Pratite nas

Kolumne

Ivica Šola: Imam rješenja za Bleiburg

Objavljeno

na

Jeste li čuli za splitsku Ultru, koja se održava na stadionu Poljud? To je najveći molitveni skup u Hrvatskoj, koji se održava jednom godišnje, gdje svira elektronička glazba, bučna, s puno lupanja, sa zaglušujućim zvucima i agresivnom rasvjetom, uz mnoštvo urokane, pobožne mladeži koja ondje doživljava duboka mistična, religiozna iskustva pričešćujući se ekstazijem ili amfetaminom, svejedno.

Electric Church

Ta vrsta glazbe iznimno je pogodna za misna slavlja, jer svojom blagošću, dubinom, melodioznošću i ljepotom uranja osobu u dubine božanskog mira i spokoja. To je odavno prepoznala Katolička Crkva u Austriji, pa glazba koja se svira na Ultri u Splitu, umjesto Mozarta, Bacha, tih zatucanih autora, sve više postaje liturgijska, jer je iznimno pogodna za uzdizanje duše Bogu, tako da ti performansi u austrijskim crkvama sve više zamjenjuju liturgiju. Koga više zanima, sve može vidjeti ovdje: http://www.electric-church.org/.

Od katedrale u Innsbrucku pa do same katedrale u Beču, Linzu… moliti se i meditirati uz nekog poput našeg DJ Krmka i buku psihodelične glazbe (bar meni) nije više nekakva novost, iako je sve u suprotnosti s crkvenim liturgijskim pravilima.

I Biskupija Klagenfurt, koja je zabranila slavljenje mise na Bleiburgu, dio je toga trenda, pa je u tamošnjoj katedrali također slavljena elektronička DJ “misa” s političkim porukama, nakon koje je katedralni župnik u Klagenfurtu, Peter Allmaier, izjavio: “Electric Church profesionalnom uporabom tehnologije projekcije transformirala je mistični karakter naše katedrale, što je za mene sasvim novo iskustvo. K tomu, glazbena interpretacija ženskih biblijskih figura bila je savršena.”

Uistinu duboko i nadasve napredno promišljanje velečasnog Allmaiera iz Biskupije Klagenfurt, koja je zabranila misu na Bleiburgu. Inače, ti sveti i uzvišeni liturgijski performansi u katedralama, pa i u Klagenfurtu, nisu besplatni. “Upad” na molitvu i meditaciju je oko 70 eura. I to nije sve, kao kod posuđa Delimano, u cijenu je uključen doslovno “after-show party” koji se održava – ipak ne u katedrali, nego u nekom lokalu u blizini.

Nadam se da će zatucana Katolička Crkva u Hrvata premjestiti sljedeću Ultru u Splitu u katedralu svetog Duje. Možda bi bilo manje problema s Biskupijom Klagenfurt i misom na Bleiburgu.
Ipak, možda treba priznati da komemoracija na Bleiburgu, na kojoj se misa služi prema pravilima iz kamenog doba, bez didžejeva i performera, za desetke tisuća ubijenih civila, žena i djece te vojnika ubijenih bez suđenja, nije prikladna komemoracija za današnje vrijeme, posebno u katoličkom vjerom tako živoj crkvi kao što je austrijska katolička elektronička crkva.

Naime, ima nešto više od godinu dana kako je u bečkoj katedrali sv. Stjepana (Stephansdom) slavljena komemoracija za sve žrtve AIDS-a, paraliturgija s jasnim aluzijama na “gay ponos” i ostale žrtve AIDS-a.

Ovaj put nije svirala elektronička glazba, nego Mozartov Requiem. Moliti se za duše pokojnika, bez obzira na to tko on bio ili tko bili, obveza je i vjernika i Crkve, ali Requiem, pa ni Mozartov, ne može biti pokrivalo za neki paraideološki i paraliturgijski skup jer Requiem je misa, liturgijska glazba nastala za mise zadušnice, a ne za paraideološke manifestacije pod krinkom svetoga, sakralnoga.

Uglavnom, svašta se danas radi u Katoličkoj Crkvi u Austriji s liturgijom, od elektroničke crkve do manipulacija komemoracijama u opisanoj paraliturgiji. Vatikan je pokušao reagirati, zabraniti im “elektriziranje katedrala” s čudnim performansima još čudnije tzv. glazbe, sve do perfidnih komemoracija koje su zapravo ideološka poruka u koju se uvlači Mozarta i božansko općenito. Ali nije to Bleiburg, nisu žrtve Bleiburga dostojne žrtava AIDS-a (iako to nije bila misa), jer u Bleiburgu se, kažu u Klagenfurtu, misa “politički instrumentalizira”.

Neozbiljno

S tim apsurdima zapravo nema smisla polemizirati pa nudim salomonsko rješenje: premjestimo splitsku Ultru na Bleiburg, a bleiburško misno slavlje na Poljud, uz napomenu na ulazu u Split: Komemoracija za žrtve AIDS-a.

Znam, nije se s nevinim žrtvama i genocidom koji je počeo na Bleiburgu šaliti, niti zaboravljam sve što je Katolička Crkva u Austriji napravila dobra za Domovinskog rata našem narodu, posebno izbjeglicama. Hvala im od srca. Ali, oprostite, ja tu Crkvu više ne shvaćam ozbiljno, njezin pastoral, “liturgiju”, odnos prema doktrini, liturgiji, misama i komemoracijama…

Ivica Šola / Glas Slavonije

 

Kako bi bilo lijepo da je biskupija Gurk-Klagenfurt uspjela zabraniti pokolj na Bleiburgu 1945

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Ne dopustimo da nam srca otruju mržnjom oni kojima je mržnja jedino što imaju

Objavljeno

na

Objavio

putovnica.hr

Svibanj je mjesec kad po staroj tradiciji Crkve s posebnom pobožnošću častimo Blaženu Djevicu Mariju, Majku našega Spasitelja i našu zagovornicu na nebu.

Narod nosi bukete i vijence ispletene od svježeg proljetnog cvijeća, ukrašava Njezine kipove, pjeva marijanske pjesme i moli marijanske molitve, iskazujući na svibanjskim pobožnostima svoju zahvalnost, Njoj Kraljici Hrvata – kako je još od milja zovemo.

Ali, to je i vrijeme koje nas podsjeća na muku, patnju i Križni put što smo ga kao narod prošli. To u nama Hrvatima i katolicima, ali i u svima drugima koji su s nama bili na tom putu budi posebne emocije, podsjeća, opominje i uvijek nas iznova stavlja na kušnju.

I kao ljude i kao vjernike.

Naša majka Crkva uči nas da uvijek i najprije na početku svake svete Mise priznamo vlastite grijehe i slabosti i zamolimo oprost. Tek nakon toga, kad očistimo svoja srca, dostojni smo susreta s Kristom. I nije euharistija samo dio crkvenoga obreda, “tradicija” ili “običaj”. Ona je duševna hrana nama koji vjerujemo i putem Tijela Kristova očekujemo uskrsnuće. Euharistija je znak žive vjere i našega vječnog saveza s Bogom što ga je sam Krist utvrdio na Posljednjoj večeri sa svojim učenicima u Jeruzalemu, na Veliki četvrtak, dan uoči muke koja će označiti novo razdoblje u povijesti čovječanstva i otvoriti novo duhovno obzorje u životima ljudi koji Ga prihvaćaju i vjeruju u Njega.

Države i vladari prolaze, ideologije nastaju i nestaju, ali ostaje On, On koji nam je putokaz, oslonac i nada. Naš Spasitelj i Pastir koji je uvijek pripravan ostaviti stado i krenuti za jednom jedinom izgubljenom ovcom.

Sjetimo se toga i ovih dana, dok slušamo riječi mržnje koje nam dopiru s ulica, trgova, iz medija.

Znamo da je bilo i onih koji su činili zločine u naše ime i kao kršćani molimo i za te duše i suosjećamo sa svima koji su doživjeli bolne gubitke svojih najbližih. To je nešto na što nas nitko ne mora podsjećati. Ali ne može se od nas tražiti da zaboravimo svoje žrtve – stotine tisuća nevinih koji su završili na putu bez povratka, svu onu djecu, žene, starce, zarobljene vojnike, njih kojima nije suđeno niti je tko propitivao jesu li krivi ili nisu.

Ne možemo niti želimo zaboraviti one koji su živi zazidani u rudarska okna, pobijeni na rubovima jama što su ih sami iskopali, bacani u vrtače, umirali od gladi, žeđi i bolesti po logorima i brojnim stratištima ili od iscrpljenosti na marševima smrti.

Odlazili su bez glasa, gladni, žedni, izubijani, vezani žicom, ranjenog tijela i duše i umirali danima i tjednima u mrklom mraku ili klečeći i izgovarajući posljednju molitvu čekali da im ruka krvnika ispali hitac u potiljak ili prereže grkljan. Djevojačke pletenice opominju. I kosti žena i djece. Nijemi su to svjedoci bezmjerne ljudske patnje koji opominju i podsjećaju. Na njima nije bilo niti je moglo biti ikakve krivnje a svoj su životni put završili u tami Hude jame ili na kakvom sličnom strašnom mjestu.

U svibnju molimo za njih, palimo svijeće, sjećamo se, podsjećamo i ne damo da ih prekrije zaborav. Njih i istinu o njima. Oni žive dok ih se sjećamo. A iz sjećanja ih ne možemo niti želimo izbrisati. To nitko od nas ne može tražiti, jer u toj muci, u tom Križnom putu sudba je našeg roda, nas Hrvata koji prolazimo svoju golgotu od stoljeća sedmog.

I opstajemo, jer vjerujemo u Boga i Njegov sud. Čvrsto se uzdamo u to kako postoji konačna pravda o kojoj vodi brigu On, gospodar vremena i svega postojećeg.

Mi molimo i za duše dželata koji su prolili krv nevinih. Za one koji nisu znali za Boga niti su se držali Njegovih zakona. Nema tako velikog zločinca za čiju dušu kršćanin neće izgovoriti molitvu.

Oni koji danas vrijeđaju naše žrtve žele nas poniziti i svoju mržnju prenijeti na nas.

Molimo i za njih.

Za sve one koji nas proglašavaju “koljačima”, žale što nismo svi završili u jamama, za one kojima smetamo zato što smo ono što jesmo i toga se ne želimo odreći. Molimo za te jadne i nesretne  duše izgubljene u mraku mržnje i beznađa. Za njih koji slave zločin i zločince, a najveća opasnost im je zalaganje za ljudski život. Neka im dragi Bog otvori oči i očisti srca.

Ostanimo vjerni svojim kršćanskim svetinjama, onome što nas je sačuvalo i spasilo kroz sva stoljeća do dana današnjega.

I svjedočimo istinu: hrabro, bez kolebanja i straha, jer i na to nas je obvezao naš Krist Spasitelj. Mi kršćani smo sol Zemlje i ne smijemo uzmicati pred Sotonom i njegovim slugama.

Svibanj je mjesec u kojemu su naša braća i sestre koračali u kolonama smrti gonjeni od onih koji nisu znali za Boga. Mi koji u Njega čvrsto vjerujemo danas idemo istim stazama, u tišini, odajući im počast, paleći svijeće i izgovarajući molitve.

Sjećanja pritišću, nepravda boli i peče, ali ne smijemo dopustiti da nam srca obuzme mržnja.

Sjetimo se onoga što je govorio naš blaženik koji je bio svetac još dok je hodao zemljom, Alojzije Stepinac:

“Imamo samo jednu dušu. Ako smo nju izgubili, sve smo izgubili, ako nju spasimo, sve je spašeno.”

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Višnja Starešina: Spitzenkandidati u tenisicama umjesto vizije nude – floskule

Objavljeno

na

Objavio

Pogledala sam malo televizijsku raspravu spitzenkandidata za čelno mjesto Europske komisije, tijela koje je ekvivalent vladi EU-a. A prema zagovornicima (još) više Europe u EU, EK pretendira postati i prava vlada te federalizirane EU naddržave. Nije se to moglo dugo gledati.

Jer, naporno je gledati debatu bez misli, u kojoj se tuče floskula s floskulom, a (političkog) sadržaja nigdje. Iz cijele rasprave u sjećanju su mi najviše ostale dva para tenisica i jedne traperice. Tenisice liberalne Margrethe Vestager i zelene Ska Keller i traperice ultracrvenog Nika Cue.

Da, dobro ste pročitali: na prvu televizijsku raspravu spitzenkandidata aktualna povjerenica za tržišno natjecanje i bivša danska ministrica M. Vestager, od koje su mediji napravili najpovjerenicu, koja kao najopasnija europska porezna inspektorica utjeruje strah u kosti multinacionalkama od Googlea do Amazona, stigla je u primjerenoj haljini i – tenisicama. Zelena Keller također. U tenisicama, piše Višnja Starešina/Slobodnadalmacija.hr

Što bi rekli “očevi osnivači” EU-a: Robert Schuman, Konrad Adenauer i Alicide de Gasperi da ih kojim slučajem mogu vidjeti? I njih, a i druge spitzenkandidate. Da mogu čuti tu samodopadnu ispraznost. Kako riješiti pitanje nekontroliranih migracija, jedno od ključnih pitanja za budućnost Europe, koje je i središnja tema europskih izbora?

“Migracija je problem koji se neće tako jednostavno riješiti zato što je klima sve gora, a sukobi u europskom susjedstvu ne prestaju”, odgovara super-povjerenica Vestager. Dakle, najprije treba riješiti klimu. A onda se posvetiti miru u svijetu. To je odgovor na akutni i sveobuhvatni izazov migracija.

I to ne odgovor na natjecanju za Miss svijeta ili za influencericu, trendsetericu i instagramušu godine, već odgovor spitzenkandidatkinje za šeficu sljedeće europske vlade. Tenisice na debati za budućeg šefa europske vlade tek su integralni dio tog cjelokupnog mentalnog stylinga pomodarskog globaliziranog liberalizma.

Temelji EU podrazumijevali su vodstvo s političkim autoritetom i osobnim integritetom, slobodnu misao i smisao. Debatna revija spitzenkandidata bila je potpuna suprotnost, čak štoviše, negacija tih vrijednosti. Niti jedne osobe s političkom težinom i respektabilnom osobnošću. Umjesto vizije nude floskule. A žele biti ono što se veliki Schuman, Adenauer ili de Gasperi ni u primisli nisu usudili postati – nominalni šefovi cijele Europe. Tenisice su pritom tek točka na “i”.

Ozbiljno resetiranje

Ne očekujem, dakako, da novi spitzenkandidati i kandidatkinje uskoče u demodirana odijela Schumana ili Adenauera, da u šetnju idu u salonkama ili s kravatom, da ponavljaju riječi “očeva”. Jer to bi značilo da je EU ostao tapkati u mjestu. Ali to što su potpuna negacija njihovih vrijednosti i njihove doktrine otvara pitanje kamo je to EU stigao? I nudi odgovor: nikamo. U rasulo. I kaos u goroj opciji. Rasulo koje će se politički urušiti baš kao što se je u velikoj krizi 2008. ekonomski urušio sustav koji je održivu proizvodnju zamijenio financijskim inženjeringom.

I mogu zamisliti te velike EU znalce i face, koji su političko promišljanje i strategiju zamijenili hiperproizvodnjom pravne regulative, ispunjavanjem i popunjavanjem kockica koje su sami izmislili, kako u nevjerici tumaraju Bruxellesom, kao što su tada napuhani financijski menadžeri krajem 2008. tumarali Wall Streetom. Ne shvaćajući što se zapravo dogodilo.

Ima i bolja opcija, kojoj se nadam, i koja bi za EU mogla biti spasonosna – a to je ozbiljno resetiranje. Ali ono može doći samo iz vizije, iz misli sukladne vremenu, koja možda još može izrasti u državama. U EU birokraciji se tako što ne može pronaći. Ne može takvu podlogu za resetiranje iznjedriti niti aktualni europski politički mainstream oličen u njemačkoj kancelarki Merkel i francuskom predsjedniku Macronu, koji je presudno pridonio sadašnjoj krizi EU-a.

Zato nije nikakva utjeha što nitko od prezentiranih spitzenkandidata najvjerojatnije naposljetku neće postati šef Europske komisije. Uključujući i formalno glavnog pretendenta, spitzenkandidata pučana Manfreda Webera, koji je bio, sve je to jasnije, još jedna kadrovska igračka Angele Merkel – istaknut da ga se formalno podrži i neformalno potroši prije konačnog izbora.

Bojim se da novo resetiranje EU-a i njegovo vraćanje na trasu na koju su je postavili “očevi osnivači” nije moguće bez nove katarze. Za početak treba spoznati da EU nije u tenisice obula alternativna Ska Keller, već klasična Angela Merkel.

Višnja Starešina/Slobodnadalmacija.hr

 

Skupom u Milanu Salvini priprema suvereniste za osvajanje Europskog parlamenta

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari