najavio da će službeno posjetiti Hrvatsku početkom prosinca, objavila je agencija MTI.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Orban je rekao da je mađarska vlada spor s MOL-a i dalje smatra pitanjem koje se treba riješiti unutar tvrtke, a ne pregovorima dvoju vlada. “Pokušavao sam im objasniti da podizanje spora oko MOL-a na razinu vlada proizvelo snažniji mađarski odgovor, što može nanijeti velike štete bilateralnim odnosima”.

‘O pravnim aspektima odnosa tvrtki moraju suditi međunarodni sudovi i Mađarska će prihvatiti njihove odluke’, kazao je.

‘Trebamo unaprijediti odnose sa Mađarskom, mislim da je to nama važna susjedna zemlja i da bez obzira na niz otvorenih pitanja, moramo pronalaziti one kanale i one teme koje nas povezuju, a ne dijele’, prokomentirao je premijer Andrej Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednica stiže u Lovas gdje će se pokloniti žrtvama rata

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, gđ-a. Kolinda Grabar-Kitarović danas, 17. studenog 2018. godine u 18 sati na poziv Općine Lovas svojim dolaskom odati počast žrtvama Domovinskog rata iz Lovasa i Opatovca.

Predsjednica će paljenjem svijeća, kod Spomen križa žrtvama Domovinskog rata u centru Lovasa, podržati nastojanja mještana koji su se vratili na granicu da grade svjetlu budućnost za buduće naraštaje – za što nas je zadužila prolivena krv 89 mještana.

Lovas i Opatovac podnijeli su ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu stradanjem pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Civilne zaštite i civila, a samo zato što nisu Srbi.

U Lovasu je, nažalost, druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 68 žrtava Domovinskog rata. Dana 18. listopada 1991. godine skupina u kojoj je bio 51 lovaski Hrvat prisilno je, a nakon cjelodnevnoga mučenja i zlostavljanja koje su nad njima provodili pripadnici Jugoslavenske vojske i četnika, odvedena na „čišćenje“ minskog polja u selu. Samo u tom okrutnom zločinu je ubijena 21 osoba, a 14 osoba je ranjeno.

I danas, 27 godina nakon početka stradanja, jedna osoba se vodi kao nestala. Najviše boli činjenica da za počinjene ratne zločine još nitko nije odgovarao.

Antun Ivanković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari