Connect with us

Kolumne

Ivica Šola: Žestoki sukobi oko klubova i navijača kriju puno dublju priču

Objavljeno

on

Narodski rečeno, sjećam se ko danas. U finalu kupa maršala Tita 1987. godine u Beogradu igrali Hajduk i Rijeka. Torcida je došla navijati uogromnom broju. Armada, koja se te godine osnivala, ni izbliza nije parirala Torcidi brojnošću. Ali to nije bio problem jer su se Armadi pridružili navijači Crvene zvezde, Arkanove Delije, i gromoglasno navijali za Rijeku. Hajduk je dobio na penale. Slavlje je bilo ogromno, a Armada i Delije otišli sa stadiona pokisli ko miševi. Zajedništvo Delija i Armade iz bivše države nije samo bilo navijačko, i ponajbolji igrači Rijeke otvoreno su se izjašnjavali kao zvezdaši.

Tako je Nenad Gračan, u to vrijeme, iako tek dvadesetjednogodišnjak, ponajbolji igrač Rijeke, bez problema, iako još igrač Rijeke, izjavio: Zvezda je moja najveća ljubav. Nitko mu to ni u klubu ni među navijačima Rijeke nije zamjerio. Pričao NK Rijeci i Gračanu Ali kada je malo kasnije prešao u Hajduk, na prvoj utakmici s Rijekom u Hajdukovu dresu Riječani su ga iskasapili, slomili mu nogu, uz salve pogrda. Nesretni Gračan, daje prešao u Crvenu zvezdu umjesto u Hajduk i s njom igrao protiv Rijeke, jamačno bi bio pozdravljen pljeskom i od Delija i od Armade.

Ali Hajduk…, e to ne može, ili lomim noge. Na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović digli se svi, no žena nije lagala, NK Rijeka je bila ekspozitura Beograda. Kao i u ovom slučaju, što se tiče njezinih drugih izjava vezanih za bivši režim, mediji je unisono napadaju ili ismijavaju iako govori istinu, a sve nas svjedoke vremena prave budalama i sugeriraju da smo idioti koji imaju kokošje pamćenje, te oštećen vid, sluh i mozak.


Koliko joj govorenje istine koristi u kampanji, to je na njenom timu da procjenjuje, ali tvrditi da država, Jugoslavija, koja je sustavno kršila ljudska i građanska prava, koja je zatvore punila neistomišljenicima, koja ih je ubijala, koja je bila totalitarna, nije bila iza željezne zavjese, sintagma koja je bila naziv zemalja koje su se razlikovale od demokratske, slobodne zapadne Europe, jednostavno je vrijeđanje zdravograzuma. I svih nas koji smo sve te silne slobode živjeli.

Možda da upitaju mnoštvo Dražena Budišu i Vladu Gotovaca jesu li živjeli iza željezne zavjese? Jesu, još gore, iza željeznih rešetaka. Kao stotine tisuća drugih u toj totalitarnoj državi u kojoj su uglavnom, uz neke izuzetke, djeca crvene buržoazije, koja i danas drmaju, imala privilegij studirati u inozemstvu.


Zanimljivo da je najveći pljuvač po aktualnoj predsjednici notorni Stipe Mesić. Premda se, kao autor, uopće nisam htio baviti ni predsjedničkom kampanjom ni kandidatima, jer sam ravnodušan tko će sjediti na Pantovčaku, u meni je proradio zaštitnički instinkt muškarca kada vidim alfa mužjake kako cipelare ni krivu ni dužnu ženu.

Mesić, koji je dao otvorenu podršku Miroslavu Škori, a koji je protuzakonito Haagu dao dokumente kako bi napakirao Hrvatskoj, nije reagirao na Škorinu izjavu u Bujici da bi dokinuo SDSS. Valjda zato što je Skoro odbio odgovoriti bi li vratio Titovu bistu na Pantovčak. Naprotiv, rekao je da Skoro ima dobre ideje i da ne vidi ništa problematično u Škorinim izjavama. No za Kolindino govorenje istine ima jake riječi osude pa veli: Njene su izjave nacionalističke ili na granici prihvatljivog.

Škoro pak, koji djeluje kao neki surealni hibrid (o tome drugom prilikom), kao biće sklepano od Tuđmana i Mesića, okružio se ljudima zaduženih za medijsko cipelarenje Kolinde, kao i suverenistima koji su opsjednuti Aleksandrom Vučićem i Srbima, tako da su isti kao oni, jer su Srbi isto tako u svojim medijima opsjednuti Kolindom i Hrvatima. Tako njihov medijski promotor Velimir Bujanac Kolindino ugošćavanje Vučića stalno koristi kao bazuku protiv nje. A isti taj Bujanac zaboravlja da je on u Bujici dao ogroman medijski prostor Vučićevu učitelju, četničkom vojvodi i ratnom zločincu, Vojislavu Šešelju, tepajući mu Vojo. Velikom pak antivučićevcu i antiplenkovićevcu, bez kojeg bi Sabor vidio samo na televiziji, Zekanoviću, ne smeta malo malo sjediti u Bujici koja ugošćuje Šešelja, Vučićeva učitelja. Vučić, depilirani četnik, o kojem mislim sve najgore, predsjednik je susjedne države s kojim se moraš susretati, htio ne htio, no ne mora se ratnom zločincu Šešelju davati medijski prostor u RH.

Kampanja postaje cirkus K tome, Zekanoviću i suverenistima, koji ne daju Vučiću u Sabor na skup europskih Pučana, uzor je Orban, a isti taj Orban bio je najjači Vučićev lobist da ga se primi među europske Pučane!?

Dakle, Orban, Vučićev lobist je Bujancima i Zekanovićima prihvatljiv, a njegov pulen Vučić nije? Protestira li Zekanović onda i protiv Orbana? Zna li Zekanović uopće išta o odnosim Budimpešte i Beograda? Očito-ne. Kampanja postaje cirkus, pogotovo kada na istoj strani vidite Škorine Bujance zajedno s Mesićem i sličnima u koaliciji protiv Kolinde. Ali ne čudite se. Prije nego što je pobjegao od rata, Skoro je svoj put započeo 1990. u Savkinoj Koaliciji narodnog sporazuma, pa je prirodno da ga završi u Koaliciji narodnog nesporazuma.

Ivica Šola/Slobodnadalmacija.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari