Pratite nas

Pregled

Ivica Šola: Europa je oduvijek bila kulturni i identitetski pojam

Objavljeno

na

Predavanje pod nazivom „Ideologija europeizma“ održao je u četvrtak 16. svibnja u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu komunikolog i novinar doc. dr. sc. Ivica Šola. Predavanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić te generalni vikar mons. Marko Cvitkušić.

Na početku svog predavanja Šola je odmah istaknuo kako Europa nikad nije, a ni neće biti država iako trenutna glavna struja unutar politike Europske unije vodi upravo tome da se stvori superdržava, odnosno imperij. „Europa je oduvijek bila kulturni i identitetski pojam. Jedini koji su htjeli Europu kao državu bili su zapravo Napoleon i Hitler.

To su povijesne činjenice koje je vrlo lako provjeriti. Još u petom stoljeću prije Krista povjesničar Herodot govori kako Perzijanci razlikuju barbare i Grke odnosno Europu. To je ujedno i prvo spominjanje Europe u kulturnom smislu, a ne državnom. Kada geografski pogledate bilo koji kontinent oni su fizički omeđeni morem.

Europu ne omeđuje more, već je ona zapravo poluotok Azije i kao kontinent je nastala tako što je stvorila kulturu tj. tip kulture različit od svih drugih. Tu naravno mislim prije svega na kulturu temeljenu na kršćanstvu. I borba pape Ivana Pavla II. oko dijelova Lisabonskog ugovora tj. popularno zvanog Europskog ustava u koji je trebalo biti ugrađeno da Europa počiva na kršćanskim korijenima nije bila ideološka agenda već pitanje istine.

Na žalost kako se ne bi uvrijedilo nekog to se nije dogodilo. Čak je i lijevi ateistički mislioc Francuz Edgar Morin rekao u svom djelu ‘Kako misliti Europu’ da zahvaljujući kršćanstvu Europa nije tek poluotok Azije.

Upravo se u srednjem vijeku na području Europe dogodila sinteza tri grada: vjera – Jeruzalema, razuma – Atene i prava – Rim. Tu sintezu je omogućilo kršćanstvo te je spojilo razum, vjeru i vladavinu prava. Ako izbacite bilo koji dio od tih to više nije Europa. Ako izbacite vjeru vi ste izbacili predpolitičke vrijednosti politike i ekonomije. A što je vjera? To je polog vrijednosti sadržan u naravnom zakonu poznatom kao 10 Božjih zapovjedi.

Treba znati da ako se izbaci vjera iz javnog života da je nemoguća društvena kohezija jer više nema zajedničkih vrijednosti. Doista, tržište se povezuje interesom, a ne identitetski i interes je legitimna kategorija, ali on ne daje identitet, koji čovjeku daju vrijednosti.

Kada vi izbrišite bilo koji identitet što dobijete? Dobijete temu ovog predavanja ideologiju europeizma“, rekao je Šola dodavši kako su obični ljudi unutar unije sve svjesniji toga te se ipak počeo javljati otpor toj politici.

Šola je upozorio i kako treba dobro razlikovati Europu kao milenijsku kulturnu i identitetsku referencu koja je zahvaljujući kulturi, vjeri, razumu i vladavini zakona postala kroz stoljeća to što je i ono što se danas naziva Europskom unijom.

„Ove temeljne vrijednosti ugrožene su masovnom imigracijom i ideologijom multikulturalizma i globalizma. Europska unija u projektu ‘više Europe’ ne polazi od integracija različitih nacija i kultura već ona teži stvaranju europskih građana i gušenju europskih nacija. To je projekt ideologije europeizma jer se u njemu nacije smatraju prijetnjom tom imperiju.

Cijela priča se svodi na zajedničko tržište kojim se kao i u Sovjetskom savezu upravlja iz jednog centra za koji nije bitan demokratski legitimitet. Da je upravo to na snazi govori i činjenica da je 75% zakona Europske unije došlo iz vrha i zapravo države same nemaju pravo donositi svoje zakone.

Dakle, stvari se ne postavljaju odozdo iz baze, već odozgo iz glave gdje nam zakonodavstvo pišu nepoznati autori i naručuju nepoznati nalogodavci.

Politika populizma kojoj je samo bitno biti na vlasti tu je smislila zamjenskog građanina NGO koji će kroz aktivizam za ljudska i prije svega rodna prava manjina, biti pokrivalo i izvršitelj političkih i ekonomskih naloga svojih ‘donatora“.

Govoreći o uvođenju Eura kao zajedničkoj valuti te centralnoj banci Šola je ustvrdio kako ta ideja svoje korijene vuče od Karla Marxa. „Zanimljivo, ovu ideju prvi je osmislio Marx, a u život sproveo Lenjin.

Naime, Marks u Komunističkom manifestu prvi zagovara centraliziranu monetu. On polazi od toga da proces integracija ne smije biti nacija već osviješteni pojedinac. Koji je princip Europske unije na temelju ideologije europeizma? Jesu li nacije taj temelj? Nisu, već tzv. europski građani.

U nedavno izašlom istraživanju jasno se kaže da je od uvođenja eura najviše koristi imala Njemačka, dok je isti taj euro ekonomije poput Italije, Francuske ili Španjolske, bacio na koljena.

Primjerice, dok su Talijani imali liru i monetarni suverenitet, mogli su je u slučaju pada produktivnosti deprecirati i tako očuvati konkurentnost.

Euro, je jednostavno deprecirana ‘dojčmarka’, a tvrdnja da je on ključan zbog olakšane trgovinske razmjene, rasplinu se kao mjehur od sapunice kada gledamo robnu razmjenu zemalja u EU-u koje nisu i onih koje jesu u eurozoni“, rekao je Šola upozorivši na kraju da bi se Hrvatskoj mogao nakon uvođenja eura dogoditi scenarij Grčke koja je država samo na papiru, a stvarni vlasnici su joj strane banke.

 

IVICA ŠOLA Platio sam misu za propast EU: Ta je tvorevina samo krinka za Četvrti Reich

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Obilježena obljetnica humanitarnog konvoja kojim je iz bolnice u Vukovaru spašeno 112 ranjenika

Objavljeno

na

Objavio

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatski veterana u petak je obilježena 28. obljetnica humanitarnoga konvoja kojim je 19. listopada 1991. godine iz bolnice u srbijanskim agresorom okruženom Vukovaru izvučeno 112 ranjenika.

Pozdravljajući nekadašnje ranjenike iz konvoja, medicinsko osoblje i druge uključene u organizaciju humanitarnog konvoja, zamjenik ravnateljice bolnice Siniša Maslovara naglasio je da se „…stalno govori o gradu heroju no heroji ste vi koji ste ostali braniti svoj grad“.

Humanitarni konvoj iz Ratne bolnice Vukovar organiziralo je ondašnje Ministarstvo zdravstva u suradnji s organizacijom „Liječnici bez granica“. Iako je bilo dogovoreno da će humanitarni konvoj dolaziti po ranjenike dva puta tjedno istodobno dovozeći lijekove, do toga nije došlo.

Prvi humanitarni konvoj na putu iz Vukovara naletio je na mine pri čemu su dvije medicinske sestre ranjene pa su Liječnici bez granica odlučili ne sudjelovati u toj humanitarnoj misiji u Vukovaru. Posljednjih mjesec dana, do okupacije grada, bolnica, njeno osoblje i ranjenici bili su prepušteni sami sebi. Nakon okupacije Vukovara iz bolnice je odvedeno 260 ranjenika i smaknuto na Ovčari.

U sklopu obilježavanja 28. obljetnice humanitarnog konvoja predavanje na temu „Dijalog i sjećanja“ održao je dr. Nikola Drobnjak, kod spomen-obilježja žrtvama Ovčare u krugu bolnice položen je vijenac i upaljene svijeće, a vijenci i zapaljene svijeće su položeni i na Ovčari te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Penava: Nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je na sjednici Gradskog vijeća izjavio kako nisu postignuti uvjeti za veća prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Uoči sjednice, a na dnevnom redu koje je i donošenje prijedloga Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara, Penava je iznio zaključak.

“U prvom dijelu zaključka konstatira se da je dostignut stupanj dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih malnjina na razini koja omogućava suživot i dijalog do određene razine”, rekao je Penava, prenosi N1.

“U drugom dijelu zaključka se konstatira da svi živimo i radimo kad su – na području Vukovara – još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. Svim tim građanima koji imaju jedan nazivnik – a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zatočeni opsadom u nehumanim uvjetima granatiranja i pogibelji – svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo ’91. nego i do dana današnjeg, kad su zapravo sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar”, poručuje vukovarski gradonačelnik.

“Treći dio zaključka – tu se konstatira da u kontekstu tih činjenica, nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru”, kazao je Ivan Penava na sjednici Gradskog vijeća, prenosi N1.

 

Penava: Netko si je našao da stavi mučene logoraše na stranu i da krene Ustav čitati od kraja

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari