Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Meghan Markle opet zablistala

Published

on

Svako jutro čim se probudim, i ne popiškim se, prvo što napravim jest da vidim što je obukla Meghan Markle.

Dakako, posebno me zanimaju promjene na njezinu trbušćiću i kad će se konačno beba ritnuti u izravnom prijenosu.

Imperij

Za tu moju opsesiju ne treba napora pronaći vijest jer svaki dan svi mediji, i ozbiljni i tabloidi, imaju je na naslovnici, jedino je još nema, pa korim Ivana Miklenića, na portalu Glasa Koncila, što je neoboriv dokaz zatucanosti Katoličke Crkve, koja ne ide u korak s današnjim vremenom, piše Ivica Šola / Glas Slavonije

I inače jako volim čitati portale vodećih hrvatskih dnevnih novina. Idem ciljano, na najčitanije vijesti.

Tako da naš najtiražniji (donedavno, kažu) dnevni list, ne tabloid, među prvim najčitanijim člancima ima sljedeće članke (ovo pišem u utorak, 20. studenoga 2018.): 1. “Nevjerojatno što je sudac rekao igraču, morate pročitati” 2. “Pogledajte prvu emisiju trenerice koju baš svatko…” 3. “Netko od vatrenih prodaje broncu” 4. “Omiljeni natjecatelj ‘Života na vagi’ našao djevojku”.

Nakon što se, kako vidite, temeljito informiram u našim medijima o gorućim problemima hrvatskog društva i države, počnem čitati strane medije.

Odem na njemački Handelsblatt Global i doživim šok. Nema moje Meghan, nema suca koji nešto govori igraču, nema ljepotice koja je zablistala na zagrebačkoj špici, nema savjeta za povećanje penisa na konto smanjenja mozga, čak ni Vere Čudine, koja svako malo proriče budućnost sukladno s horoskopskim znacima za naše političare.

Dosadno do boli, naslovnicu nosi neki anonimni kreten iz neke nebitne zemlje EU-a, francuski ministar financija Bruno Le Maire, a naslov totalno nezanimljiv: “We need a European empire”, eto, čovjek vidi Europsku uniju, zajedno s drugom nebitnom državom, Njemačkom, kao – imperij.

Ne spominje demokraciju, ljudska prava, nego kao ministar bivše imperijalne sile u projektu “više Europe” manje nacionalnih suvereniteta, otvoreno traži od Berlina, koji de facto već tretira EU kao svoj imperij, gdje je tenk zamijenjen valutom zvanom euro, da krenu u akciju. Što je to imperij? Imperij s latinskog možemo prevesti kao “vlast”, sinonim je za carstvo, a vlast je u rukama imperatora, ili malene oligarhije.

Politika imperija zove se imperijalizam, što u ekonomskom smislu znači: “Gospodarska politika kojom nekolicina razvijenih zemalja podređuje svojim interesima i gospodarski iskorištava druge manje razvijene zemlje.

Karakteristično doba imperijalizma traje od početka 70-ih godina 19. stoljeća do kraja 30-ih godina 20. stoljeća, a elementi takve politike susreću se prije i poslije toga razdoblja.

Monopolizacija proizvodnje, prometa i plasmana robe glavna je značajka imperijalizma.”U francuskom pak imperijalist je sinonim za bonapartist, to će reći, osvajač, pljačkaš.

Istinabog, francuski ministar financija ne nudi ništa što njegov sunarodnjak Napoleon i njegova zemlja kroz povijest nisu već provodili, uz rijeke krvi i terora, eksploatacija, gušenja sloboda, podčinjavanja slabijih.

Njemačka, druga, uz Francusku, osovina Europe (ne) odbija, ali je suzdržana, a razlog je, kako rekoh, što Europska unija de facto funkcionira kao Treći Reich, a euro je samo oslabljena dojčmarka, kojom su, izvozom i ostalim mehanizmima, pokorili Europu.

Imperijalistička politika Njemačke posebno je bila vidljiva u slučaju Grčke, danas Italije, koja je veliki gubitnik uvođenja eura.

Dakle, Le Maire je zapravo izrekao ono što je na djelu, jasno rekavši: “O tome smo (s Nijemcima) razgovarali dugo, sada je vrijeme da donesemo odluku.

Odluka će biti donesena 4. prosinca, na sljedećem sastanku ministara gospodarstva i financija. Ne mogu zamisliti ništa drukčije (od imperija, I. Š.).”

Vrag je u detaljima

Hrvatska je članica Europske unije, snažna, važna, suverena. Mora biti ponosna što će biti važan dio velikog imperija koji je uvijek bio naklon prema malenima i slabima.

Zato ovaj europski neoimperijalni projekt ne treba raspravljati u našoj javnosti, jer on će slabima i malima, kao i svaki imperij, jamčiti stabilnost, slobodu i prosperitet.

Zato ne razumijem ni europske medije koji pišu o ovakvim imperijalnim bizarnostima i daju prostor nečem nebitnom za naše živote i budućnost ove zemlje.Idem natrag na naše medije.

Meghan Markle opet je zablistala. Pogledajte izbor boja za večeru, ostat ćete iznenađeni jednim sitnim detaljem… Naime, vrag je u detaljima.

Ivica Šola / Glas Slavonije

 

Ivica Šola: Inšalah, Europo, inšalah

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari