Connect with us

Pregled

Ivica Todorić preuzeo Mercator i postao ‘kralj trgovina’ u Srednjoj i Istočnoj Europi

Objavljeno

-

[quote]Prema neslužbenim informacijama koje prenose mediji, na prodaju se uz pristanak slovenske vlade još jučer odlučila Nova Ljubljanska banka, a nakon toga se s prodajom svojih dionica danas usuglasilo još nekoliko članica konzorcija.[/quote]

[dropcap]N[/dropcap]akon višegodišnjeg ‘odugovlačenja’ nadzorni odbor Pivovarne Laško donio je odluku da pristaje svoje dionice Mercatora prodati Agrokoru u vlasništvu Ivice Todorića čijim je spajanjem osnovana najjača trgovačka kompanija u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Ovu informaciju za Slovensku tiskovnu agenciju ekskluzivno je potvrdio Vladimir Malenković, predsjednik Nadzornog odbora Pivovarne Laško.

[pullquote_left]Iz Agrokora su službeno potvrdili da je Agrokor u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Mercatora s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja.[/pullquote_left]Kako javlja HRT, odluka se odnosi se na 8,43 posto dionica Mercatora kojima raspolaže matično poduzeće u Laškom, a očekuje se da će na uvjete pristati i Pivovarna Union i Radenska koje su dio skupine Pivovarne Laško. O tome će odlučiti njihovi nadzorni odbori. Na razini cijele skupine, PL je sa više od 23 posto dionica Mercatora njegov najveći pojedinačni vlasnik.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose mediji, na prodaju se uz pristanak slovenske vlade još jučer odlučila Nova Ljubljanska banka, a nakon toga se s prodajom svojih dionica danas usuglasilo još nekoliko članica konzorcija.

Službenih informacija još nema. Navodno je s Agrokorom dogovorena cijena od 120 eura za dionicu, a od potpisa ugovora do realizacije posla moglo bi proći i šest mjeseci jer ga zbog koncentracije u maloprodaji moraju odobriti regulatori u više država u kojima se nalaze Konzumovi i Mercatorovi trgovački centri.

[pullquote_right]Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100%-tni udio u kompaniji.[/pullquote_right] Iz krugova bliskih Agrokoru doznaje se da u kompaniji čvrsto vjeruju da je nova transakcija pobjeda poslovnih ljudi i njihove vizije za uspješnost i konkurentnost regije, odnosno da je riječ o ključnom, povijesnom događaju, svojevrsnom ‘New Dealu’ za cjelokupnu regiju Srednje i Istočne Europe, koji može promijeniti njenu budućnost nabolje, piše Tportal.

Preuzimanjem Mercatora Ivica Todorić je stvorio poslovno carstvo od 60 tisuća zaposlenih s ukupnim godišnjim prihodom od 7 milijardi kuna. Bit će to najveća sektorska kompanija u Srednjoj i Istočnoj Europi te osma najveća ukupno.

[box_dark]

Prijatelj I konkurent Tedeschi čestitao Todoriću
– To je veliki poduzetnički pothvat i čestitam Agrokoru i svima koji su sudjelovali u procesu. Konsolidacija se događa svuda u Europi i to nije ništa novo. No, prerano je govoriti o detaljima jer se još ne znaju uvjeti. Ipak, logika Agrokora u poslovnom smislu je dobra, kaže vlasnik Atlantik Grupe Emil Tedeschi.

[/box_dark]

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari