Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Sretan Božić, frau Merkel!

Objavljeno

on

Dok se događao kamionski masakr, teroristički čin u Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel bila je na susretu s osobljem koje radi u prihvatnim centrima na integraciji migranata islamske vjeroispovijesti u njemačko društvo.

Njezin govor osoblju i volonterima sažet je u jednu rečenicu: “Muslimani, pridošlice, ne smiju biti diskriminirani!”

S tim će se svaki čovjek složiti. No, dok se Merkel ubija od brige, što je hvalevrijedno, kako bi muslimane u prihvatnim centrima tretirala ljudski, integrirala ih u društvo i zaštitila od diskriminacije, u istim prihvatnim centrima događa se zastrašujuć fenomen.

Naime, ono što mediji većinom prešućuju, među migrantima u prihvatilištima nisu samo muslimani, nego i kršćani, njih oko 50 tisuća, najviše u Njemačkoj, koji su pobjegli ne samo od rata, nego i od progona od samih muslimana u matičnim državama.

No, zlostavljanja kršćana od strane muslimana i dalje se nastavljaju u prihvatnim centrima, gdje su kršćani manjina, kao i u zemljama iz kojih su pobjegli, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

U istraživanjima u prihvatnim centrima u Njemačkoj koje je među kršćanima koji su pobjegli mahom iz Iraka, Sirije, Egipta i Irana provela humanitarna organizacija “Open Door”, a objavio francuski list La Croix, 83 posto kršćana izjavilo je da su bili žrtve raznih verbalnih agresija, 56 posto i fizičkog zlostavljanja, a šest posto djevojčica i žena kršćanki izjavilo je da su bile žrtva seksualnog zlostavljanja.

K tome, muslimani migranti traže odvajanje kršćana od njih da se ne “uprljaju”, tako da sustavno napadaju djevojčice zato što se ne pokrivaju, a ostale ako vide da čitaju Bibliju ili prakticiraju vjeru molitvom ili kultom.

Ono što posebno zabrinjava u izvješću organizacije “Open Door” jest to što njemačka policija i osoblje u centrima ignorira ovaj problem, pa ne postoje službeni podaci o razmjerima zlostavljanja i diskriminiranja kršćana u prihvatnim centrima.

U ovom kontekstu, briga Angele Merkel za muslimane kako ih nitko ne bi diskriminirao je cinizam ako zatvara oči nad diskriminacijom i nasiljem nad kršćanima od strane muslimana koje ona štiti od diskriminacije.

A tko će kršćane, kao manjinu u prihvatnim centrima, zaštititi od diskriminacije i nasilja muslimanske većine ako neće Angela Merkel i njemačke institucije koje na to žmire? Nitko, oni su izručeni na milost i nemilost netolerantnim muslimanima.

Ono što posebno boli jest da su kršćani u Europi zlostavljani od muslimana jednako kao što je to već stoljećima u islamskim državama iz kojih su pobjegli. Evo egzaktnih podataka pogroma kršćana u islamskom svijetu, kako ih je donio A. Socci u knjizi “Novi progonjeni. Istraživanje o antikršćanskoj netoleranciji u novom stoljeću mučeništva”.

Početkom 20. stoljeća 32 posto turske populacije bili su kršćani, danas ih je tek 0,6 posto. Dakako, nisu umrli od gripe i hunjavice, nego su brutalno masakrirani ili protjerani. “Kršćanska” Europa nikada se nije sjetila snažnije prosvjedovati zbog ovog “holokausta prije holokausta”.

U Egiptu je 1975. godine bilo 20 posto kršćana, danas ih je manje od pet posto. U Siriji je na početku 20. stoljeća broj kršćana iznosio 40 posto, danas ih je zanemariv broj, par postotaka. Slična je situacija drastičnog pada u gotovo svim islamskim zemljama, uključujući Iran i Irak.

Ljudi su bili ubijani i proganjani samo zato što su kršćani, a sada sa svojim zlostavljačima u srcu Europe nastavljaju istu tragičnu sudbinu.

Dosta je političke korektnosti. Ovo što se događa s izbjeglicama kršćanima u prihvatnim centrima samo je simptom bolesti Europe.

Naime, dok se u integraciju islama u Europi ulažu znatna sredstva, s druge strane još veća sredstva, od medija do sveučilišta, ulažu se u strategiju dezintegracije Europe od kršćanstva u kontekstu “dekonstrukcije” i radikalnog laicizma. Lisabonski ugovor u svom kukavičluku je slika toga.

Drugo, za razliku od kršćana i kršćanstva koji su prošli proces modernizacije svoje vjere i suočili se s prosvjetiteljstvom, mnogi islamski vjernici ne žele se integrirati u europska društva.

To je njihov izbor, a ne europski krimen. Ne možemo za sve negativno okrivljavati sebe.

Bez obzira na trud Angele Merkel i politiku otvorenih vrata, bolje reći politiku propuha koji stvara kaos, kao i njezina hvalevrijedna nastojanja kako bi pridošlice iz islamskih zemalja integrirala i zaštitila od diskriminacije, nikako da netko onkraj političke korektnosti vikne i zapita se: Kako integrirati nekoga tko se ne želi integrirati?

Kako štititi nekoga od diskriminacije kada isti taj provodi nekažnjeno nasilje i diskriminaciju nad drugima, kršćanima, koji su pobjegli iz istoga jada i čemera kao i oni?

Božić je. Kršćanima u prihvatnim centrima teško je reći “Sretan Božić”, nego “Izdržite (i za) Božić”. Ali zato od srca sretan Božić treba zaželjeti frau Merkel zbog silne dobrote koju pokazuje prema migrantima, štiteći ih sve, bez obzira na vjeru, od diskriminacije.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR