Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Što je to pernarizam?

Objavljeno

on

Najveća zla u povijesti čovječanstva učinjena su u ime borbe za sirotinju, za “prezrene na svijetu”. Budući da se pernarizam poput kuge širi Hrvatskom, pomalo zabrinuto prognoziram budućnost: iz Hrvatske će pobjeći svi Oreškovići, ona će postati zemlja u kojoj će biti mjesta samo za Pernare, sve dok ne spiskaju zadnju lipu tuđeg novca.

Komično je bilo čitati komentare par kolumnista s različite strane ideološkog spektra kako se zgražaju nad bivšim premijerom Oreškovićem zato što je iskoristio svoje pravo i primat će punu premijersku plaću još šest mjeseci.

Bezočan, bogat, oduzima sirotinji, sad je pokazao svoje pravo lice, zemlja puna sirotinje koja kopa po kontejnerima, a on bla, bla, truć, muć… Posebno se istaknuo neki Vojković na Indexu, mediju poznatom po poštovanju morala, reda i zakona, napose poreznog poštenja od kojeg država pomaže, među inim, i sirotinju.

Stvar s “pohlepnim i bezočnim” Tihomirom Oreškovićem je komična utoliko da bih ja, da sam mu žena, onog trenutka kada je odlučio napustiti globalno izniman poslovni status, iznimno visoka primanja i bonuse u jednoj od najjačih farmaceutskih kompanija u svijetu u svojoj branši, i prihvatiti “posao” premijera u jednoj polupropaloj državi za plaću koja je u odnosu na onu u Tevi nalik šaci kikirikija koji se prodaje na akciji – zatražio rastavu braka.

U državi prepunoj političkih mufljuza i foliranata, “ekonomskih analitičara” koji u životu kune nisu zaradili na tržištu, da bi Oreškovića nazivali “glupim eksperimentom”, prepunoj lopova na državnoj sisi, Orešković je od početka strano tijelo pa nije čudno što Vojkovići i ostali ne računaju za koliko je novca Tihomir Orešković oštetio svoju obitelj, ženu i djecu skočivši s konja u septičku jamu koju je počeo čistiti, već kako je uzeo pravo na premijersku plaću.

Gospođo Orešković, suprotno od medijskih Vojkovića, ako u trenutku dok ovo čitate momentalno ne podnesete zahtjev za razvodom braka, jer je evidentno da vam je muž “mazohist”, onda ću uputiti javni zahtjev pravobraniteljici da vam se oduzmu djeca, jer se očito slažete s “poremećajem” svoga supruga, a djeca dadu na posvajanje Živom zidu, dokazanom zaštitniku sirotinje, koji od tuđih nesreća, kao Pernar i Sinčić, stvaraju vlastiti brend.

Za kraj ovog apsurda raznih Vojkovića s kojim čovjek ne zna što bi osim ga isprdati, oprostite suprugu Tihomiru i nemojte se razvesti samo u slučaju ako tuži Republiku Hrvatsku da vašoj obitelji vrati izgubljeni novac i vrijeme koje je potrošio na razne Karamarke i gnjili kokošarski polusvijet koji je njime htio manipulirati.

Taj novac potom poklonite u dobrotvorne svrhe svim tim Vojkovićima u medijima koji se zgražaju nad “pohlepom” vašeg supruga, jer bi i oni jamačno napustili posao u Tevi i hrpu novca iz želje da pomognu svojoj domovini. Jer Oreškoviću je, jamačno, motiv prihvaćanja premijerske funkcije bio novac. Mo’š si mislit…

Slučaj Oreškovićeve 6 + 6 premijerske plaće samo je povod da se spomene jedan veoma opasan mentalitet koji vlada u Hrvatskoj, nazovimo ga pernarizam. O čemu se radi? Kada govorimo o pravdi, svi ti Pernari u medijima i politici barataju isključivo jednim njezinim oblikom, distributivnom pravdom.

Pojednostavljeno, svi bi dijelili tuđi novac, spašavali sirotinju, dizali plaće, a nitko se ne pita tko stvara taj novac koji bi oni velikodušno dijelili. Odgovor je jednostavan, pohlepni i pokvareni poduzetnici, kapitalisti izrabljivači, mali poduzetnici koji svaki mjesec pred isplatu plaće gutaju tablete za smirenje kako bi nagrecali novac za zaposlenike.

Ne postoji zemlja u svijetu poput ove koja ima u politici i medijima toliko zaštitnika sirotinje i onih koji bi dijelili, čitaj, tuđim mlatili gloginje, te, s druge strane, ne znam ni za jednu zemlju u kojoj se o poduzetnicima, pogotovo malim i srednjim koji nose ekonomije svih zemalja, govori i piše s toliko prijezira ili sumnjičavosti.

Pernarizam je sasvim određena vrsta moralnog poduzetništva, biznisa koji je spoj medijskog spektakla uslijed koje se ne rješava tuđa patnja, već ona služi kao striptiz i estetika moralnog kiča u kojoj se političko djelovanje reducira na performans, kojem je mjesto u muzeju suvremene umjetnosti, a ne u Saboru ili Vladi.

Kada Nietzsche kaže “najteže je vladati”, on time raskrinkava ovaj mentalitet pernarizma u smislu da takvi profili ne žele vladati, ne žele preuzeti odgovornost, oni se hrane time da su vječita opozicija, pa i samima sebi, kako je vidljivo na fenomenu Živog zida i sličnih paradnih robinhudovskih pozera, bez ikakve odgovornosti.

Tu neodgovornost zbog koje bi svi dijelili tuđi novac, “spašavali” sirotinju, a zapravo gradili vlastite harlekinske karijere u politici, najbolje oslikava, pišem po sjećanju, Pernarov odgovor na pitanje je li Vladimira Palfi diplomirala, kada je kao iz topa ispalio: Što se mene tiče jest!

Pernarizam je sadržan u toj rečenici, a mogli bismo je prevesti sa zabrinjavajućom konstatacijom, stvarnost je ono što je u Pernarovoj glavi.

Najveća zla u povijesti čovječanstva učinjena su u ime borbe za sirotinju, za “prezrene na svijetu”. Budući da se pernarizam poput kuge širi Hrvatskom, pomalo zabrinuto prognoziram budućnost: iz Hrvatske će pobjeći svi Oreškovići, ona će postati zemlja u kojoj će biti mjesta samo za Pernare, sve dok ne spiskaju zadnju lipu tuđeg novca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR