Pratite nas

Hrvatska

Ivana Maletić: Hrvatska će izgubiti 800 milijuna eura iz EU fondova

Objavljeno

na

HDZ-ova zastupnica u europskom parlamentu Ivana Maletić predstavila je novinarima podatke o korištenju EU fondova u Hrvatskoj, kako bi potkrijepila svoju tvrdnju da Vlada ne zna i ne koristi EU fondove, pa je za 2016. i 2017. siguran gubitak sredstava od 800 milijuna eura.

Maletić je upozorila da se sredstva iz fondova dodjeljuju po pravilu ‘N+3’, zbog kojega je Hrvatska u 2014. morala potrošiti cijelu alokaciju za 2011. To se nije dogodilo, u 2014. nismo imali stvarnu potrošnju i da nije bilo predujma od 150 milijuna eura, sredstva bi nam bila oduzeta, tvrdi Maletić. Ističe da je isti predujam spasio i 2015., ali za efikasno povlačenje fondova u idućim godinama nužni su realizirani projekti.

Iskustva članica, kaže Maletić, pokazuju da za stopostotno korištenje dodijeljenih sredstava treba imati gotovo dva puta više pripremljenih projekata. Dakle, za iskoristiti 8,4 milijarde eura treba provoditi projekte ukupne vrijednosti od gotovo 17 milijardi, što znači više od dvije milijarde godišnje. Vlada se, međutim, nije pomakla s deset puta manje razine provedbe, u visini 200 milijuna eura godišnje, tvrdi Maletić.

Vladu proziva da zbog nedovoljne svijesti o važnosti kohezijske politike propušta najvažniju priliku koju je Hrvatska dobila kao članica EU-a, zbog čega Hrvatsku u 2016. čeka gubitak od 300, a godinu kasnije od čak 600 milijuna eura.

Po njezinim je riječima u okviru IPA komponente ostalo nepotrošeno gotovo 100 milijuna eura namijenjenih jačanju institucija i administrativnih kapaciteta, zahvaljujući Vladi koja ne zna i ne želi raditi.

Kad je riječ o sredstvima za pripremu ulaska Hrvatske u schengenski režim, Maletić tvrdi da je u proračun uplaćeno 120 milijuna eura, ali realizacije nema zbog nedopustivo spore pripreme dokumentacije i ugovaranja projekata. Rok za trošenje tog novca je srpanj 2016., a nepotrošena sredstva će se o vratiti EU.

Smatra da je upitno je li Hrvatska spremna za taj režim, a zamoljena da komentira izjavu premijera Zorana Milanovića da pojedini zastupnici ogovaraju Hrvatsku, kazala je kako je riječ o potpunom apsurdu. Milanović najbolje govori sam za sebe, dovoljno je pustiti ga da govori na sastancima i objašnjava pa da čelnici EU shvate koliko je u Hrvatskoj nerazumijevanje za europske politike. On je najveća prepreka razumijevanju europskih politika u Hrvatskoj, rekla je Maletić.

Poraznim drži i podatke o trošenju fonda za izbjeglice i povratnike, u kojem je ugovoreno svega 33,7 posto od dodijeljenih 237 milijuna eura. Slična je situacija i u operativnom programu Promet 2007. do 2013., gdje Hrvatska može očekivati gubitak između 50 i 100 milijuna eura.

U okviru programa zaštite okoliša, ugovoreno je 96 od 281 milijun eura, a s projektima poput onih u vodnom gospodarstvu Osijeka ili Poreča se kasnilo, zbog čega će dio sredstava biti izgubljen, tvrdi Maletić.

Ustvrdila je da je potpredsjednik Vlade Branko Grčić nedavno sazvao ministre kako bi ih upozorio na velike gubitke zbog neugovorenih projekata. Sada se prebacuje odgovornost na druge ministre, koje je trebalo na vrijeme upozoravati i poticati da ugovaraju projekte. Odgovornost je kolektivna, no to Hrvatskoj sada ne može pomoći. Ako se ubrzaju, možda gubitak u 2017. može biti manji, rekla je Maletić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica kardinalu Bozaniću predstavila koncept Adventa na Prekrižju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, u pratnji mons. Ivana Šaška pomoćnog biskupa zagrebačkog u Vili Prekrižje, koja je od ove godine otvorena za javnost u sklopu Adventa u Zagrebu.

Predsjednica je kardinalu predstavila koncept Adventa u Vili Prekrižje kojim se želi naglasiti upravo tradicija obilježavanja došašća u Hrvatskoj, te istaknuti duhovna dimenzija iščekivanja Kristova rođenja.

Predsjednica je upozorila kako građani Zagreba, te njihovi brojni gosti na Prekrižju imaju priliku doći bez najave, besplatno, te bez ikakvih komercijalnih sadržaja uz čaj uživati u posebnom ugođaju Adventa, izvedbama Kulturno umjetničkog društva Turopolje, ansambla klasične glazbe Strauss, te nastupima najdarovitijih učenika zagrebačkih glazbenih škola.

Razgledavajući tradicijskim ukrasima uređenu Vilu Prekrižje, kardinal Bozanić se osvrnuo na bogatstvo hrvatske narodne baštine vidljivo u običajima kojima je prožeto vrijeme Došašća, te istaknuo važnost njegovanja pozitivnih međuljudskih odnosa, razumijevanja i djelatne kršćanske ljubavi koja u Adventu posebno dolazi do izražaja.

Predsjednica Republike, koja je nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država primila jučer predstavnike i voditelje pučkih kuhinja i humanitarnih udruga koje pomažu siromašnima i potrebitima, u razgovoru s Kardinalom najavila je kako u svojem Uredu planira program volontiranja kroz cijelu godinu, kako bi nastavili upravo to pozitivno ozračje Adventa.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Komemoracija: Tuđman je prepoznavši znakove vremena ostvario slobodnu i samostalnu Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franjo Tuđman je, prepoznavši znakove vremena, ostvarivši pomirbu hrvatskog naroda te jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, ostvario slobodnu i demokratsku Hrvatsku, istaknuto je u subotu na komemoraciji uoči 18. godišnjice Tuđmanove smrti.

Komemoraciji su, uz članove obitelji Tuđman, nazočili i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, međunarodni tajnik HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, jedan od osnivača HDZ-a Vladimir Šeks, saborski zastupnici, ministri i utemeljitelji stranke.

Fokus na okupljajućoj, državničkoj, europskoj ali iznad svega hrvatskoj politici

“Franjo Tuđman prepoznao je znakove vremena, omogućio je pomirbu hrvatskog naroda, jedinstvo domovine i iseljeništva te ostvario demokratske procese, slobodnu i demokratsku Hrvatsku”, rekao je Plenković. Istaknuvši kako smo pod Tuđmanovim vodstvom u Domovinskom ratu i uz žrtvu hrvatskih branitelja stekli slobodu, kazao je i da su vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja” oslobođen veliki dio okupiranog područja zemlje, ali je i u BiH promijenjena ravnoteža snaga.

Plenković je rekao i da je Tuđman državničku viziju dokazao mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja te postavivši temelje našeg europskog puta i europeizaciju društva, cilj kojeg su ostvarili dužnosnici i vlade nakon njega. “Zaokružili smo sve strateške ciljeve i na nama je sada da, vodeći računa o njegovoj doktrini, radimo na stabilnosti zemlje, jačanju institucija, pouzdanosti pravne države, gospodarskom rastu i razvoju te društvenoj solidarnosti i pravednosti”, istaknuo je.

Naglasivši važnost izgradnje institucija i jačanje demokratskog poretka, Plenković je rekao i kako je na “našoj generaciji odgovorne politike da spriječimo i umanjimo populističke tendencije u hrvatskom društvu koje idu za destrukcijom, destabilizacijom, demagogijom i stvaranjem ozračja kaosa, a nekada i katastrofičnosti u hrvatskom društvu”.

Poručio je i da se treba spriječiti daljnja polarizacija u hrvatskom društvu, ići ponekad i iznad svjetonazorskih razlika jer je, kazao je, politika uključivosti i tolerancije bila i ključ uspjeha dr. Tuđmana u njegovoj politici. “Stoga, okupljajuća, državnička, europska ali iznad svega hrvatska politika mora biti u fokusu HDZ-a i svih koji su na čelu hrvatskih institucija”, rekao je Plenković.

Tuđman je svoju viziju pretvorio u djelo

Podsjetivši na neke od najvažnijih Tuđmanovih ideja, Jandroković je rekao kako mu je njegovo povijesno znaje i izraziti smisao za razumijevanje šireg konteksta zbivanja u svijetu i predviđanja povijesno-političkog razvoja mnogih događaja omogućilo da ostvari svoje ideje i viziju na dobrobit obnove hrvatske državnosti i njezinog mjesta u modernom svijetu.

“On je svoju viziju pretvorio u djelo. Takvi primjeri u povijesti državništva nisu česti”, naglasio je.
Jandroković je kazao i da je Tuđman, kada je Hrvatska bila suočena s teškim izazovima, donosio hrabre i ispravne odluke te odlučno preuzimao odgovornost znajući da nema vremena za čekanje i oklijevanje.

Jandroković je, osvrćući se na aktualnu političku situaciju, poručio i da trebamo trajno voditi brigu o cjelokupnom hrvatskom narodu, pri čemu briga o Hrvatima u BiH i pružanje potpore mora trajno ostati hrvatska strateška zadaća.
“Kao što smo znali obraniti Hrvatsku uz velike žrtve, danas kao članica EU i NATO-a imamo povjesnu šansu ostvariti drugo Tuđmanovu političku viziju – udahnuti Hrvatskoj jaču unutarnju stabilnost, razvijati je kao zemlju pravne i socijalne sigurnosti i gospodarskog rasta, društvene pravednosti i solidarnosti te demografski obnovljenu”, naglasio je.

Važnost očuvanja “zaglavnih kamenova” Tuđmanove doktrine

Jedan od utemeljitelja HDZ-a i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks istaknuo je važnost očuvanja “zaglavnih kamenova” Tuđmanove doktrine jer su oni temelji na kojima je stvorena hrvatska država. Ugrozi li ih se ili se ti temelji teško naruše, upozorio je, ugrozit će se i dovesti u pitanje budućnost hrvatskog naroda i hrvatske države. Šeks je rekao i da osporavatelji Tuđmanove politike odlaze u ropotarnicu povijesti kao zlobnici, ljubomorni zavidnici, klevetnici i krivokletnici, liliputanci i pigmeji.

“Tuđmanovo djelo – slobodna, suverena, demokratska i europska Hrvatska kao dio slobodnog svijeta, ostaje kao vječni spomenik državniku i najzaslužnijem Hrvatu u novijoj povijesti, dr. Franji Tuđmanu”, istaknuo je.
Na važnost Tuđmanova povijenog i političkog djelovanja podsjetili su i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica i voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman.

Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu. Na 18. godišnjicu njegove smrti izaslanstvo HDZ-a će, predvođeno predsjednikom Plenkovićem, položit vijenac i zapaliti svijeće na njegovu grobu zagrebačkom groblju Mirogoj. (Hina)

Utemeljtelj države kojem se nacija nije odužila ni poštenim obilježjem dostojnim njegovog djela!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari