Pratite nas

Živcirate se oko japanskog suca? Nemojte!

Objavljeno

na

Živciranje oko sinoćnje utakmice je besmisleno i najbolje je fokusirati se na izazove koji našu reprezentaciju čekaju, poručuju stručnjaci

Sinoćnja utakmica između Hrvatske i Brazila može se okarakterizirati kao vrlo stresan događaj za sve one koji su je gledali. Naravno, neke je konačan ishod pogodio više, a neke manje, no svejedno većina danas ima gorak okus u ustima dok stalno iznova u glavi premotava scene sinoćnjeg nogometnog sraza.

Struggling with stressVeć je poznat i znanstveno dokazano da gledanje utakmica, posebno važnih kao što je bila sinoćnja, nepovoljno utječe na zdravlje srca. Pretjerano živciranje ostavlja traga na zdravlju općenito, a najveći je problem što se mnogi živciraju još i danas.

Kako za tportal otkriva psihologinja Ana Žele, neprestano analiziranje onoga što se dogodilo sinoć može samo donijeti više štete nego koristi. Svima onima koji se ne znaju sami izvući iz stresnog začaranog kruga razmišljanja o utakmici, naša sugovornica nudi konkretne savjete od kojih će im brzo biti bolje.

Usmjeravanje na budućnost

‘Kao i kod svih stresnih događaja u životu, uvijek je dobro usmjeriti se na ono što će biti u budućnosti. To je bolje nego tugovati za onim što je već prošlo. Dakle, trebamo pružiti podršku našim igračima u utakmicama s Kamerunom i Meksikom i ne trebamo se previše baviti time što se dogodilo sinoć’, savjetuje psihologinja Ana Žele.

Fokus na dobro

Iako se mnogima to ne čini tako, sinoć su se dogodile i neke dobre stvari. Kako pojašnjava naša sugovornica, važno je fokusirati se na njih: ‘Trebamo se usmjeriti na ono što je dobro u nekom događaju. U ovoj situaciji bismo se onda trebali koncentrirati na to da smo ipak došli na Svjetsko prvenstvo i da nas gleda dvije milijarde ljudi na samom otvorenju što je veliki uspjeh.’

Realna očekivanja
‘Kod određenih očekivanja trebamo promotriti koliko su ona realna. U ovoj situaciji, treba se zapitati koliko je zapravo bilo realno očekivati da dobijemo Brazil na njihovu terenu, na otvorenju prvenstva i bez Marija Mandžukića. Dakle, treba čovjek ostati realan i sad se treba koncentrirati na ono što nas na tom prvenstvu čeka’, kaže psihologinja Ana Žele.

Ugodne aktivnosti

Svima onima koji se ni danas ne mogu smiriti zbog poraza Hrvatske i nepravednog suđenja, naša sugovornica savjetuje: ‘Nekakva prva pomoć bi bila da se osoba bavi aktivnošću koju voli. Ako netko voli plivati, neka ide plivati. Ako netko voli izlaske, neka onda izađe. Dakle, bila koja ugodna aktivnost osobi odvraća pažnju od toga. Opetovano razmišljanje o tomu što je sinoć bilo nije produktivno. Zapravo se ništa ne može više učiniti. Destruktivno je, nema smisla razmišljati o sucu, treba promijeniti fokus misli na nešto drugo.’

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Papa Franjo: Nemojte maknuti Isusa od Božića, Isus je središte Božića, Isus je pravi Božić!

Objavljeno

na

Objavio

Prošlih nedjelja liturgija je naglašavala što znači bdjeti i što stvarno znači pripraviti put Gospodinu – rekao je danas papa Franjo, tijekom podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu, i nastavio – na treću nedjelju došašća koju zovemo “nedjelja radosti”, liturgija nas poziva da primimo duh zahvaljujući kojem se sve to događa, a to je upravo radost.

Sveti nas Pavao poziva da se pripremimo za dolazak Gospodinov zauzimajući tri stava: stalnu radost, ustrajnu molitvu i neprestanu zahvalnost.

Prvi je stav neprestana radost – istaknuo je Papa i dodao – „Uvijek budite radosni“, kaže sveti Pavao, a to znači da trebamo biti radosni i kada stvari ne idu prema našim željama. Nevolje, teškoće i patnje prolaze kroz život svakoga, svi smo ih iskusili; i stvarnost oko nas često izgleda negostoljubiva i neplodna, slična pustinji u kojoj je odjekivao glas Ivana Krstitelja, kako podsjeća današnje evanđelje. Upravo riječi Ivana Krstitelja otkrivaju da naša radost počiva na sigurnosti da je ta pustinja nastanjena: “Među vama – kaže Ivan Krstitelj – stoji onaj kojega ne poznajete”.

To je Isus kojega je Otac poslao i koji dolazi, kako je istaknuo Izaija, „donijeti radosnu vijest ubogima, iscijeliti srca slomljena, zarobljenima navijestiti slobodu i oslobođenje sužnjima, da navijesti godinu milosti Gospodnje” – istaknuo je Sveti Otac i rekao – te riječi koje će Isus izgovoriti u svojem govoru u sinagogi u Nazaretu, pojašnjavaju da je njegovo poslanje u svijetu oslobađati od osobnog i društvenog grijeha i ropstva koje oni izazivaju. Došao je na svijet da ljudima dade dostojanstvo i slobodu djece Božje, što samo On može dati.

Radost koja obilježava iščekivanje Mesije temelji se na ustrajnoj molitvi, to je drugi stav – rekao je papa Franjo i nastavio tumačiti – „Molite neprestano“, kaže sveti Pavao. Po molitvi možemo ući u čvrst odnos s Bogom, koji je izvor istinske radosti. Kršćanska se radost ne kupuje, ne može se kupiti, dolazi iz vjere i iz susreta s Isusom Kristom koji je razlog naše sreće. Što smo više ukorjenjeni u Kristu, to smo bliži Isusu, više nalazimo unutarnji spokoj, čak i usred svakodnevnih proturječja – naglasio je Papa i primijetio – zbog toga kršćanin, nakon što je susreo Isusa, ne može biti prorok nesreće, nego svjedok i glasnik radosti, radosti koju treba dijeliti s drugima, radosti koja je zarazna i koja životni put čini manje napornim.

Treći stav koji je Pavao naznačio je neprestano zahvaljivanje, to jest zahvalna ljubav prema Bogu – rekao je Sveti Otac i objasnio – On je u stvari vrlo velikodušan prema nama i mi smo pozvani uvijek prepoznavati Njegove darove, Njegovu milosrdnu ljubav, strpljenje i dobrotu, živeći tako u neprestanom zahvaljivanju.

Radost, molitva i zahvalnost – ponovio je papa Franjo – tri su stava koji nas pripremaju kako bismo Božić živjeli istinski. U ovom posljednjem dijelu došašća, povjeravamo se majčinom zagovoru Djevice Marije. Ona je “uzrok naše radosti”, ne samo zato što je rodila Isusa, već zato što nas stalno šalje Njemu.

Iz sveg se srca pridružujem apelu nigerijskih biskupa za oslobađanje šest časnih sestara Euharistijskog Srca Kristova koje su prije mjesec dana otete iz svojeg samostana u Iguoriakhiju – rekao je Papa nakon svojeg podnevnog nagovora i dodao – snažno molim za njih i za sve druge ljude koji se nalaze u tom bolnom stanju kako bi se konačno za Božić mogli vratiti svojim domovima.

Pozdravljam sve vas, obitelji, župne zajednice i udruge, koji ste došli u Rim iz čitavoga svijeta – rekao je na kraju Sveti Otac i obratio se djeci – srdačno pozdravljam djecu koja su došla na blagoslov kipića Djeteta Isusa u organizaciji Centra rimskih oratorija. Lijepo je da na jednom od vaših plakata mogu pročitati – primijetio je Papa – Oratorij je upravo za svakoga od nas, uvijek ima jedno mjesto za tebe… Kada molite kod kuće, pred jaslicama, sa svojom obitelji, dopustite da vas svojom nježnošću privuče Dijete Isus koji je rođen među nama siromašan i slab da bi nam dao svoju ljubav. To je pravi Božić. Ako maknemo Isusa, što ostaje od Božića? Prazna zabava. Nemojte maknuti Isusa od Božića, Isus je središte Božića, Isus je pravi Božić – zaključio je papa Franjo.

RV

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari