Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Rasprava o pravu na pobačaj prelila se iz Amerike u Hrvatsku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Uvijek je čovjeku drago vidjeti ljude sa stavom, jasnim i nedvosmislenim, pa makar se s njim i ne slagali. Iako, ne samo kod nas, svaka budala ima svoj stav i, što budala veća, to stav budalastiji.

U Hrvatskoj se nakon SAD-a rasprava o pobačaju prelila i u Hrvatsku. Tako smo prošle srijede u Saboru mogli vidjeti jednu takvu raspravu u kojoj je prema decibelima i stilskim figurama prednjačila SDP-ova saborska zastupnica Mirela Ahmetović.

Ta dama zdušno zastupa proabortivni stav, no prijeteći targetira neprijateljske skupine izrekavši: “Religijski fanatici i fundamentalisti koji se drznu taknuti u naše ljudsko pravo neće se dobro provesti.” Na što misli, u dobroj tradiciji svoje partije možda na Goli otok? Ova bučna dama ima, dakle, stav, problem su religijski fanatici i fundamentalisti koji pobačaj smatraju moralnim zlom. Pa evo nekih, bilo domaćih, bilo globalno poznatih vjerskih fanatika. Zagovornici liberalizacije pobačaja uglavnom barataju argumentom da žena ima pravo slobodno raspolagati svojim tijelom. Takvu argumentaciju teško bi podržao svaki ozbiljni liberal. Istinabog, jedan od “patrijarha” liberalizma John Stuart Mill u spisu “O slobodi” jasno kaže da je “nad samim sobom, nad svojim duhom i tijelom svaki individuum suveren”.

Vjerski fanatici i fundamentalisti

Dakle, reći će Ahmetovićkine liberalne istomišljenice: “Ja sa svojim tijelom mogu raditi što hoću.” Je li baš tako? Nećemo o tome pitati ni papu ni Bozanića, već jednog drugog liberala, po mnogima jednog od najvećih liberalnih mislilaca, Norberta Bobbija, koji je kao agnostik bio protivnik abortusa, i odgovorio je Millu: “Premda se na prvi pogled čini da bi abortus bio savršena aplikacija Millovog principa, ja kažem da je to aberacija istog. Individuum je jedan, pojedinac. U slučaju abortusa postoji drugo tijelo u tijelu žene. Samoubojica raspolaže sa svojim pojedinačnim životom. No abortusom se raspolaže tijelom drugoga.”

Eto, tako smatra liberalni mislilac Bobbio, “vjerski fanatik i fundamentalist”. Takvih argumentiranih stavova među agnosticima i ateistima imate koliko hoćete, no Mirela Ahmetović očito nije čitala ništa ozbiljnije od Politikina “Zabavnika”, što je pohvalno.

Idemo malo među hrvatske vjerske fanatike i fundamentaliste. Jedan od njih je i televizijski voditelj i urednik na HRT-u Aleksandar Stanković. Gostovao je svojedobno u emisiji Radio Korčula pod nazivom “K’o žena”, u kojoj je progovorio o svojim stavovima o nekoliko tema, pa i o pobačaju. Tu se jasno izjasnio: “Ja sam generalno protiv pobačaja i da malo zaoštrim stvar – smatram da je pobačaj neka vrsta ubojstva.” Upitan potom smatra li da pobačaj treba zabraniti, Stanković je odgovorio potvrdno. “Ovako ćemo postaviti stvari – mislim da je pravo na život toga nerođenog bića jače od prava žene da odlučuje o svom tijelu.” Koji vjerski fanatik!

Struka i znanost

No pustimo Stankovića, pustimo Bobbija i druge vjerske fanatike i fundamentaliste, pustimo Katoličku crkvu, treba vidjeti što kažu drugi “vjerski fanatici i fundamentalisti”, poglavito medicinska struka i znanost. Tako je Ustavni sud Republike Hrvatske uputio zahtjev tražeći stručno mišljenje četiriju medinskih fakulteta (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka) o početku ljudskog života i o njegovu prekidu. Jasno su rekli da ljudski život počinje – začećem. A što se pobačaja tiče, opet su bili jasni: “S medicinskog stajališta, u etičkom i stručnom aspektu, nema nikakvog opravdanja za pobačaj zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice, kako to regulira članak 15. postojećeg zakona.

Medicinska se struka definira svojim profesijskim zadaćama, a to su prevencija, dijagnostika i liječenje. U pobačaju zdravog ploda zdrave trudnice na njen zahtjev nema ovih kvalifikativa, te je problem u potpunosti u prostoru zakonodavstva.

” Najveći medicinski stručnjaci u Hrvatskoj dali su svoja stručna mišljenja o početku i prvim fazama ljudskoga života, složivši se da je ubojstvo zdravog nerođenog djeteta, koje nosi zdrava trudnica, a isključivo na njezin zahtjev, medicinski neopravdano i neetično. E, sada, ovo je ekspertiza znanosti i struke koja jasno kaže da su ostale stvari ne u nadležnosti medicinske struke, pa ni Crkve, već zakonodavne vlasti kojoj pripada i Mirela, a čiji se stavovi, kao da živi u mračnom srednjem vijeku, izravno protive znanosti, ne nekoj slijepoj vjeri. Lijepo je vidjeti ljude sa stavom, ma koliko bio “argumentiran”, poput Mirele Ahmetović, a koja prijeti “vjerskim fundamentalistima i fanaticima” od Bobbija, preko Stankovića do profesora s medicinskih fakulteta koje je konzultirao Ustavni sud, spomenutim riječima: “Nećete se dobro provesti.” Zato je razborito nakon tako teških i isključivih riječi i stavova zapitati se tko je uistinu “fanatik i fundamentalist”?

Vjerski fanatici su u Katoličkoj crkvi marginalni fenomen pod kontrolom raznih kongregacija, no sekularno-nihilistički fundamentalisti su u EU-u i kod nas mainstream, sjede u najvišemu zakonodavnom tijelu, u Saboru. Uistinu, nijedan razuman čovjek, rođen ili još nerođen, bio vjernik ili ne, s takvima se neće “dobro provesti”, kako prijeti nefanatična Mirela. Koju, Bogu hvala, njezina majka nije abortirala jer je bila odgovorna prema svojoj začetoj kćerki u utrobi, prema životu. I koja je danas zahvaljujući tome saborska zastupnica, na ponos svojih roditelja koji su je donijeli na svijet.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

‘Trumpovi suci’ odlučujući u dugoj kampanji za ukidanje ‘prava na pobačaj’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari