Pratite nas

Komentar

Ivica Ivandić: Nije još gotovo, možda Izraelci donesu čak i američku dozvolu

Objavljeno

na

Problem rješenju predstavlja jer ne možemo završiti proces. Ne možemo sklopiti ugovor. To bi značilo da moramo proces poništiti i tražiti novo rješenje, kaže Ivandić

‘U četvrtak možemo očekivati i od skroz pozitivnog do skroz negativnog ishoda’, rekao je za RTL pukovnik Ivica Ivandić

U iščekivanju dolaska visokog izaslanstva izraelskog ministarstva obrane u Zagreb u četvrtak, sve su glasnija nagađanja kako je pravi razlog američkog stopiranja prodaje zrakoplova Hrvatskoj, mogućnost da Izraelci, koji su inače poznati i kao odlični trgovci, posao prošire na još neke zemlje, prije svih Kolumbije, kojoj se neslužbeno nudio isti F-16 Barak kako i Hrvatskoj.

Iako se nagađalo da bi mogli svoj posao proširiti i na Bugarsku te Rumunjsku, to se nije dogodilo.

Jer se na bugarski natječaj nisu niti javili, a Rumunji još važu koji zrakoplov kupiti jer nisu otplatili niti prethodno nabavljene F-16.

Ivandić: ‘U četvrtak možemo očekivati i od skroz pozitivnog do skroz negativnog ishoda’

Reporter RTL-a Zoltan Kabok o svemu ovome razgovarao je s pukovnikom Ivicom Ivandićem, članom stručnog tima za nabavku višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Koliko je ova činjenica da očito postoje neriješena pitanja Izraela i SAD-a za Hrvatsku u konačnici nepremostiva prepreka? 

Problem rješenju predstavlja jer ne možemo završiti proces. Ne možemo sklopiti ugopvor. To bi značilo da moramo proces poništiti i tražiti novo rješenje.

Je li to povjerenstvo trebalo, bilo dužno na neki način znati? Jesu li u sastavu Povjerenstva bili i predstavnici za međunarodne odnose, za međunarodno pravo, vojnu diplomaciju…?

Ponuda je ocjenjivana po 4 domene. Sve razine su bile upoznate sa sadržajem ponude. I načinom na koji se ona ocjenjivala.

Sporni su izraelski hardver i softver. Mogu li Izraelci ponuditi modificiniranu verziju F-16? Je li to izmijenjen natječaj?

U principu to bi bio izmijenjen natječaj jer mi smo dali specifikaciju. Za takvu ponudu je Izrael dobio predodobrenja američke strane.

Što znači dolazak izraelskog izaslanstva – kraj ili neočekivani obrat? 

Proces za mene nije završen. U četvrtak možemo očekivati i od skroz pozitivnog do skroz negativnog ishoda za Hrvatsku.

Mogu li Izraelci doći s američkim TPT-jem?

Sve je moguće!

 

Jan Ivanjek: Postoji samo jedna opcija prije novog natječaja

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari