Pratite nas

Kolumne

Ivica Šola: Postoji li doista razlika između komunizma i liberalizma?

Objavljeno

na

Kao što se u komunizmu sve snage okupljaju oko partije, tako je danas sve “mainstream”: tko na to ne pristane, proglase ga ludim ili fašistom. Zato Europskoj uniji ide na živce Orban

Malo koja uistinu zanimljiva knjiga u novije vrijeme bila je ignorirana, iako je napisana na engleskom, kao ona poljskog filozofa Ryszarda Legutka pod znakovitim naslovom “The Demon in Democracy”.

Jednako tako, malo koja inicijativa vrhunskih europskih intelektualaca je bila ignorirana kao Pariška deklaracija “Europa u koju možemo vjerovati”, koju je potpisao i Legutko, a govori o pogubljenoj Europi, identitetski šupljoj.

Jamačno, sam provokativni sadržaj Legutkove knjige je sigurno jedan od razloga ignoriranja. Njezina teza sažeta je u pitanju: Jeste li sigurni da postoji razlika između starog komunističkog režima i modernog liberalnog sustava? Da, postoje enormne razlike, ali i enormne sličnosti.

Legutko, koji je kao Poljak živio i u komunističkom i u liberaldemokratskom sustavu (danas je europarlamentarac) ovako sažimlje temeljnu sličnost komunizma i liberalne demokracije: Oba politička sustava prožimaju cijeli društveni poredak, sve institucije, norme, mentalitet.

I komunizam i liberalna demokracija postavljaju se kao zadnje referentne točke za sve što se događa u društvu. “U komunizmu je”, piše Legutko, “sva stvarnost morala biti i zvati se komunističkom.

Piše: Ivica Šola

Nije postojao odgoj, već komunistički odgoj, nije postojala obitelj, već komunistička obitelj, nije postojao moral, već komunistički moral… Malo kasnije, kada je naša zemlja prihvatila novi sustav, vidio sam, s izvjesnim razlikama, da u liberalno demokratskom sustavu svaka stvarnost također mora postati liberaldemokratska: obitelj treba postati liberalna i demokratizirana, isto vrijedi i za škole, za moral, mentalitet općenito.”

Čak se i religija, u liku pape Franje, uzvisuje ukoliko se Crkva liberalizira i demokratizira, inače kuš!

Pridjev komunistički nekoć, kao i liberalan danas, označava superiornog čovjeka, sve drugo je ili sumnjivo, ili manje vrijedno. U tom slučaju, kao u komunizmu, radi se o neprijatelju naroda, ili, kao u liberalnoj demokraciji, da citiramo Poppera, “neprijateljima otvorenog društva” i slobode kao takve.

Kao i komunizam, i liberalna demokracija ima globalne ambicije, ona je globalistička, pa se također izvozi uz pomoć bombi i tenkova proizvodeći “proljeća”, bila ona arapska ili iračka u kojima onda “procvjeta tisuću cvjetova”, od ISIL-a do Muslimanske braće.

I jedan i drugi sustav kontrolu temelje na kontroli jezika, bilo verbalnim deliktom (govor mržnje u liberalizmu), bilo političkom korektnošću. Niti za jedne ni druge nije važno što je dobro ili istinito, već što je (ideološki, politički) korektno, ispravno, u skladu s dominantnim poretkom.

Kako su u Poljskoj, tako i u Hrvatskoj, mnogi komunisti devedesetih preko noći postali liberali, za Legutka, ironično, to nije nešto neobično, dapače, to je bio prirodan proces. Naime, i komunizam i liberalna demokracija u četiri stvari su identični.

Prvo, i komunizam i liberaldemokracija (bili) su dva najveća sna moderne političke povijesti. I jedan i drugi se smatraju konačnim ostvarenjem ljudskih težnji. “Ljudski rod”, piše Legutko, “vjerovali su i vjeruju, ne bi trebao ići dalje onkraj političke evolucije koju je dovršio komunizam prema jednima, odnosno liberaldemokracija, prema drugima.”

Fukuyama bi rekao da se i jedan i drugi sustav smatraju “krajem povijesti”. I jedan i drugi sustav za sebe smatraju da – nemaju alternative. To su, stoga, sekularne religije koja, kao i svaka, ima svoju ortodoksiju i svoje heretike. Bio to Trocki nekoć, ili zagovornici neliberalne demokracije poput Orbana danas.

Drugo, u trenutku kada se i jedan i drugi sustav smatraju konačnima, krajem evolucije političkog procesa, nije moguć kompromis s onima koji ih kritiziraju. Tko ih kritizira, nije kritičar, već – neprijatelj! S nekomunistom nema razgovora, kao što nema razgovora s neliberalom.

Kao što se u komunizmu sve snage okupljaju oko partije, tako danas u Europskoj uniji, nestankom klasične ljevice i desnice stopljenih u sveprisutni centrizam, koji je sam sebe nazvao, poput Plenkovićeve mantre, “mainstream”, svatko tko nije “mainstream” je ili lud ili fašist. Ili i jedno i drugo. Zato Europskoj uniji idu na živce “neposlušni”, poput Orbana, koji odudaraju od “mainstreama”.

Treće, oba sustava se smatraju (pa onda i EU, kao SSSR) najvećim eksperimentom modernizacije u povijesti, koje jedni identificiraju s komunizmom, drugi s liberaldemokracijom. I jedan i drugi sustav su protiv staroga, a za novo. Oba sustava legitimitet nalaze u nadilaženju prošlosti. Prošlost se gleda sa sumnjom i podcjenjivanjem.

Kada se dihotomija novo/staro usadi u kolektivnu svijest, ona se ne primjenjuje samo na tehnologiju već na cijeli društveni ambijent, na kulturu, na moral, na odgoj, na umjetnost, na sveučilišta. Tko nije u tom komunističkom ili liberaldemokratskom “mainstreamu”, i jedan i drugi sustav etiketiraju “retrogradnim”, nazadnim snagama, nasuprot progresivnim.

Bernardić je protivnike Istanbulske nazvao doslovno “nazadnim snagama”. Iz njega je istovremeno progovorio Tito i Juncker. Nakon pada Berlinskog zida Ignazio Ramonet je u Le Mondu početkom devedesetih isti proces u EU nazvao novim jednoumljem.

I komunizam i liberaldemokracija želi stvoriti novog čovjeka, preodgojiti starog. I komunisti i liberaldemokrati, piše dalje Legutko, kao svi modernizatori entuzijasti, umišljeni su i preziru barijere, limite, prirodne moralne restrikcije i povijesno utemeljene norme. “Komunisti su nastojali promijeniti tok rijeka u Sibiru, liberaldemokrati žele redefinirati brak i obitelj.” Prvima je u tome glavna snaga bio proleter, drugima homo-inter-trans-seksualac.

Četvrto, i jedan i drugi sustav imaju reducirano shvaćanje čovjeka, i snažno su antimetafizični. Pustimo za trenutak neliberalnog demokrata Orbana i njegovo pozivanje na kršćanske korijene, na domoljublje, na vrijednosti proizišle iz kršćanske kulture. U tom smjeru krenuo je i Macron kada je, obraćajući se francuskim biskupima, rekao da je bez metafizičke, duhovne dimenzije, bez katolika, Francuska nezamisliva.

Macron je protiv reduciranog materijalističkog shvaćanja čovjeka kakvim ga vidi bilo liberaldemokracija, bilo komunizam, govorio poput pape, kako Francusku teško pogađa relativizam i nihilizam i inzistirao pred katolicima da se snažnije uključe u društveni i politički život, tvrdeći kako naši suvremenici “moraju utažiti žeđ za apsolutnim”.

Macron je potom, od tolerantnih zagovornika liberaldemokracije bio popljuvan uzduž i poprijeko, a njegov govor proglašen skandaloznim. U Bruxellesu, glavnom gradu Sovjetskog Saveza, pardon, Europske unije, među mnogima je zavladala konsternacija, šok i nevjerica, nisu znali je li to izgovorio Putin, Kaczynski, Orban ili neki peti zagovornik neliberalne demokracije koja ne negira slobodu, ali u okviru identitetskih i vrijednosnih pitanja te poštovanja vlastite prošlosti i vrijednosti koje su izgradile njihove kulture i narode.

To je ujedno suštinska razlika između liberalne i neliberalne demokracije. Liberaldemokratima, kao i komunistima, prošlost nije važna, ona je teret ili naslijeđe koje treba prevladati i prevrednovati. Neliberalnim demokratima ona nije tek razlog za restauraciju ili povratak na nešto na što se i tako nije moguće vratiti, već izvor nadahnuća, bilo kulturnog, bilo identitetskog, bilo moralnog.

Ovdje ne zagovaram ni Orbane, me gdje bili, ni liberalnu ni neliberalnu demokraciju, tek skrećem pozornost na urgentnost trenutka, kako je baš u ovom kontekstu upozorio ruski filozof Aleksandar Dugin, koji poziva da počnemo promišljati ono što on naziva “Četvrta politička teorija”.

Nakon fašizma, komunizma i njihovih strahota, liberalizam, kao treća politička teorija, treba biti premišljen, propitan, jer se sve više svodi na ekonomizam i diktaturu eksperata, s elementima orvelovske distopije te ide rasapu društva atomiziranih pojedinaca svedenih na puke konzumente.

Dugin, s kojim inače ne dijelim mnoge ideje, četvrtu političku teoriju u samouništenju liberaldemokracije nihilizmom i relativizmom o kojem je implicitno, ali jasno govorio Macron, vidi u obrtanju procesa “zaborava bitka”.

Citirajući Heideggera, Dugin kaže kako on nije “beznadni pesimist” jer kaže da je ništa samo druga strana čistoga bitka. Taj bitak je (i) povijestan, samo ga treba dešifrirati, iščitavati kako bi se narodima i čovječanstvu donio novi sok.

Četvrta politička teorija je rizik, veli, ali sada smo u slijepoj ulici, pa taj rizik, koji je zadaća svih, a ne tek grupe odabranih, trebamo preuzeti. Jer, liberalna demokracija, iako za sebe misli da je konac povijesti i da nema alternative, samim tim posta(la) je soft totalitarizam, kako upozorava Legutko.

Je li, onda, izlaz u neliberalnoj demokraciji? Ne brzajmo s odgovorima, puno je važnije otvoriti prava pitanja. I osluškivati bitak…

Ivica Šola / Globus

 

IVICA ŠOLA: Strahote ’68: totalitarnu državu zamijenio je totalitarni pojedinac

 

Ivica Šola: Pupovac ugrožava Srbe u Hrvatskoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Franjo Tuđman podcijenio je Sorosa, njegove trabante i medije…

Objavljeno

na

Objavio

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je, sa svim svojim manama, bio državnik s misijom – čovjek koji razumije vrijeme i realne dosege politike. Točno je znao kako izabalansirati vrlo različite ljude koji su se okupili oko njega, kao što je točno znao i sve njihove mane.

Znao je kako pobijediti ideju Velike Srbije, te kako Hrvatsku vratiti na političku kartu Europu – iz koje ju je lažni bravar Josip Broz izvukao 1945. godine. Vjerovao je podjednako i u sebe i u Hrvatsku i nije ga odviše brinulo onih 20% protivnika nezavisne Republike Hrvatske, ona peta kolona koja je bila aktivna i tijekom cijelog Domovinskog rata. Protivnici ga nisu brinuli jer je imao znanje i realnu političku moć koja je bila daleko veća od njihove. Ukratko, znao je što radi i bio je svjestan svoje političke snage.

No, problemi su nastali nakon njegove smrti. Naime, peta kolona – sastavljena od rigidnih komunista i još rigidnijih Jugoslavena – poželjela je Hrvatsku udaljiti od Europe i vratiti je u nekakvu fantomsku “balkansku” zajednicu: “Regijon”, “Zapadni Balkan” bilo što pod “Saveznom Udbom” i Beogradom. Svo to cirkusantsko društvo sastavljeno od kojekakvih mesića, josipovića, pusićki i milanovića bacilo se na Hrvatsku s ciljem da ju se prikaže kao “fašističku, zločinačku Nezavisnu Državu Hrvatsku”, te kao “nepotrebnu i slučajnu državu”, za razliku od “potrebne Jugoslavije u kojoj je svima bilo bolje, a Srbija je imala more!”

Gdje je Franjo Tuđman pogriješio?!

Pogriješio je u onom u čemu često veliki političari griješe – podcijenio je katastrofalnu nesposobnosti svojih nasljednika, te hijeničnost protivnika, koji su napali u čoporima! No, najveća pogreška bila mu je – što je podcijenio medije!

Zasljepljen veličinom svoje povijesne misije podcijenio je političke hijene koje su mu se vrzmale oko nogu i koje su se neugodno glasale preko “Feral Tribunea, Globusa, Nacionala, Novog lista, Radija 101”… tvrdeći da je: “operetni diktator, ratni zločinac, lažni general, lažni doktor znanosti” itd.

Kako je točno znao što i zašto radi, nije brinuo o slici koju komunističko – pseudoliberalni – jugoslavensko – udbaško – soroševski ološ šalje u svijet. To je velika, gotovo katastrofalna pogreška, jer u ovo vrijeme posvemašnje površnosti – slika (“image”) je sve! Uopće više nije bitno kakav je čovjek, već samo kakvu sliku o njemu imaju drugi! Nije bitan čovjek, već samo njegova odjeća, njegove cipele, njegov sat, njegovi bijeli zubi, njegov srdačan i isprazan osmjeh…

Na tom polju trijumfirali su svi protivnici nezavisne Republike Hrvatske, financirani ili iz pravca globalne bankarske oligarhije, koju usmjerava George Soros (“dragi ljudi iz Davosa”), ili iz sve manje i sve nervoznije Srbije, sve udaljenije od Jadranskog mora. Hijene nas okružuju i neugodno se glasaju.

George Soros bez milijuna muslimanskih izbjeglica kojima ruši katoličku Europu, te Srbija bez Jadranskog mora, dvije su podjednako turobne i isprazne priče.

Što znači slika?! Znači, na primjer, da militantna, nepismena, piskarala “Feral Tribunea” imaju hrpu stanova po Beogradu (i drugdje), a da se pisalo o “Tuđmanovoj vili”, a ne o njihovom ratnom profiterstvu. Znači da se četnička, dobro naoružana Srbija prikazuje kao žrtva razoružane – od strane komunista! – Hrvatske! Da se piše o koncentarcijskom logoru Jasenovac, a ne o koncentracijskom logoru Sajmište pokraj Beograda u kojem je ubijen isti ili veći broj zatočenika! Da se govori o nepostojećem srpskom anti-fašizmu, a da se stalno zatire hrvatski anti-komunistički anti-fašizam!

Kraljevina Jugoslavija bila je najveća laž poslije I. svjetskog rata, a Titova Jugoslavija poslije drugog! “Moderna europska Srbija” je najveća laž današnje Europe!

Dakle, Franjo Tuđman je podcijenio i Sorosa, njegove trabante i medije, i 50.000 udruga, od kojih većina (nikako ne sve!) radi na rastakanju ideje nezavisne Hrvatske. I svaki put kad zablista europska i svjetska Hrvatska, sve medijske hijene bacaju se i grizu gdje i kako mogu. I kad su tu senzacionalni uspjesi nogometaša i tenisača, i kad se podiže spomenik Franji Tuđmanu, i kad Hrvatska vodi iskrenu pro-europsku politiku preko predsjednice Republike, tu je glasanje političkih hijena …

Stvarnost “Yutarnjeg lista” nije hrvatska stvarnost. U toj stvarnosti Miljenko Jergović je “najveći yugoslavenski pisac”, a to što ta država ne postoji – nikoga ne muči! To što je Viskovićevo Jugoslavensko društvo pisaca u Zagrebu (službeno Hrvatsko društvo pisaca), te što dodjeljuje nagradu Janko Polić Kamov (koji je bio veliki Hrvat i starćevičanac!) Igoru Mandiću, svom članu i yugoslavenskom piscu, to je nešto poput “Čovjeka u visokom dvorcu”, alternativne stvarnost u kojoj je Tito, “ljubičica bijela”, operetni maršal-bravar besmrtan, a njegov pobočnik Budimir Lončar koordinira smijeh političkih hijena!

Tuđman je podcijenio medije, a oni nasrću, velikim dijelom financirani hrvatskim novcem (npr. Pupovčeve Novosti, kao sljednik Soroseva Ferala)!? Oni nasrću i preko Rijeke, tzv. “Luke različitosti”, lažne Europske prijestolnice kulture 2020., u kojoj anti-hrvatske političke hijene dobivaju hrvatski novac za iskreno i duboko anti-hrvatsvo!

A projekt “Za Yugoslaviju s ušutkanom Hrvatskom!” se nastavlja. I dok stojim pred novim Tuđmanovim spomenikom, koji je još jedan od sjajnih poteza Milana Bandića, koji je velegradski Zagreb smjestio duboko u Europu, čitam Tomislava Klauškog (kao i svi neprijatelji Hrvatske, gostovao ja u Josipovićevoj tv-emisiji “Nedjeljom u 2”!):

“Spomenik se podiže par tjedana nakon izručenja Ivice Todorića, jednog od tajkuna koji je izrastao pod pokroviteljstvom prvog predsjednika. Podiže se pod vlašću stranke koja se ne tako davno, u mandatu Ive Sanadera, ispričala hrvatskim građanima zbog Tuđmanove vladavine. Podiže se u vrijeme kad se u Vukovaru hapse srpski zločinci, čime se ruši Tuđmanov koncept amnestije nakon mirne reintegracije. Podiže se godinu dana nakon izbacivanja trga Josipa Broza Tita iz centra Zagreba, što je za Tuđmanova života bilo izričito zabranjeno.Nije taj spomenik, dakle, samo estetski užas. On simbolizira i politički užas koji smo naslijedili od njegove vladavine, kao i sve užase koji se provode u sjeni spomenika državniku čije se čak i pozitivno naslijeđe nastoji dezavuirati.”

Taj “sjajni” novinar Klauški rođen je u Zagrebu 24. rujna 1971. godine, diplomirani je novinar, predavač na komunističkom Fakultetu političkih znanosti, bio je više puta u konkurenciji za anti-hrvatskog novinara godine. Radio je u zagrebačkim dopisništvima “Novog lista” i “Slobodne Dalmacije”, u “Nacionalu” i “Poslovnom dnevniku”. Šest godina radio je na portalu “Index.hr”, a sad piše za “24 sata”.

Iskreno anti-hrvatstvo dobro se plaća. Hrvatskim novcem, a po direktivi Bruxellesa, Beograda, Budimira Lončara…

Zbog svega rečenog, mediji su apsolutno najveća Tuđmanova pogreška!

F. Rizner / hrsvijet.net

 

Zbog čega su od izbora 2000. stvari u Hrvatskoj otišle pogrješnim putem?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Barbara Jonjić: Advent na Vilozovskomu vakultetu more počet

Objavljeno

na

Objavio

Sidila san u taj vakat na klupi
Sama
Splicki kolodvor i ja
Sparina
Lipe se prsti
I roba za kosti
Sidila san
Unde di je iza tebe ladni zid
A pogled ti puca na line trajekte što se bućkaju
Na autobuse neredno poredane
Na
Šaltere su bunjan i galebove u niskomu, napadačkomu letu
Galebove koji skaču su noge na nogu tek kad se dočepaju
Bačene kore kruva
Ili zgaženoga smokija u fugi

Sidila san i jedvo čekala prugu

U dva je išla naša koja je bila skuplja za cili desetak kuna
Okolo pola ure kašnje išla je pruga za Mostar priko Imockoga
Bila je jeftinija al’ je imala ležarinu u Cisti Provo od okolo pola ure
Što meni nikako nije ligalo
Ae
Nije
Di će mi ligat
Pedalj mi do kuće a nikako doć

Tila san kući što prije
Jerbo mi je drob čvrča
Onako kako samo studentu čvrči petkon
Pa san vrtila u glavi šta morebit taj dan mirluši priko terace iz materine kužine

Najsan volila ladne, prigane srdele
Sunjima grumen pure
I rašćiku su kumpiron i maslinovin uljen

Ljuljala san noge u ritmu pisme su radija koji se čujo iz pruge koja je došla iz daleka
Đavoli
Bambina

Kad se on, odnikle, stvorijo pridmenon
Svojon tenon udarijo moju
I nasmija’ se

Gleda me u oči i pita

– Iđeš kući?

K’o da me znade oduvik

Ja ga gledan i ne mogu ga smistit
Nikako
Oklen ga znaden Gospe moja
Biće s Trokuta il’ iz Paške
Al’ di je red reć kako ne znaš koji je

Raspričali se mi
I on meni kako mu vali deset kuna za kartu

Ae
Kaže kako bi rada i on kući k’o i ja

Išla san kući kašnje od plana
Jesan
Imala san deset kuna manje
A on se negdi su njima izgubijo

Nisan ga srila kašnje u prugi
Ni igdi

I nikad ga nisan imala zgodu upitat
Kako more tako ladno gledat u oči i lagat

Srila san niki dan jednoga Zvonu koji je rođen na isti dan kad i moj čovik
Srila san ga u prugi za Zagreb
Di smo išle moja Mara i ja
U biti ja san išla
A Mara je lebdila zdrakon
Onako kako lebdi dite na putu za Zagreb koji vrlo voli

Meni toga Zvonu uvik drago srist
Je
Uvik
Jerbo on dili nešto su mojin čovikon u tuđini
Pa mi se nekako učini kako mi je i čovik manje daleko
Bar na tren

Gospe moja da je bilo izbrojat k’liko puta me Mara upitala
Oćemo brzo
K’liko ima do Knina
K’liko do Korenice
Di su Plitvička jezera
K’liko ima do Karlovca

Pa se veselila onomu što vidi kroza prozor i ljutila se na one ljude okolo nas
Smijala od uva do uva kad je vidila klikačke su porcije u Macole
Ae
Pojist nije mogla
Pa me pitala iman li kesu

Nu, seljanke smo mi
Prave
Odgojene u stravu kako se ‘rana ne baca nego u spirine iskriće
A Mara u Macole nije vidila kantu za spirina
Dite mi se pomelo
Pa je pitala kesu

Ulazimo u Zagreb nas dvi okolo sedan na večer
Na livu ruku zamotuljan u najilonu neki spomenik
Mara nabaci komentar kako joj je to skroz manito
Ae
Manito njoj da se ništa ne vidi a metnilo ga na tak’o misto
Kaže mi

– Manito je al’ ja nigdi vakoga spomenika vidila nisan, to ti samo Zagreb more imat jerbo mu i ‘vako nešto stoji

Nema ona pojma šta je manito zaprave
Manito je kad rećemo
Oni vakultet di stoluje Mato Kapović zvani Radnik brez motike
Bojak sekularni bije dan, noć
Pa ne da Božiću ni blizu svoji vrata
A niti prozora
Partizani pucali puškan na Boga
A ovi će Mu valjda minirat sve prilaze
Dašta
T’liko su nan mudri

Pribili šljokičastu petokraku na jedna vrata
I to je to
Advent na Vilozovskomu vakultetu more počet

U međuvremenu ta petokraka okotila još jednu a do Božića možda ji bude i tri
K’o oni srca na Radenskoj

Srića da moja Mara ne vidi toga vakulteta
Bi joj Zagreb ogadijo

Gleda ona zaljubljeno okolo sebe
U sve po Zagrebu

– Znaš, ne bi ti se ja ni vraćala kući da ne moran

Ih, znan

Danima je oblazila sve
Sve
I Josipa Jelačića i svetoga Marka

Klečala u polutami katedrale uza svetu misu
Pa
Palila sviće i molila za zdravlje jedne svoje imenjakinje

Pa unda tukla lazanje u Skalinskoj
Pribirala ona crljena srca i magnetiće u kućama
Natrala me na one kutije ničega
Na Kvatriću
Smijala se i sama kako in sve ikad more u oko stat

Rekla mi kako kuvan bolje od oni kuvarica i kuvara u ‘otelu di smo večeravale

Pa se smijuckala sve do Malešnice
Onu večer kad je upoznala jednoga Marijana
Ae
Marijan je njoj faca broj jedan
Jerbo
On je bijo u Trampovoj kući

Pitala me tu noć koji je to čimbenik iz Hasanbegovićeva govora
Kojemu se cila dvorana smije
Rekla san kako se o Milanoviću radi
Ono, kako će on gledat pobjedit Kolindu na izborima

Ona se smije pa kaže
– Kolindu? Daštaće! Zašto bi ne’ko za njega glasa’? Nema ti to logike majko

Di logika di naša politika
Ne konta to moja Mara

Mara ide sladoled u srid zime
I to je logično
Manja je razlika u temperaturi nego liti
I našla je u Maksimiru neku živinu koja se zove baš k’o ona
Cenila se od smija i ponavljala mi sto puta kako se eto ni jedna živina ne zove k’o ja što je po njoj veliki jad
I niti zere logično

Doša je vakat
Vrnit se našoj kući
Kuma moja je odvela gorikar kupovat po kolodvoru a ja san ostala stvari čuvat na peronu

Nije svirala Bambina
Al’ se stvorijo i brez nje isprid mene
On
A ja pričan su mojon Gogon na telefon
I sve pratin šta ‘oće

Kaže mi

– Samo ti završi razgovor, čekat ću

A ja pitan

– Šta me imaš čekat

Gleda me u oči
I kaže kako je iz Imockoga
Kako je doša’ radit u Zagreb
Kako ga je gazda privarijo
I kako sad nema sučin kući a tako rada bi vidit svoje

– Ti iz Imockoga? A ja te nikad vidila nisan neka san doli priko četrdeset godina?

Gleda me u oči
Kaže

– Iz Zmijavaca san, Marić

U meni kuva
A zaklopac mi na pola
Pa skače i mlati

– Marić? Iz Zmijavaca? Ne tribaju tebi kune, tebi Isus triba. Ae. Kako te sramota nije u oči gledat ljude i lagat? Što ne odeš u prvu crkvu kleknit i Bogu se molit da ti pomogne? Nikakve kune tebi ne tribaju. Ne tribaju ti kune nego Bog. Kontaš li ti to?

Nije bijo za razgovora
Samo je nesta’
Goga još na liniji
Mara trče od gorikar

Kupila je još suvenira i picetu
Drži krajeve, žvače, leti k meni i viče

– Vidi majko šta mi je jedna časna dala

Maše punin šakan

Odmotali su kažu i oni spomenik

A digli su ga
Jednomu velikomu i zaslužnomu čoviku
Ajde, drago mi vrlo
Bijo je i vakat

Lažov jedan je i tuten naša misto vikat
Kako spomenike zločincima dižemo
Nu
Uvik se nađe neki lažov
To se nikad ne minja

Oduvik je bilo i bit će oni’
Što te gledaju u oči i lažu

Iz bolesti vake il’ nake te lažu

Šta kad te lažu zdravi?
Šta?

Kuvaš
Dok ti zaklopac ne vrci
A kad vrci
Ni’ko
Pa ni ti ne moreš znat
Koga će klepit i di će završit

Nije red da završi na onomu koga se lagalo
Nikako

Onako kako nije red niti da se zločincon zove
Vrhovnoga zapovjednika naše vojske u
Domovinskomu ratu

A Bogu je red
To se znade oduvik
Vrata i srca širon otvorit
I zornicon
I kićenjen
A ne pucat u Njega
I prilaze Mu minirat

Barbara Jonjić/ narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari