Ivana Maletić otkrila iz čega je SDP prepisivao odgovore Mostu

2

Oni nisu sposobni to provesti. Morate malo proučiti taj njihov dokument koji je prepisivanje programa onoga čime se trenutno bave institucije

Ivana Maletić iz HDZ-a obratila se novinarima povodom predaje pismenog očitovanja Domoljubne koalicije Mostu, prenosi direktno.hr

“Zadovoljni smo jer smo pripremili naše odgovore, na tome je radio niz stručnjaka. Puno područja je obrađeno u komunikaciji s Mostom, puno su toga predložili, od poduzetništva koji je bio od prvog dana u prvom planu. Naravno za to je potrebno stvoriti kvalitetno okruženje, počevši od pravosuđa. To smo i mi imali u svom dokumentu. Ako želite imati uspješno poduzetništvo, morate imati i takvo pravosuđe.

Kolege iz Mosta su stavile u plan lokalnu samoupravu i oko toga smo se svi složili, postali smo prespori, to treba urediti, definirati ciljeve i što se radi na kojoj razini vlasti i kako to pratimo. Onda možemo uspostaviti sustav mjerenja i sustav nagrađivanja izvrsnosti. Upravo tim pitanjem smo se i mi bavili dvije godine, kako promijeniti sustav na taj način. U prvi plan je stavljena poljoprivreda, mi smo čitavo vrijeme govorili koliko je to važno, koliko neiskorištenih resursa imamo i temeljem toga možemo napraviti skok u gospodarstvu. Svoje odgovore smo koncipirali na način da, ne samo da se slažemo, nego smo puno detaljnije ušli u tu tematiku i puno toga predložili. Vidjet ćete, naš će dokument biti na internetu i nećemo mijenjati verzije. Hrvatska se nalazi u dvije teške procedure deficita.

Ova Vlada je imala četiri godine da pokaže je li vjerodostojna, obrađuje li ona to? Od svih aktivnosti koje su sami rekli da će obrađivati, oni obrađuju ni 25 posto. Netko drugi im piše dokumente, a oni nemaju vjerodostojnosti provesti to. Oni nisu sposobni to provesti. Morate malo proučiti taj njihov dokument koji je prepisivanje programa onoga čime se trenutno bave institucije. Puno puta smo upozoravali na neke Vladine programe, od kojih ispune samo 25 posto. Da se vratim na naš programski dokument, sljedeća tema je bila obrazovanje, znanost, istraživanje, tehnologije, sve ono što je ključno. Moramo ulagati, složili smo se oko toga. Ako to ne učinimo stalno ćemo se vrtiti u krug. Zadnje teme su bile oko izbornog i referendumskog pitanja i tome smo posvetili posebnu pažnju, kao i gospodarskom pojasu, za kojeg je važno da se proglasi. Sada smo država članica i možemo suvereno donijeti tu odluku”, rekla je Ivana Maletić.

Odgovorila je na pitanje novinara vezano uz županije.

“Što se tiče smanjenja broja županija, ono što mi želimo je povećanje efikasnosti kvalitete rada. Smatramo da broj županija ne bi trebalo smanjivati nego tražiti od njih poboljšanje kvalitete rada i napraviti redefinirani model. Nastavljamo decentralizaciju u smislu fiskalne, administrativne decentralizacije. Tko to ne bude ispunjavao – doći će do spajanja”, kazala je Maletić.

“Svaku točku Mosta smo razmatrali tako da je velik broj stručnjaka, s naše strane, bio uključen u te pregovore. Ima područja gdje smo mi napomenuli da ćemo morati zajednički redefinirati pristup. To su neke stvari koje su zadane i koje mi moramo ispuniti kao zemlja članica”, nastavila je Maletić.

facebook komentari

  • Sivooki

    Pa tim diletantma iz Mosta je “lakše pregovarati s SDP-om, jer se odmah sa svime slože”, nego s HDZ-om, “koji na pregovore šalje 20-ak stručnjaka ” s kojima bi trebalo i nešto ozbiljno razmotriti….

  • kršni

    Svaka čast Ivani Maletić! Ona je temeljita, dobar predavač, izvrstan materijal za pregovore. A Mostovci su tvrdoglavi i sebe predstavljaju kao velike stručnjake: ne razumijem, jel ih je strah koalirati sa strankom opasnih namjera? Ili se boje onih koji rastu…”zašto imaš ovako velika usta?”.