Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Bidenov govor kroz ljubičaste naočale

Objavljeno

-

Kada je Hillary Clinton ili kako bi se reklo u mom kraju, Klintonuša, izgubila izbore od Trupma, ah taj zaborav, optužila ga je za „izbornu prijevaru“. Klintonuša je tada podijelila Ameriku. Trumpovu inauguraciju bojkotirali su svi, nijedna Lady Gaguša ili Lopezuša nije htjela pjevati tom idiotu, lopovu i narcisu, a mediji inauguraciju tog kretena minimalizirali do detalja.

Čak ni stilisti, izuzev Dolce&Gabana, homoseksualaca koje su američki homoseksualci žestoko napali jer su izjavili da je brak i obitelj zajednica muškarca i žene, nisu željeli Melaniji pomoći oko „stajlinga“. K tome, Klintonušine pristaše na samoj inauguraciji došli su masovno prosvjedovati, raditi nered u glavnom gradu, kaos i nasilje.

I eto, Bogu hvala, Trump je otišao, svijet može odahnuti, kao i Amerika, a Klintonuša na inauguraciji Bidena, zajedno s istaknutim članovima demokrata i republikanaca, došla u „stajlingu“ jedinstva nacije. Obukla ljubičastu obleku, koja, vele njeni stilisti, nastaje miješanjem crvene boje republikanaca, i plave demokrata. Od histerične babe koja je zbog poraza podijelila Ameriku, eto je u ljubičastom i neverbalnom komunikacijom poziva na – jedinstvo.

Bidenov govor se analizira iz mnoštva kutova. Dopustite stoga malom provincijskom profesoru par riječi iz svog kuta, kroz ljubičaste naočale. Tim govorom dominirala je riječ „jedinstvo“, a druge koje su bile stožerne su istina (protiv manipulacije) te „domaći terorizam“ i rasna nejednakost uslijed bijelog suprematizma.

O razbijanju jedinstva u slučaju sada ljubičaste Klintonuše, već rekoh. No ljevica i jedinstvo su inače oksimoron. Ljevica se od početka hrani nejedinstvom i sukobima, pa i u SAD – u. Ili mi ili oni, rekao bi to Milanović u par riječi, no treba oslikati matricu kako funkcionira „jedinstvo“ na ljevičarskoj matrici i kratko skoknuti u bližu povijest američkog nejedinstva.

Pojavom nacizma, glavni vinovnici neomarksističke ljevice, Adorno, Marcuse i Horkheimer, emigiriraju u SAD i postaju referentne točke humanistike i društvenih znanosti na sveučilištima nastrojenih lijevo do dana današnjeg. Njihova paradigma uvijek je ista, ne jedinstvo nego podjela, sukob, u ime jednakosti.

PREKRAJANJE POVIJESTI

Počelo je s klasnom borbom. Kako je blagostanje raslo, sukob na razini radnik – vlasnik više nije imao smisla. Kreću frojdomarkistički pokreti i pobune baš u sveučilišnim kampusima, pa se uz feminizam stvara novi sukob, posvađati muško i žensko, potom uz nasilni pokret Stonewall napasti patrijarhat i instituciju obitelji kao takvu, posvađati homo i hetero, da bi homo ljevica sedamdesetih nakon nereda i prosvjeda protiv patrijarhalne, represivne institucije kao što je obitelj koju su željeli dokinuti, danas za sebe tražila status obitelji!?

Aktualni pak sukob, podjela ljudi, jest svađanje crnih i bijelih, izazivanje nereda i nejedinstva dirigiranim pokretima poput Black Lives Matter (BLM) ili Antifa svejedno.

Koja je svrha svih tih ljevičarskih revolucija? Pa revolucija sama, ili vječitost sukoba, pod krinkom napretka i jednakosti. Jedinstvo nastaje samo ako je po mom, ako je neprijatelj zgažen i ponižen, i onda Klintonuša obuče ljubičasto.

Stoga, kada je govorio o domaćem terorizmu, rasnoj nejednakosti i bijelom suprematizmu, Bidenu napamet nije pao „domaći terorizam“ i neredi koji su BLM i Antife provodile po američkim gradovima, uništavajući privatnu imovinu, ubijajući ljude u ime „rasne jednakosti“. BLM zapravo nije nikakav pokret za jednakost crnaca, već oblik kulturkampfa u svrhu prekrajanja povijesti, pa čak i Lincoln, koji je ukinuo ropstvo smeta, smeta im Shakespeare, književna djela, umjetnost… Zato treba napraviti kaos, nejedinstvo, vječiti sukob, vječite podjele, to je pogonsko gorivo ljevice.

Uostalom, zar ne vrijedi svaki život, a ne samo crni? Uostalom, kako objasniti da BLM osnivaju podružnice u zemljama poput Hrvatske ili Poljske u kojima nema ni crnaca, niti je bilo ropstva niti kolonijalne prošlosti, koji su i sami bili kroz povijest bijelo roblje, bilo islamskih osvajača, bilo susjednih država hegemona? Providno!

PODJELE I SUKOBI

A što se laži i manipulacija tiče, Biden govori o istini, dok je upravo ljevica ukinula pojam istine i svaku metafiziku, e da bi rekli, istina je tek interpretacija. I tko je onda vlasnik istine? Onaj tko ima moć, a to su mediji i društvene mreže u SAD-u hametice pod kontrolom ljevice. Pa tko je onda širio laži i manipulacije protiv kojih sada Biden i ljevica ustaju? Ustaju protiv samih sebe? Cenzuru su toliko usavršili, od sveučilišta do medija, a kenjaju o slobodi, da neki administrator na Twitteru odlučuje što je istina, ili lupa čvrke američkom predsjedniku, briše ga, osuđuje na virtualnu smrt.

Kod ljubičastih stvar je zapravo jednostavna, istina, ali po našoj mjeri, jedinstvo, ali po našoj mjeri, koji život vrijedi a koji ne, opet po našoj mjeri, tko je domaći terorist a tko ne, opet po našoj mjeri, što je to nejednakost opet po našoj mjeri. Što je to povijest, opet odlučujemo mi…

Bidenov govor i inauguracija zapravo će probuditi nove podjele, ojačati nejedinstvo, jer ljevica ne može funkcionirati bez proizvođenja podjela i sukoba. Nakon Trumpa, bijelaca, muškaraca, hetero… tko će biti novi vrag u SAD-u za samoodržanje ovih ljubičastih, uskoro ćemo vidjeti. Ili imaju dovoljno ovih starih vragova na lageru, do isteka zaliha.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Političke elite više nemaju potrebu za mimikrijom i skrivanjem iza ‘volje naroda’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas