Ivica Šola: Što je to pernarizam?

12

Najveća zla u povijesti čovječanstva učinjena su u ime borbe za sirotinju, za “prezrene na svijetu”. Budući da se pernarizam poput kuge širi Hrvatskom, pomalo zabrinuto prognoziram budućnost: iz Hrvatske će pobjeći svi Oreškovići, ona će postati zemlja u kojoj će biti mjesta samo za Pernare, sve dok ne spiskaju zadnju lipu tuđeg novca.

Komično je bilo čitati komentare par kolumnista s različite strane ideološkog spektra kako se zgražaju nad bivšim premijerom Oreškovićem zato što je iskoristio svoje pravo i primat će punu premijersku plaću još šest mjeseci.

Bezočan, bogat, oduzima sirotinji, sad je pokazao svoje pravo lice, zemlja puna sirotinje koja kopa po kontejnerima, a on bla, bla, truć, muć… Posebno se istaknuo neki Vojković na Indexu, mediju poznatom po poštovanju morala, reda i zakona, napose poreznog poštenja od kojeg država pomaže, među inim, i sirotinju.

Stvar s “pohlepnim i bezočnim” Tihomirom Oreškovićem je komična utoliko da bih ja, da sam mu žena, onog trenutka kada je odlučio napustiti globalno izniman poslovni status, iznimno visoka primanja i bonuse u jednoj od najjačih farmaceutskih kompanija u svijetu u svojoj branši, i prihvatiti “posao” premijera u jednoj polupropaloj državi za plaću koja je u odnosu na onu u Tevi nalik šaci kikirikija koji se prodaje na akciji – zatražio rastavu braka.

U državi prepunoj političkih mufljuza i foliranata, “ekonomskih analitičara” koji u životu kune nisu zaradili na tržištu, da bi Oreškovića nazivali “glupim eksperimentom”, prepunoj lopova na državnoj sisi, Orešković je od početka strano tijelo pa nije čudno što Vojkovići i ostali ne računaju za koliko je novca Tihomir Orešković oštetio svoju obitelj, ženu i djecu skočivši s konja u septičku jamu koju je počeo čistiti, već kako je uzeo pravo na premijersku plaću.

Gospođo Orešković, suprotno od medijskih Vojkovića, ako u trenutku dok ovo čitate momentalno ne podnesete zahtjev za razvodom braka, jer je evidentno da vam je muž “mazohist”, onda ću uputiti javni zahtjev pravobraniteljici da vam se oduzmu djeca, jer se očito slažete s “poremećajem” svoga supruga, a djeca dadu na posvajanje Živom zidu, dokazanom zaštitniku sirotinje, koji od tuđih nesreća, kao Pernar i Sinčić, stvaraju vlastiti brend.

Za kraj ovog apsurda raznih Vojkovića s kojim čovjek ne zna što bi osim ga isprdati, oprostite suprugu Tihomiru i nemojte se razvesti samo u slučaju ako tuži Republiku Hrvatsku da vašoj obitelji vrati izgubljeni novac i vrijeme koje je potrošio na razne Karamarke i gnjili kokošarski polusvijet koji je njime htio manipulirati.

Taj novac potom poklonite u dobrotvorne svrhe svim tim Vojkovićima u medijima koji se zgražaju nad “pohlepom” vašeg supruga, jer bi i oni jamačno napustili posao u Tevi i hrpu novca iz želje da pomognu svojoj domovini. Jer Oreškoviću je, jamačno, motiv prihvaćanja premijerske funkcije bio novac. Mo’š si mislit…

Slučaj Oreškovićeve 6 + 6 premijerske plaće samo je povod da se spomene jedan veoma opasan mentalitet koji vlada u Hrvatskoj, nazovimo ga pernarizam. O čemu se radi? Kada govorimo o pravdi, svi ti Pernari u medijima i politici barataju isključivo jednim njezinim oblikom, distributivnom pravdom.

Pojednostavljeno, svi bi dijelili tuđi novac, spašavali sirotinju, dizali plaće, a nitko se ne pita tko stvara taj novac koji bi oni velikodušno dijelili. Odgovor je jednostavan, pohlepni i pokvareni poduzetnici, kapitalisti izrabljivači, mali poduzetnici koji svaki mjesec pred isplatu plaće gutaju tablete za smirenje kako bi nagrecali novac za zaposlenike.

Ne postoji zemlja u svijetu poput ove koja ima u politici i medijima toliko zaštitnika sirotinje i onih koji bi dijelili, čitaj, tuđim mlatili gloginje, te, s druge strane, ne znam ni za jednu zemlju u kojoj se o poduzetnicima, pogotovo malim i srednjim koji nose ekonomije svih zemalja, govori i piše s toliko prijezira ili sumnjičavosti.

Pernarizam je sasvim određena vrsta moralnog poduzetništva, biznisa koji je spoj medijskog spektakla uslijed koje se ne rješava tuđa patnja, već ona služi kao striptiz i estetika moralnog kiča u kojoj se političko djelovanje reducira na performans, kojem je mjesto u muzeju suvremene umjetnosti, a ne u Saboru ili Vladi.

Kada Nietzsche kaže “najteže je vladati”, on time raskrinkava ovaj mentalitet pernarizma u smislu da takvi profili ne žele vladati, ne žele preuzeti odgovornost, oni se hrane time da su vječita opozicija, pa i samima sebi, kako je vidljivo na fenomenu Živog zida i sličnih paradnih robinhudovskih pozera, bez ikakve odgovornosti.

Tu neodgovornost zbog koje bi svi dijelili tuđi novac, “spašavali” sirotinju, a zapravo gradili vlastite harlekinske karijere u politici, najbolje oslikava, pišem po sjećanju, Pernarov odgovor na pitanje je li Vladimira Palfi diplomirala, kada je kao iz topa ispalio: Što se mene tiče jest!

Pernarizam je sadržan u toj rečenici, a mogli bismo je prevesti sa zabrinjavajućom konstatacijom, stvarnost je ono što je u Pernarovoj glavi.

Najveća zla u povijesti čovječanstva učinjena su u ime borbe za sirotinju, za “prezrene na svijetu”. Budući da se pernarizam poput kuge širi Hrvatskom, pomalo zabrinuto prognoziram budućnost: iz Hrvatske će pobjeći svi Oreškovići, ona će postati zemlja u kojoj će biti mjesta samo za Pernare, sve dok ne spiskaju zadnju lipu tuđeg novca.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Je li se to samo meni cini, Pernarova glava je sve sira oko ustiju, a sve uza izmedu usiju?

 • Paulaner Paulaner

  Ha ha ha “pernarizam”,moram priznat da mi se svidja ovaj termin.

 • Paulaner Paulaner

  Ne cini ti se. Sto ce biti sa tom glavom i koji oblik ce poprimiti u buducnosti,ostaje nam za vidjeti.

 • Maks

  Sta je to napisao onaj istina , mozda ga prepoznam po uvredama, odgovori pa izbrisi kag ti dam lajk

 • Istina

  Ja ovdje uvijek pišem kao Istina. Jedino sam napisao možda 2 ili 3 komentara kao Nokia5210 kad sam bio privremeno baniran. Za razliku od tebe i onih kao ti, ja sam ovdje 2 puta objavio svoj identitet. Nemam razloga da se krijem.

 • Maks

  Mislis da se neko krije od tebe malo spadalo, odi tamo seri svom Izezbegovicu.

 • Paulaner Paulaner

  Kasno sam vidjela.

 • Paulaner Paulaner

  Maks,covjek jedostavno ili ne kapira ili nema taj osjecaj za sam sebe drzati pod kontrolom. Ignoriraj ga.

 • Istina

  Zašto bi se netko krio od mene?

  Onaj tko nema protuargumenata, taj se služi uvredama, niskim udarcima i takvi postupci više govore o njemu nego li o onome koga on vrijeđa.

  Izetbegović nije bio moj nikada, niti će biti. Eto tebi tvoj Dodik koji se zalaže za treći (hrvatski) entitet s tvojim drugom ćiriličarem Čovićem. Bratstvo i jedinstvo. Nema šta.

  Tko je ovdje spadalo, vidi se iz priloženog.

 • Istina

  Čisto udbaška konstatacija. Neistomišljenike proglasiti ludim i onda nad njima vršiti terapiju. Mnoge je udba u vrijeme Jugoslavije privodila, zatvarala u duševne bolnice i trovala ih, drogirala ih i sl.

 • Maks

  Necu da ga ignoriram , to je ili jedan od oniha sa naroda ili neki “balija provokator. On ovdje vrijedja sve Hrvare svojim komentarima.

 • Paulaner Paulaner

  Bog ti pamet prosvjetlio,daj se malo saberi.
  Pises stvari koje ne bi trebao. Zar vjerujes da ovdje pisu srednjoskolska djeca? Svi ovdje nesto znaju,vidjeli su,iskusili ili culi a mozda i sami ucestvovali ali nikome ne pada na pamet neke stvari opisivati do u detalje,navoditi aktere i slicno . Zasto to ne rade? Puno je razloga za to, a najvazniji razlog je mudrost i obazrivost. Englezi lijepo kazu ” u nasoj kuci se o tome ne govori”. Tu crtu bi i ti trebao povuci i nauciti kada trebas stati… imaj kontrolu nad svojim mislima. Dobro odvazi sto ces reci/napisati.

  Druga stvar. Cisto sumnjam da ovdje nekoga zanima tko si ti pravim imenom i prezimenom.Nitko te za to nije niti pitao. Ljudi postuju pravila pa stoga se to isto i od tebe trazi. Ovdje je vazno ono sto pises. Tvoj javno objavljeni identitet nikome nista ne znaci. – to je bila tvoja slobodna volja ali to nikako nije mjerilo za druge. Ti ipak to potezes,kao neki argument.Nisi tim cinom,svojim komentarima dao na vrijednosti. Ti si mogao uzeti neciji identitet,kao da meni tvoje ime i mjesto nesto govori. U tome se samo ocituje tvoja naivnost.

  A ti,bujrum,nastavi i dalje u svom stilu.