Connect with us

Magazin

Ivan Vukoja: U BiH imamo opasan savez panislamizma i antifašizma!

Objavljeno

on

Gost u večerašnjoj Budnici Marka Ljubića je sociolog iz Mostara, Ivan Vukoja. Razgovarlo se o stanju hrvatske državnosti u BiH uoči predstojećih lokalnih izbora, a nakon već uočljive diplomatske ofanzive Republike Hrvatske i susreta državnog rukovodstva, posebice ministra Gordana Grlića Radmana, sa svim bitnim akterima rješavanja međunacionalnih odnosa u BiH.

Osvrnuli su se na razloge oštrog prosvjeda hrvatskih institucija u BiH zbog izvješća Valentina Inzka VS UN te poruke EK o izbornom zakonodavstvu u BiH.

U emisije se pokušalo demistificirati za najširu javnost pojmove – poput konsocijacije, konstitutivnosti, ravnopravnosti – a sve u vrlo složenom sustavu dvije republike i tri naroda, kao i smisleno odgovoriti na pitanje: trebaju li Hrvati u BiH imati političko pravo sudjelovanja na državnim izborima u RH.

U kontekstu odnosa i uvjetovanosti sigurnosnog stanja u RH sa stanjem u BiH razgovaralo se i o migrantima i islamskom ekstremizmu u BiH.

Osvrnuli su se na javni diskurs u Hrvatskoj o stanju Hrvata u BiH, te naročito na političke stavove i potencijale deklarirane hrvatske desnice o tom pitanju.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari