Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Jao onom koga Francuzi ‘civiliziraju’

Objavljeno

-

Bernard-Henri Lévy (BHL), jedan od najvećih muljatora u globalnoj javnosti, tzv. filozof kojeg je Nouvel Observateur nazvao “disko džokejom ideja”, glas francuskog i EU političkog mainstreama, krenuo je prije izbora za Europski parlament u borbu protiv “populista i suverenista” i objavio u više europskih publikacija “Manifest za Europu protiv populista i suverenista”. Dakako, uz blagoslov osovine Berlin – Pariz, pomazan za tu misiju “svetim” uljem svog mecene Macrona, Macronovog političkog tatice Attalija.

Lévy se posebno obrušio na susjednu Italiju nakon što su Macronu tamošnji “populisti i suverenisti” nabili na nos izrabljivački odnos prema “bivšim” kolonijama u Africi, njihovo sustavno osiromašivanje što je, uz Francusku agresiju na Libiju, glavni uzrok ilegalnih masovnih migracija zbog kojih je baš Italija najviše pretrpjela i trpi.

I tako, nakon što su sve zakuhali svojim neokolonijalnim odnosom prema Africi te agresijom na Libiju, problem su im zemlje Višegradske skupine, koje ne žele plaćati cijenu njihova zločina, problem su im “suverenisti” i populisti koju u ovoj migrantskoj invaziji nisu ni luk jeli ni luk mirisali, i odbijaju jesti kašu koji su BHL – ovi francuski predsjednici zakuhali i zakuhavaju u Africi.

Posmicani lideri

Umjesto da se zapitaju nad sobom, upiru “civilizirajućim” prstom, kao BHL, u druge. Na primjer, 2006. godine tadašnji francuski šef Vlade Villepin organizirao je seriju konferencija na temu “dobrobiti koje su proizišle iz francuske kolonizacije Afrike”, od izgradnje infrastrukture, bolnica, škola, a sve skupa bilo je definirano kao “civilizacijska misija” a ne, narodski jednostavno, masovni zločini i sustavna pljačka od strane Francuza.

I Macron se tako, točno prije dvije godine, odbio ispričati u Alžiru zbog zločina kolonizacije jer je “u igri čast Francuske” i iskrivljavanje istine u misiji “civiliziranja Afrikanaca” koja traje do danas.

Naime, u svim bivšim francuskim kolonijama valuta je franak, rođen još 1945., nazvan franak CFC (kratica za Afrička financijska zajednica), koji je danas fiksiran na 656 CFC za jedan euro.

Premda Pariz tvrdi da nema nikakav utjecaj na tu valutu, da je slobodno žele i danas njihove “bivše” kolonije, u svim središnjim bankama tih afričkih francuskih kolonija sjede predstavnici francuske vlade!? Franak CFC, usput, tiska se u Francuskoj, u Chamalièresu (Puy-de-Dôme).

Iako Pariz tvrdi da lideri afričkih zemalja tu valutu drže dragovoljno, svi afrički lideri koji su željeli maknuti franak kao valutu, jer je sredstvo kontrole i izrabljivanja su – posmicani. Redom: Gilchrist Diogo (Togo), Hamani Diogo (Niger), Thomas Sankara (Burkina Faso).

Pobuna je tako ugušena, a francuske tajne službe i vojska duboko kontroliraju procese u “bivšim” kolonijama, što je razumljivo, jer 42 posto francuskog BDP-a dolazi iz odnosa s “bivšim” francuskim afričkim kolonijama, odakle, uz pomoć korumpiranih i ucijenjenih domaćih vladara kradu uran, naftu, bakar i druge sirovine, dok im zauzvrat prodaju vlastito smeće.

Bez kontrole nad frankom CFC, ta neravnopravna kolonijalna “tržišna” utakmica ne bi bila moguća. Tako Francuska pod kontrolom drži 14 svojih bivših kolonija u kontroliranoj nerazvijenosti i, po potrebi, nestabilnosti, u interesu vlastitih proizvođača i same Francuske. Pravi suverenisti!

Bogati i siromašni

Taj “civilizirajući” monetarni mehanizam i misija, upozorava Oxfam, koji je svoje istraživanje prezentirao na forumu u Davosu, a koje kaže da je u 2018. bogatstvo bogatih poraslo 12 posto, a siromaštvo onih koje ti isti civiliziraju uvećano je 11 posto.

Nakon što su talijanski “populisti” iznijeli ove podatke o “civilizirajućoj misiji” Francuske, u svojim bivšim kolonijama uz pomoć franka CFC, Macron je bijesno povukao veleposlanika iz Rima a talijanske “populiste i suvereniste” nazvao “bezobraznim, ciničnim i neodgovornim”.

Eto, budući da Francuska ima bogato iskustvo “civiliziranja država i naroda u Africi” do dana današnjeg, tu istu misiju Bernard-Henri Lévy trebao bi u ime Europske unije provesti nad bezobraznim i ciničnim “suverenistima i populistima” u samoj Europi, od Rima do Varšave. I to Lévy, koji je kod Sarkozyja bio zadužen u javnosti pravdati agresiju na Libiju jer se otkrilo, uh, opet taj franak, da je Gadafi spremio 143 tone zlata i istu količinu srebra u svrhu stvaranja panafričke monete utemeljene na libijskom dinaru kako bi ponudio frankofonim zemljama alternativu francuskom franku kao sredstvu dominacije i francuske eksploatacije tih zemalja do dana današnjeg.

Priču dalje znate, Gadafi je životinjski mučen, potom još bestijalno ubijen u izravnom prijenosu, čime je poslana poruka svim afričkim liderima kako će proći ako dirnu u franak CFC. I dakako, krenuo je val migranata, zakuhali ga Pariz i Berlin… koji sada kreću “civilizirati” populiste i suvereniste koji su samo reakcija na njihove katastrofalne politike.

Zato, oprez, jao onom koga Francuzi krenu civilizirati! Europski izbori su prilika da se ovo “civiliziranje” zaustavi.

Ivica Šola/SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas