Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Rijeku svečano proglašavam kineskom prijestolnicom kulture

Objavljeno

-

Foto: Rijeka 2020

Nakon što je prošle nedjelje u Rijeci u sklopu programa Europske prijestolnice kulture “instalirana” crvena petokraka, simbol komunizma, svi su krenuli podsjećati na monstruozne zločine koji su u Hrvatskoj u prošlosti, pa i za Domovinskog rata, činjeni pod ovim simbolom, a oni su, malo je reći, stravični, posebno u Vukovaru i Škabrnji.

Za mnoge Hrvate i druge narode petokraka je traumatičan simbol, jer su od četrdeset i pete do devedesetih, od Ovčare i genocida u Srebrenici, nevini ljudi ubijeni ili živi bacani u jame i špilje. Pod petokrakom.

Četrdesetih su ti isti kokardu zamjenjivali petokrakom, da bi devedesetih ti isti opet petokraku zamijenili kokardom.
No to nije smetalo najvećem gradonačelniku naših naroda i narodnosti Obersnelu da u 21. stoljeću takav krvavi simbol natandari žrtvama petokrake pod nos.

Autor ove “umjetničke instalacije” je Nemanja Cvijanović, koji se predstavlja kao umjetnik, no on je i političar. Bio je na listi radikalno lijeve platforme “Možemo” koju je nosila Katarina Peović, poznata po nedavnoj izjavi da bi nacionalizirala imovinu hrvatskih građana, zbog čega je među pukom dobila nadimak Kata Šmajser.

No podsjećanje na zla koja je crvena petokraka radila u prošlosti su nedostatna, jer i dandanas petokraka je zločinački aktivna.
U Kini je na djelu stravičan zločin koji pod petokrakom sustavno provodi Komunistička partija Kine. Došlo je do toga da mnoge svjetske kompanije ozbiljno preispituju poslovnu suradnju s Kinom zbog zločina u konclogorima na kojima je zvijezda petokraka, i ne žele više kinesku robu nastalu na prisilnom radu. Partija taj teror provodi u pokrajini Xinjiang, na štetu Ujgura i drugih etničkih manjina.

Mnoge države, od SAD-a do Njemačke, upozoravaju na to što se događa u toj “autonomnoj regiji” zapadne Kine, koju je lokalno stanovništvo tradicionalno nazivalo Istočni Turkestan.

Sustavna deportacija Ujgura u Kini, i iz vjerskih razloga (uglavnom su muslimani), i iz čisto etničkih razloga, ima nevjerojatne razmjere.

Same kineske vlasti, malo prije riječke “instalacije”, objavile su 17. rujna “bijelu knjigu” na kojoj je zvijezda petokraka, u kojoj se hvale preodgojem 1,3 milijuna građana godišnje, i to tijekom pet godina, od 2014. do 2019. Dakle, šest i pol milijuna (!!!) stanovnika Xinjianga, prema samim kineskim vlastima, prolazili su kroz koncentracijske logore koje Peking naziva “škole strukovnog obrazovanja”.

Prema sve brojnijim svjedočenjima zatvorenika koji su iz tih logora izišli, u njima se vrše svakodnevna mučenja, nepoćudnima se urezuju petokrake na čelo, a preodgoj se sastoji u pravom ispiranju mozga, gdje su zatvorenici prisiljeni napustiti vlastitu, islamsku vjeru. Prisiljavaju ih psovati vlastite svetinje, jesti svinjetinu, iako su pobožni muslimani.

Rijeka se inače hvali svojom multikulturalnošću i džamijom kao simbolom iste, ali zaboravlja što petokraka radi muslimanima danas u Kini.

K tome, budući da se autor petokrake u Rijeci Nemanja Cvijanović u svojem djelovanju bavi i popularizacijom i distribucijom Komunističkog manifesta, isti ti milijuni Ujgura i Tibetanaca u sklopu preodgoja i inkulturacije (uh, ta kultura), moraju odbaciti svoje svete spise i napamet učiti Komunistički manifest.

No postoje bića poput Puhovskog koji će reći da su i pod križem činjeni zločini kao i pod petokrakom. Jesu, no postoji jedna “nebitna” razlika. Krist umirući na križu poziva na oprost i pomirenje, na nenasilje. Nasuprot tome, Komunistički manifest i petokraka koju inspirira do dana današnjeg je jasan u svojim zaključnim riječima: “Komunisti s prijezirom odbijaju skrivanje svojih pogleda i namjera. Oni otvoreno izjavljuju da se njihovi ciljevi mogu postići samo nasilnim obaranjem cijelog dosadašnjeg društvenog poretka.”

Kako su Marx i Engels “naredili”, petokraka taj program nasilja i terora dosljedno provodi i dandanas. Dakle, nasilje nije zloporaba simbola petokrake, već simbol dosljednog provođenja tog programa, dočim kod križa se radi o zloporabi simbola. Razlika nebo i zemlja. Uostalom, od Rijeke do Pekinga i Pjongjanga, od 1945. do danas, petokraka vrši nasilje nad križem, tj. onima koji u nj vjeruju, obrnuto – ne!

Također, budući da je autor petokrake u Rijeci Nemanja Cvijanović veliki protivnik kapitalističkog društva i izrabljivanja, ovo ujgursko roblje pod petokrakom svojim prisilnim, besplatnim radom, a prema starom običaju komunističkog Pekinga koji je već bio poznat u Laogajima, stvara ogromne profite kineskoj zvijezdi petokraci.

Koliko je u tim koncentracijskim logorima, nalik na nacističke, pod zvijezdom petokrakom ubijeno “neprijatelja naroda”, nitko ne zna točno.

I same institucije EU-a, koje je Rijeka prijestolnica kulture, više su puta upozoravale i protestirale protiv ovog masovnog zločina petokrake u Kini, no neuspješno.

U nedavnoj Rezoluciji EU-a pak na istu zločinačku razinu stavila je i komunizam i nacizam, i svastiku i petokraku, te izrazila zabrinutost i problematizirala njihovo isticanje u javnom prostoru, pa i u komercijalne svrhe.

Ovo nije tekst o Riječanima, već o njihovim umjetnicima i komesarima zbog kojih Rijeku, slijedom rečenog, svečano proglašavam Kineskom prijestolnicom kulture.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas