Connect with us

Intervju

Ivana Maletić: Za razliku od Vlade, od početka smo predlagali konverziju „švicaraca“ kao jedino rješenje!

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]Nazire se rješenje za agoniju građana koji imaju kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima.[/su_heading]

U tijeku su, naime, pregovori između Udruge Franak s radnom skupinom iz Ministarstva financija. A prije nekoliko dana, predstavnici Udruge Franak sastali su se s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem. Rješenje se vidi u konverziji valute iz franka u euro, dok bi se – nakon konverzije – dio glavnice (dužnicima) otpisao. Kao što se sjećate, upravo je konverzija bila rješenje za koje se naša stranka od početka uporno i konzekventno zalagala – nasuprot Milanovićevom predizbornom politikanskom „novom početku“, odnosno kratkoročnoj mjeri „zamrzavanja“ tečaja franka.

EK će prihvatiti kompromis

– HDZ je od početka predlagao konverziju kredita iz švicarskog franka u eure. Drago nam je da se ide u tom smjeru, a Europska komisija prihvatit će dogovoreno rješenje! – naglasila je eurozastupnica i financijska stručnjakinja Ivana Maletić u mini-intervjuu u današnjem Večernjem listu.

O rješenju za korisnike kredita u švicarskim francima koje je na pomolu razgovarali smo s HDZ-ovom europarlamentarkom Ivanom Maletić.

Čini se da je pronađeno rješenje za problem kredita u Švicarcima: otpisao bi se dio glavnice, ostatak konvertirao u kredite u eurima, a trošak banaka amortizirao bi se poreznim olakšicama kroz 10 godina. Biste li podržali takav dogovor? 

Od samog početka predlagali smo konverziju kredita iz švicarskog franka u eure i drago nam je da sudionici pregovora idu u tom smjeru. Ključno je da se dužnici u švicarskim francima dovedu u istu poziciju kao i dužnici u eurima.

Smatrate li da će se u EU blagonaklono gledati na ovakvo rješenje za hrvatske dužnike u švicarskim francima? 

Na svako zadiranje u tržišne odnose Europska komisija ne gleda blagonaklono. U izvješću iz veljače jasno su napisali što misle o jednostranoj i ad hoc odluci o fiksiranju tečaja ili oprostu dugova. Međutim, kompromisno rješenje koje se temelji na zajedničkom dogovoru te preuzimanju i podjeli odgovornosti i troška između svih aktera prihvatit će i Europska komisija.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari