Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Druga strana priče o Kanadi

Objavljeno

-

Obilježavajući jubilej dvijetisućite godine Ivan Pavao II. pobudnicom “Nadolaskom trećeg tisućljeća” pokajao se i ispričao za sva zla koja su pojedini članovi Crkve činili kroz povijest.

Nažalost, bilo ih je mnogo. Pa i u Kanadi. No to je okajano više puta, pa ovo pokorničko hodočašće pape Franje baš i ne razumijem.

Kao da su sve kulture koje je Zapad kolonizirao bile mjesta meda i mlijeka, bez zločina. Primjerice, prije dolaska Europljana, Azteci su izvršili genocid nad 200 autohtonih suparničkih plemena. Samo godinu dana prije dolaska Columba, na zvjerski način, živima im čupavši srce, Azteci su pobili više od deset tisuća pripadnika susjednih plemena bacajući im tjelesa niz stepenice hrama.

Ovo nije apologija kolonijalnih zločina, niti pravdanje zločina, ovo je tek politički nekorektni tekst, uzimanje u obzir slojevitost povijesti, u kojoj nema nevinih. Zašto ne bismo tražili ispriku od Erdogana za sva zla, bijelo roblje, mahom katoličko, koje su njegovi činili stoljećima? Zašto slavenski narodi, koje su stare nacije Europe smatrali robovima i prodavali prije više stotina godina, ne bi tražili kajanja i restituciju? Zato evo druga strana priče o Kanadi.

ŠTO JE RADILA KANADA?

Projekt rezidenijalnih škola za kanadske domorodce (zvali su ih asimilacijske škole) nije bio projekt Katoličke crkve. To je bio projekt kanadske Vlade iz 19. stoljeća na izrazito rasističkoj i pljačkaškoj matrici, gdje su žrtve bila i nevina djeca.

Za taj projekt zaslužan je prethodnik aktualnog kanadskog premijera Trudeaua, premijer John Macdonald, koji je 1883. donio odluku o stvaranju triju škola za djecu Aboridžina u zapadnoj Kanadi koje su imale svrhu da “obrazuju djecu na odgovarajući način”, zahtijevajući od njih da ih “odvoje od obitelji” kako bi ih “civilizirali”.

Policija je nasilno otimala domorodcima djecu, dovodila ih u škole koje su vodili svećenici raznih konfesija. Djeca su masovno umirala od raznih bolesti, među inim i zbog manjka imuniteta na bolesti koje su Europljani donijeli, a mi ih u Europi preboljeli i stekli imunitet. Te škole bile su u vlasništvu i pod kontrolom kanadske države.

U ovom zločinu prednjačili su kolonizatori, ponajprije Škoti i Englezi, britanska kruna. I Francuzi. Kada su se javljali glasovi, pa i iz katoličkih krugova, protiv ove zločinačke prakse kolonizatora, utemeljitelj ovog zločinačkog projekta premijer Macdonalds je na izborima 7. ožujka 1891. uzvratio: “Ja sam britanski podanik, rođen sam u Britaniji, i kao britanski podanik želim umrijeti!”

Eto, papa se kaje, hoćemo li čuti riječi kajanja od engleske kraljice, od Macrona? Zašto se Trudeau okomio samo na Crkvu, neka nešto zucne britanskoj kraljici?

Naime, on već pet godina vuče za rukav papu Franju (2017. bio je u Vatikanu) da dođe u Kanadu i pospe se pepelom, rabio je i prijeteći ton prema papi za zločine koje je Crkva već priznala i okajala ih, iako nije bila njihov arhitekt, već Trudeauvi prethodnici, pa i njegov ćaća, koji je jedan u nizu koji je sigurno za njih znao, ali je šutio.

Trudeau ima itekako osobnih, obiteljskih razloga podmetati zločine drugima, iako je njegova država bila glavni arhitekt.

Elem, Trudeau se ne zove samo Justin, već i Pierre. To mu je očevo ime. Zašto je to bitno? Komisija koja je istraživala zločine nad djecom govori i o stotinama masovnih grobnica koje su neobilježene.

Evo po tom pitanju osobnog osvjedočenja s lica mjesta. 2017. godine boravio sam u Kanadi te, među inim, posjetio sam parlament u Viktoriji. Imao sam prilike razgovarati s mnogim ljudima, pa i s jednim visokim članom kanadske administracije kroz više vlada. Naime, za održavanje tih grobnica bila je zadužena, opet, kanadska vlada, križevi su mahom bili drveni i zbog nebrige vlasti, a ne Crkve, istrunuli, a neki i potaracani.

U to vrijeme visoke pravosudne i premijerske funkcije, obnašao je njegov otac Pierre Trudeau. Startao je kao žestoki komunist, da bi završio kao liberal. Inače, tata Trudeau došao je u Jugoslaviju 1946. godine raditi na pruzi Brčko – Banovići preko jednog hrvatskog partizana, Dalmatinca iz Makarske, no Titovi su ga potjerali jer je i za njih bio previše – radikalan!

SKRETNIČAR STEPINAC

Katolička crkva nesumnjivo je bila dio tada prevladavajućeg europskog kolonijalnog mentaliteta, ali je činila i mnogo dobra domorodcima, više od svih drugih. O tome se šuti. Kao što se šuti da je prva institucija na svijetu protiv zločina kolonizacije ustala baš Crkva. Tako je papa Pavao III. 1537. (!) godine izdao bulu “Sublimis Deus” u kojoj izričito tvrdi da su “Indijanci pravi ljudi” (Britanci i Francuzi ih smatrali poluživotinjama), da su “rođeni slobodni i nositelji svih prirodnih prava”, uključujući vlasništvo nad svojom zemljom, te zabranjuje bilo kakvo njihovo robovanje “makar bili i pogani”, zaključuje papa. Kada vade druge papinske dokumente u Kanadi, zašto ignoriraju ovaj?

Što se zločina i osvajanja tiče, nema čiste vjere ni civilizacije, pa i domorodačke.

Temeljna manipulacija političke korektnosti i kulture brisanja jest da događaje od prije 500 godina mjere aršinima dnašnjice. Po tome, treba izbrisati sve kulture i civilizacije. Briga ih za cjelovitru istinu, treba zgaziti Crkvu, a spasiti ono što simbolizira Trudeauov ćaća i njegov sin. Odnosno, staviti papu Franju na trasu pruge Brčko – Banovići kojom vozi familija Trudeau. Stepinac je na toj pruzi pokušao biti skretničar, ali, za sada, ne ide…

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas