Connect with us

Živio ti nama Todoriću još stotinu godina!

Objavljeno

-

Nakon što je kupio  Mercator i nakon što se enormno obogatio u vrijeme rata i nakon što nema posla s Državnim odvjetništvom ni Uskokom…

Živio ti nama Todoriću još stotinu godina![su_spacer]

-todoric-od-bih-dobio-zeleno-svjetlo-za-preuzimanje-mercatora_1403084116

Svi čestitaju Ivici Todoriću, a poglavito čelnici Vlade Republike Hrvatske, jer umjesto njih, kao privatnik, i još k tome bez članske knjižice SDP-a, ispunjava njihova predizborna obećanja, od kojih je jedno – zapošljavanje.  Naime, ovaj očito sposoban hrvatski  gospodarstvenik, (čitaj:tajkun), ovih je dana kupio i slovenski trgovački div Mercator za 550 milijuna eura, koji samo u Sloveniji zapošljava 12.500 djelatnika.

Tako da danas po nekim procjenama Todorić ukupno zapošljava oko 60.000 ljudi, a sve je to ostvario, dakle, enormno se obogatio u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata. Toliko koliko je on zaradio dok su drugi ginuli, (sve po zakonu!), nije zaradilo ni onih famoznih (nepostojećih) “Tuđmanovih” 200 obitelji! I, dok je većina hrvatskih poduzetnika svih ovih godina zatvarala svoje firme i obrte, a jedan dobar dio završio na ulici, sudu ili na robiji, Todoriću su cvale ruže i još uvijek cvjetaju. Uzalud smo i mi postavljali pitanje nad pitanjima: kako je zaradio prvi milijun eura? Prije rata bavio se trgovinom cvijeća, a njegove ružu u njegovu Agrokoru tek su “procvjetale” kad se stvarala hrvatska država, kad su mnogi, za razliku od njega i njemu sličnih, napuštali svoje tvrtke i sami kupovali oružje u borbi protiv srpskog agresora, Todorić se baš u to vrijeme okrenuo pravom biznisu, prije svega prodaji prehrambenih proizvoda. O njemu gotovo nitko ne piše nikakve kritike, većina ga medija, poput “kralja”,  uzdiže do nebesa, a njegove dobro plaćene reklame sve to “pokrivaju”.

Predsjednik Vlade kaže kako će kupnjom Mercatora imati koristi i mnoge hrvatske firme, ali… samo ako će igrati kako “aga kaže”, tj. ako će mu prodavati   robu za malu, nikakvu cijenu. Ukoliko se netko ne će držati tog “pravila” uvozit će ako treba i salatu iz Kine, luk iz Egipta, “snijeg” od Eskima, a cvijeće iz Španjolske. Naime, još prije nekoliko godina, sjećamo se da je jedna velika hrvatska prehrambena kompanija samo prigovorila što se u Konzumovim trgovinama njihova voda prodaje na donjim policama. Znate što se dogodilo? Direktor te firme koji  je to izjavio, odnosno prigovorio “odletio” je, a Todorić je rekao da ukoliko bude još takvih prigovora i ostala njihova roba bit će na skladištu, umjesto na policama, ili je jednostavno ne će kupovati. I stvar se brzo popravila. Svi za zašutjeli.

Zanimljivo je da se Todorić uspio enormno obogatiti (kad je Hrvatska dostigla Grčku) bez ijedne prijave. Ili je kod njih čitavo poslovanje čisto kao suza, ili Državno odvjetništvo i Uskok  ne znaju  adresu ovog tajkuna? A koliko je sposoban  najbolje se može vidjeti i po monopolu novinskih kioska koje je pretvorio u – trgovačke “robne kuće”, tako da dok kupujete novine, tamo možete kupiti i popiti i espreso kavu iz automata! Ostali privatnici samo na takvu i sličnu dozvolu čekaju mjesecima, a velika većina je i ne dočeka.

Dakle, Todoriću svaka čast, zapošljava i veliki broj branitelja, ali… nadamo se da su svim njegovim radnicima koji uistinu rade od “danas do sutra”, (za njih nema blagdana), mjesečna primanja u rangu poslovne reputacije ovog privatnog diva, koji je još u vrijeme rata uspio, kao što smo rekli, ostvariti financijsko i ino carstvo kakvo neki u Americi ili Japanu u miru, (a ne kao kod nas u ratu), i u iznimno dobroj poslovnoj klimi, stvaraju najmanje stotinu, pa i više godina.

Stoga, živio ti nama Todoriću barem još stoljeće, ako ne i dva!

Bio si “prvi kad je trebalo”, a tvoje će ime, za razliku od desetina tisuća  poginulih u Domovinskome ratu stvarno biti upisano zlatnim slovima!

Sve po zakonu!

Mladen Pavković/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas