Connect with us

Vijesti

Ivanjek: Mi smo država koja čuva svoje nebo samo danju

Objavljeno

on

Utrka u naoružanju u regiji se nastavlja. Srbija se naoružava naime susjedna država ujedinjava vojnu industriju a Rusija od donacija i ostalih ponuda preko Srbije želi parirati NATO-u susujedstvu. Hoće li Hrvatska odgovoriti na tu činjenicu i kada Hrvatska kreće u obnovu vojnih zrakoplova u Studiju 4 govorio je vojni analitičar Jan Ivanjek.

– Postupak je već krenuo i bitno je da se to čim prije izvede. Znamo da će se posebno evaluirati ponude za nove zrakoplove i za one rabljene. Novi su vrlo skupi, a isporuka bi se više čekala, kazao je Jan Ivanjek. Smatra da bi se jako teško nabavilo 12 zrakoplova s tehnologijom i paketom obuke i logistike za 150 milijuna dolara. Ima prostora za kupnju Mirage zrakoplova. Tehnološki je usporediv s F-16 zrakoplovom, smatra.

U razovoru je istaknut i problem obuke pilota koji nemaju na čemu letjeti, a zadnji noćni let obavljen je 2011. “Nažalost, sposobnost noćnog leta je zamrla. Postojala je mogućnost da se ona obnovi nakon remonta MiG-ova u Ukrajini, ali to se nije realiziralo. Na žalost, tako je, mi smo država koja čuva svoje nebo samo danju. To je razlog potpisivanja ugovora s Mađarskom. Sposobnost noćnog letenja vratit će se nabavkom novih zrakoplova, kazao je.

Odbacio je mogućnost da Hrvatskoj zrakoplove donira , primjerice Rusija – jer je specificirano da se zrakoplovi nabavljaju isključivo od zemalja EU-a i NATO-a. U nastavku gostovanja bilo je riječi o nabavci borbenih zrakoplova i modernizaciji vojske u Srbiji i Mađarskoj.

Smatra kako se u regiji ne može govoriti o utrci u naoružanju, nego uglavnom o tekućim problemima obnove i revitalizacije vojne sposobnost, piše HRT.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari