Pratite nas

Kolumne

Ivica Šola: Ode nam još jedno dijete ravnice

Objavljeno

na

Koji ćemo simbol izabrati: Donju Mahalu ili Brijune?

Fabijan Šovagović bio je zvijezda gdje god bi se pojavio. Ogroman talent, gromada od umjetnika, ipak, samo u jednom mjestu nije bio zvijezda. To su Ladimirevci, malo slavonsko selo u kojem je rođen, selo za koje je govorio da ga je “sa sobom ponio u grad i godinama ga nosi u sebi”.

On u Ladimirevcima nije bio zvijezda, kada bi došao, samo se reklo da je doš’o Fabo, kao da se vratio ukućanin koji je upravo nahranio konje vrativši se s njive. Obilazio bi bake i đedove, pitao se s njima o zdravlju, o marvi, o životu, drmnuo bi koju ljutu sa suseljanima pa sokakom kući, kao da nikada nije otišao.

Koliko ga je obilježila slavonska ravnica i Ladimirevci, govori i činjenica da je i glumu uspoređivao s oranjem, ali ne ovim današnjim s klimatiziranim traktorima, nego oranjem iz svoga djetinjstva kada je stoka vukla plug, a od orača se tražio napor, pravo umijeće, pa i umjetnost dijaloga sa stokom.

Kada su mu za vrijeme Domovinskog rata “dirnuli u ravnicu”, kao da su mu dirnuli u dušu, pa je sa “Zlatnim dukatima” snimio onaj snažni spot “Ne dirajte mi ravnicu”. Fabo tu plače, ne glumi. On ustvari nikada ni nije glumio, a to je svojstvo koje razlikuje mediokritete od glumačkih genija: prvi recitiraju tekst, drugi ga uskrisavaju. Fabo je ovaj drugi…

Karakter iz prirode

Ode nam i drugo dijete ravnice, bosanske Posavine, Ivo Gregurević. Ono što su za Fabu bili Ladimirevci, to je za Ivu Donja Mahala. U Donjoj Mahali, u Orašju, Ivo nije bio zvijezda, bio je onaj koji bi banuo za kolinje, došao na čvarke, obišao ljude, maznuo koju s dečkima, šargija ili tamburica svejedno, i vratio se nazad u egzil, u Zagreb.

Sve što vrijedi za prvog genija, Fabu, vrijedi i za Ivu, a to je, među inim, da ne postoje male uloge, samo mali glumci. To se uči u zavičaju, tu nitko nije nevažan, niti stoka koja te hrani, kamoli ljudi. Priroda i prirodnost koju daje malo selo, Donja Mahala ili Ladimirevci, pretače se u karakter, u prirodnost jednako na daskama kao i u životu.

Da su izdali Donju Mahalu ili Ladimirevce, nikada ne bi bili tako veliki, prirodni glumci koji ne recitiraju, već uskrisavaju bilo da se radi o Shakespeareovim likovima, bilo o domaćim đilkošima, od Čaruge do Đuke Begovića.

S Gregurovićem i Šovagovićem padaju sve isprazne priče o ruralnom i urbanom, o provincijalizmu i kozmopolitizmu, oni svjedoče svojom biografijom da je provincija mentalna kategorija, da je svakom autentičnom čovjeku potrebno gajiti duhovnost provincije nasuprot snobovskom i apstraktnom “građaninu svijeta”, koji je zapravo ništa, esteta, pozer i šuplji konzument ako ga iščupaš nepovratno iz Ladimirevaca ili Donje Mahale, svejedno.

Ništa, zapravo, nije tako provincijalno kao prijezir provincije, samodoznačeni elitizam u kojem čuči palanačka samodopadnost gdje se ksenofobija i stereotipi zamataju baljezganjima o urbanosti, o gradu nasuprot selu.

Iako su veliki gradovi, kako veli Chesterton, mjesta u kojima caruje uskogrudnost, skučenost, gdje ljudi, za razliku od malih zajednica, biraju društvo i kvartove u kojima će živjeti, koji odražavaju njihov materijalni status, rasu, naciju ili neke druge sklonosti i predrasude, jer ne živi isti soj ljudi na Pantovčaku, u prvom ili petnaestom pariškom arondismanu. Grad nije mjesto različitosti, već pozornica za grupiranje istih, pozornica koja se zove (ograđeni) kvart u koji se ulazi s karticom.

Sok zemlje

Svijet koji simbolizira Donja Mahala ili Ladimirevci postupno nestaje, globalistička homologacija, kulturološka, vrijednosna i svaka druga, briše sve razlike, nestaje izvornost, nestaje posebnost, neponovljivost, sve ono što su bili Fabo i Ivo, bez te ukorijenjenosti i njihova glumačka originalnost ne bi postojala, ona se ne uči na akademiji, već na i u zemlji iz koje si upio neponovljivi sok kojim potom napajaš svijet različitošću, posebnošću, izvrsnošću, a ne šablonama po mjeri trenutne mode ili trenda.

Nije stoga čudno da je Ivo Gregurević, još dok se topovske cijevi nisu ohladile, Dane hrvatskog filma organizirao u – Orašju. Dajte dite materi. Nije mu palo na pamet takvo što gurati na mondena mjesta poput Brijuna, gdje bi ti dolazilo birano društvo, političari, saborski zastupnici i to sve za par kuna.

Festival u Orašju je za narod, to je umjetnost koja se ne getoizira na elitnom otoku sa šakom snobova koji ne razlikuju kralja Leara od Kraljevića Marka, koji s prijezirom gledaju na svoja rodna sela, na svoje korijene, na Hrvatsku, kojima je uspjeh u sporednim ulogama u Hollywoodu malj za provincijalno razmetanja svojim globalnim likom i djelom, pri čemu nitko nikome ne osporava glumački talent, već funkciju u koji je taj talent stavljen, a ona je parapolitička, parahumana i kvazielitna.

Ivo je otišao od tamo odakle je i došao, iz Donje Mahale. Njegova smrt ga nadilazi, ona postaje pitanje upućeno Hrvatskoj, što joj je budućnost, ono što simboliziraju Ladimirevci, Donja Mahala, Orašje, ili ono na Brijunima?

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

 

Ivo Gregureviću, nikad više nećete p(r)atiti ono ‘Ne naginji se van’

 

 

 

ODE NAŠ IVO

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Europski strah od ‘umjerenog’ islamskog terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Interesni Zapad koji će i štrik prodati s kojim će ga kupci objesiti, pokaže strah od islamista samo onda kada im u vlastitoj kući gori, i tek tada izlaze malo vani da vide  tko to potpaljuje, vatru raspaljuje i pokušava graničare i čuvare, svog nezasluženog mira, kao i kolonijalizmom stečenog bogatstva, malo ohrabriti i gurnuti ih da i dalje ginu za njih.

Na tom tragu je i Süddeutsche Zeitung objavio 28.12.2018. članak o džamijama u Bosni i Hercegovini i utjecaju ekstremnog islama iz zemalja Arapskog poluotoka, na beha muslimane. Bio je to pokušaj da se pisanjem o nekoj, nepostoječoj, umjerenosti bosanskog islama, utječe na Njemce kako bi slobodnije, i bezbrižnije, bez straha od islamskog terorizma proslavili Novu godinu. Pisali su to poslije Božića jer islamisti su već zabranili Njemcima da slave Božić.

I ne samo da ga slave, već su im zabranili svaki njegov spomen. Više se ne smije čestitati Božić, već zimski praznici, jer eto domaćini kršćani ne smiju vrijeđati vjerske osjećaje islamskih migranata i radnika. Ne smiju Njemci čestitati Božić ni između se jedni drugima, jer u njihovoj  blizini može biti neki „umjereni” musliman koji bi tom čestitkom, kad je čuje, bio uvrijeđen.

Ali za to te „umjerene“ muslimane u Njemačkoj ne vrijeđa uzimanje socijalne pomoći iz ruku kršćana koji krvavo rade, i porez plaćaju da bi  kao migrant  invazionist živio udobno, i u  zemlji iz koje je umarširao uzdržavao još dvije tri žene s  dvadesetero i više djece.

Njemačko istraživanje beha islama dolazi vrlo kasno, dolazi u vrijeme kad se može tvrditi da između muslimana iz radikalnih zemalja i onih u Bosni i Hercegovini  nema nikakve razlike kad je u pitanju prakticiranje vjere.. Da su Njemci, ali i ostatak Europe, beha islam poznavali prije građansko vjerskog sukoba, do rata ne bi došlo, no i ako bi i došlo današnje uređenje zemlje bi bilo zasigurno sasvim drugačije, pravednije i za sva tri naroda prihvatljivo. Bosna i Hercegovina ne bi bila utočište radikalnih islamista, i fundamentalisticka vjerska baza najradikalnijij muslimaskih zemalja.

Puno prije Njemaca i Europe u Bosnu i Hercegovinu  su ušle radikalne islamske zemlje, i uspjele u svojoj vrlo opasnoj namjeri, radikalizacija radikaliziranih beha muslimana. Piše Süddeutsche Zeitung, „Još i prije nego što su se u toj opustošenoj zemlji obnovile kuće, na mnogim mjestima su iz tla nicale džamije financirane petro-dolarima.

Rat je uopće doveo povrat u vjeri i iz džamije Kraja Fahda i iz stotina drugih poklonjenih džamija se trebalo  širiti strogo učenje vehabitskog islama, objašnjava članak u minhenskim novinama”. Ne trebalo se širiti,  već se u gotovo svim izgrađenim, koje su nicale kao gljive poslije kiše, i koje i dalje se grade, gotovo jedan vjernik jedna džamija, ali i starim džamijama se uči i širi strogi islam. Ne može se nikako govoriti  o umjerenom beha islamu, koji je u građansko vjerskom sukobu očistio sve prostore od  kršćana, kroz koje je prošla njihova armija, koju su u mnogim slučajevima vodile hodže. Daje bilo umjerenog islama ne bi Muslimani ubijali fratre, Fojnica, ne bi bilo osnivanja  konclogora, Gluha Bukovica, za svećenike i časne sestre, ne bi se rušile crkve, Dolac, Putićevo, ne bi se granatirale crkve u Vitezu, Novoj Biloj, Brajkovićima,,,.

Ne bi se gučogorski samostan opljačkao i obesčastio i u njemu, nakon što su izrešetali kip Svetog Frane, Bibliju, i počeli je spaljivati smjestili komandu svoje isilovske abih. Nadalje njemački novinar piše: „Doduše ima nekoliko selefističkih sela u brdima Bosne i u nekim džamijama sve do danas se čuje vehabitsko gledište”. Ili dotični svemoćni Nijemac ne smije pisati pravu istinu ili je ne poznaje.

A ona glasi da u svim novoizgrađenim, i onim od vehabija okupiranim, džamijama se propovijeda radikalni islam, i da u njih ne smije zaći nitko osim učitelja i učenika, sponzora i graditelja, te  bivšeg poglavara Islamske Zajednice BiH Mustafe Cerića, kao glavnog uvoznika radikalnog islama.  Tih i takvih bogomolja je toliko u Bosni i Hercegovini, u  federacijskom entitetu, da su ograđene nekim svojim, trećim, entitetom u kojem ne vladaju ni beha, ni euro zakoni.

To je slika suvremene Bosne i Hercegovine, federalnog dijela o kojoj ne smiju pisati ni njemački novinari, kako se ne bi vrijeđali muslimani u Njemačkoj, i zbog straha od „umjerenog“ islamskog terorizma koji ruši tu zemlju, Bosnu i Hercegovinu i Europu.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Dah i zadah beogradskog proljeća

Objavljeno

na

Objavio

U Parizu se već mjesecima, uz velike nerede i sukobe na ulicama, “žuti prsluci” bune protiv liberalne Macronove politike, u Bruxellesu svako malo demonstriraju antiglobalisti, a u Njemačkoj protivnici nekontroliranih imigracija.

Svugdje u Europi jačaju desni pokreti, seizmografi bilježe krupne tektonske promjene, pripadnici establišmenta galame protiv populizma u strahu da bi ti populistički vjetrovi mogli i njih pomesti.

I u našem susjedstvu se odvijaju zanimljivi događaji. U Srbiji se traži odlazak Aleksandra Vučića, u Crnoj Gori Mila Đukanovića, što može biti i povezano, u Tirani promjena aktualne vlasti. Različiti su motivi i sudionici prosvjeda, zajednička im je samo izvanjska slika.

Praško proljeće 1968. nagovijestilo je slom sovjetskog bloka, a hrvatsko proljeće 71. slom Jugoslavije, a i jedan i drugi lom dogodit će se dva desetljeća kasnije.

Danas je definitivno najzanimljivije beogradsko proljeće, gdje već tri mjeseca traju prosvjedi upereni protiv aktualnog predsjednika, koji glumi stabilnost i hrabrost, ispod čega vire nervoza i strah. U jednom je trenutku bio zatočen u zgradi Predsjedništva, podsjetivši na nesretnu sudbinu rumunjskog diktatora Ceausescua.

I nitko ne zna što se iza brda valja i na što će sve to izići. Uvijek to počne zahtjevima za većim slobodama te protiv nasilja i korupcije. Zapreteno opće nezadovoljstvo zapali jedna mala iskra, u ovom slučaju napad na oporbenog političara Borka Stefanovića.

Najprije progovore pjesnici revolucije, koji polako nestaju sa scene, a onda na koncu vrhnje poberu oni politički ambiciozni.

Nema više glumaca, braće Trifunović, sada je uzde u svoje ruke preuzeo Boško Obradović. On još ne govori o svom političkom programu, ali se zna kako je sklon Rusiji i nesklon NATO-u i EU-u, protivi se odvajanju Kosova, Vučića naziva izdajnikom i čak ustašom.

U svemu tome ne treba isključiti ni utjecaj izvana. Tako je nekako bilo i s “arapskim proljećem”, nesumnjivo iniciranom od stranih obavještajnih službi, koje su kao htjele više demokracije i ljudskih prava. Legalne su vlasti svrgnute, a pojavilo se muslimansko bratstvo pa onda još građanski ratovi, islamski kalifati te emigrantski val prema Europi.

Hrvatska je mirna. Ni izigrani inicijatori referenduma nisu pozivali na demonstracije. Tek prosvjed protiv nasilja u obitelji, koji je u potrazi za slavom i opterećena vlastitim bračnim nevoljama povela glumica Jelena Veljača, vrativši se iz Beograda i donijevši sa sobom dah beogradskog proljeća. To je gruda koja bi se mogla zakotrljati.

Samo nije jasno je li to bio prosvjed protiv nasilja, protiv obitelji ili protiv države. Lukavi Andrej i sam se pridružio prosvjedu protiv samoga sebe, otupivši tako ionako slabašni glumičin glasić.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari