Connect with us

Geopolitika

Ivanjek: Tempiranje ovog poteza vrlo je znakovito

Objavljeno

-

Američki strateški bombarder B-52H jučer je preletio dobar dio Hrvatske, od bisera Jadrana, Dubrovnika, preko Dalmacije i Kvarnera do Zagreba, a pratnju su mu pružili MiG-ovi 21 dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Bombarder je letio pod pozivnim znakom NATO 01, što je do sad bilo rezervirano samo za E-3 Sentry AWACS radarske avione, koji i pripadaju NATO-u.

Bilo je to u sklopu operacije Savezničko nebo, kojom su u dosad nezabilježenoj demonstraciji zajedništva i sile, bombarderi B-52 nadletjeli svih 30 članica NATO-a.

To je bila jasna poruka Rusiji da se Savez drži zajedno i da može računati na Ameriku, koja će biti angažiranija u Europi, ali i upozorenje proruski orjentiranim zemljama o njihovoj stvarnoj izoliranosti.

B-52H jedan je od šest ovih aviona koji su se krajem kolovoza prebacili u britansku zrakoplovnu bazu RAF Fairford.

Svih šest bombardera je inače sposobno za nuklearni udar, jer nisu svi B-52H za to opremljeni, već su neki ograničeni samo na korištenje konvencionalnog oružja, što je također snažna poruka u eri ponovnog jačanja i razvoja nuklearnih sposobnosti svjetskih sila.

Tempiranje ovog poteza vrlo je znakovito s obzirom na rast napetosti između NATO-a i Rusije, te nekoliko tekućih i potencijalnih žarišta. U Norveškoj se nedavno pokazala jedna od tri američke nuklearne podmornice klase Seawolf, koje provode prvenstveno specijalne i obavještajne zadaće, da bi zatim ruska nuklearna podmornica s krstarećim raketama klase Oscar-II izronila blizu Aljaske.

Velike vojne vježbe ruske mornarice na Baltiku izazvale su Švedsku da povisi stupanj borbene spremnosti prvi puta od 1991. zbog nestabilnosti situacije. Istovremeno su u tijeku nemiri u Bjelorusiji zbog sumnje u vjerodostojnost izbora, gdje Rusiji prijeti opasnost da sa svrgavanjem Lukašenkova režima ostane bez svog posljednjeg predziđa prema NATO-u, dok se sutra u Crnoj Gori također održavaju izbori koji mogu uvelike poremetiti ravnotežu na Balkanu i izazvati još jedno krizno žarište.

No uz sve geopolitičke i sigurnosne implikacije koje je operacija Savezničko nebo donijela, svakako je bilo vrlo zanimljivo vidjeti MiG-ove 21 HRZ-a kako prate B-52H, avione koji su se sukobili još za vrijeme Vijetnamskog rata. No hrvatski MiG-ovi nisu bili jedine dvadesetjedinice koje su pratile ovaj B-52.
Iznad Rumunjske također su ga prepratili MiG-ovi 21 LanceR rumunjskog zrakoplovstva.

Ovo je i još jedan trenutak da se podsjetimo kako hrvatska radi na nabavi novih višenamjenskih borbenih aviona koji će zamjeniti MiG-ove 21. Politički konsenzus i dalje postoji, svi su akteri za nabavu unatoč krizi, a rok za predaju ponuda je do 5. rujna.

Vremena je malo, no nabava borbenih aviona apsolutno je neophodna za sigurnosti Hrvatske, tehnološki i industrijski razvoj, te odvraćanje potencijalne agresije. Nabava novih lovaca alternative jednostavno nema, i ne smije imati, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari