Pratite nas

Pregled

Ivica Todorić preuzeo Mercator i postao ‘kralj trgovina’ u Srednjoj i Istočnoj Europi

Objavljeno

na

[quote]Prema neslužbenim informacijama koje prenose mediji, na prodaju se uz pristanak slovenske vlade još jučer odlučila Nova Ljubljanska banka, a nakon toga se s prodajom svojih dionica danas usuglasilo još nekoliko članica konzorcija.[/quote]
[dropcap]N[/dropcap]akon višegodišnjeg ‘odugovlačenja’ nadzorni odbor Pivovarne Laško donio je odluku da pristaje svoje dionice Mercatora prodati Agrokoru u vlasništvu Ivice Todorića čijim je spajanjem osnovana najjača trgovačka kompanija u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Ovu informaciju za Slovensku tiskovnu agenciju ekskluzivno je potvrdio Vladimir Malenković, predsjednik Nadzornog odbora Pivovarne Laško.

[pullquote_left]Iz Agrokora su službeno potvrdili da je Agrokor u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Mercatora s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja.[/pullquote_left]Kako javlja HRT, odluka se odnosi se na 8,43 posto dionica Mercatora kojima raspolaže matično poduzeće u Laškom, a očekuje se da će na uvjete pristati i Pivovarna Union i Radenska koje su dio skupine Pivovarne Laško. O tome će odlučiti njihovi nadzorni odbori. Na razini cijele skupine, PL je sa više od 23 posto dionica Mercatora njegov najveći pojedinačni vlasnik.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose mediji, na prodaju se uz pristanak slovenske vlade još jučer odlučila Nova Ljubljanska banka, a nakon toga se s prodajom svojih dionica danas usuglasilo još nekoliko članica konzorcija.

Službenih informacija još nema. Navodno je s Agrokorom dogovorena cijena od 120 eura za dionicu, a od potpisa ugovora do realizacije posla moglo bi proći i šest mjeseci jer ga zbog koncentracije u maloprodaji moraju odobriti regulatori u više država u kojima se nalaze Konzumovi i Mercatorovi trgovački centri.

[pullquote_right]Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100%-tni udio u kompaniji.[/pullquote_right] Iz krugova bliskih Agrokoru doznaje se da u kompaniji čvrsto vjeruju da je nova transakcija pobjeda poslovnih ljudi i njihove vizije za uspješnost i konkurentnost regije, odnosno da je riječ o ključnom, povijesnom događaju, svojevrsnom ‘New Dealu’ za cjelokupnu regiju Srednje i Istočne Europe, koji može promijeniti njenu budućnost nabolje, piše Tportal.

Preuzimanjem Mercatora Ivica Todorić je stvorio poslovno carstvo od 60 tisuća zaposlenih s ukupnim godišnjim prihodom od 7 milijardi kuna. Bit će to najveća sektorska kompanija u Srednjoj i Istočnoj Europi te osma najveća ukupno.

[box_dark]
Prijatelj I konkurent Tedeschi čestitao Todoriću
– To je veliki poduzetnički pothvat i čestitam Agrokoru i svima koji su sudjelovali u procesu. Konsolidacija se događa svuda u Europi i to nije ništa novo. No, prerano je govoriti o detaljima jer se još ne znaju uvjeti. Ipak, logika Agrokora u poslovnom smislu je dobra, kaže vlasnik Atlantik Grupe Emil Tedeschi.
[/box_dark]
dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

BUJICA – POTRESNA ISPOVIJEST: Barica Spudić i Frane Ivković (Vukovar – Škabrnja)

Objavljeno

na

Objavio

Potresna ispovijest Barice Spudić, majke HOS-ovca Dade: “Sina sam tražila 6 godina, ubili su ga na Ovčari, a na sudu u Beogradu su nam se smijali i govorili da smo ustaše! Kako da im oprostim?! Zašto zločincima nisu sudili u Hrvatskoj?”

FRANE IVKOVIĆ: “U Škabrnji sam ostao bez 15 članova obitelji i nitko za to nije odgovarao; zločin je naredio Mladić, a na tom su području ‘operirala’ i dva brata Milorada Pupovca!”

O junaštvu HOS-ovca Pave Spudića – Dade u Bujici je svjedočio i Damir Radnić, ratni zapovjednik HOS-a u Bogdanovcima: – Tjerali smo ga doma, ali nije htio otići! Iza sebe je ostavio suprugu Marinu i kćerkicu Ivu od 3 i po’ godine…

Od petorice HOS-ovaca sa slike koju je prikazala Bujica – živ je ostao samo Radnić…

FRANE IVKOVIĆ: “Da nije bilo HOS-a danas ne bi bilo ni Škabrnje – ni Hrvatske; oni su bili prvi i za njima su krenuli svi ostali!”

Barica Spudić, majka ubijenog junaka na Ovčari, koji je iz zagrebačke Dubrave otišao braniti Vukovar od napada iz Srbije, u Bujici je objasnila Aci Stankoviću da se u Hrvatskoj nije vodio građanski rat… Škabrnjanin Frane Ivković prozvao je hrvatsko pravosuđe zaro što ništa nije učinilo na ozbiljnom progonu ratnih zločinaca…

U emisiji je puštena i snimka iz Bršadina pokraj Vukovara, gdje su mladi Srbi plesali svoja kola baš na dan okupacije Borova Naselja, u nedjelju 19. studenog 2017.

 

Kad bi svaki Hrvat bar jednom otišao u Vukovar, Škabrnju, Bleiburg, Čavoglave, Siget…

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: U ratu odlučnost, u poslu ustrajnost, u politici poniznost

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ T. Brandt

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević danas je, u ponedjeljak, 20. studenog 2017. na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu bivšim i budućim časnicima i zapovjednicima ustrojbenih cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske održao predavanje o vodstvu pod nazivom “Voditi možemo jedino osobnim primjerom”.

Uz polaznike 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe i kadete treće i četvrte godine Vojnog inženjerstva te Vojnog vođenja i upravljanja predavanju su prisustvovali državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, priopćio je MORH

U sklopu predavanja, ministar je govorio o pojmovima liderstva i lidera te osobnim iskustvima i naučenim lekcijama o vođenju kroz rat, biznis i politiku. Naslov predavanja „Voditi možemo jedino osobnim primjerom“ ministar je nazvao i ključnom porukom koju upućuje i u koju istinski vjeruje.

Tijekom predavanja, ministar Krstičević budućim časnicima govorio je o svojim iskustvima iz Domovinskog rata, ponajprije iz razdoblja oslobođenja Hrvatske u kojem je današnji potpredsjednik Vlade bio zapovjednik 4. gardijske brigade „Pauci“.

„Sve ono što sam danas htio reći o liderstvu, mogao bih staviti u jednu rečenicu: U ratu odlučnost, u poslu ustrajnost, u politici poniznost“, zaključio je ministar Krstičević, poručivši kadetima i polaznicima Temeljne časničke izobrazbe HVU-a da je liderstvo izbor, vjerovanje u predanost svemu što je dobro i plemenito u njima. „Vi ste na dobrom putu da postanete lideri.

Odlučili ste svoje karijere graditi unutar pobjedničke vojske, uporni ste i predani u svom radu, gajite ljubav prema Domovini i čuvate uspomene na slavne ratne brigade iz Domovinskog rata. Uistinu, imate sve predispozicije da postanete istinski lideri“, naglasio je ministar Krstičević.

Odgovarajući na pitanja nakon predavanja, ministar je istaknuo kako će se od budućih časnika, kada uđu u svoje prve postrojbe, očekivati da primjene znanja stečena na Hrvatskom vojnom učilištu. “Morat će se prilagoditi postrojbi, ali joj dati i kreativnost, mladost, energiju i promjene, kako bi bili brži, bolji i spremniji odgovoriti na sve izazove, rekao je ministar.

Foto: MORH/ T. Brandt

 

Damir Krstičević: Gotovina i Markač su časno izdržali pravni proces i postali simboli Hrvatske vojske

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari