Pratite nas

Komentar

Ivo Banac: Mrtva ruka starog sustava još je tu i koči otvaranje arhiva u potpunosti

Objavljeno

na

Na okruglom stolu o prijedlogu izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, politički tajnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja istaknuo je da Most predlaže izmjene sa ciljem da se omogući vjerodostojno proučavanje povijesne građe, te kako bi se prevladale međusobne podjele i optuživanja u hrvatskom društvu.

Želimo se odmaknuti od povijesti i prepustiti je onima koji se njome bave, te stvoriti pretpostavke za razvoj društva neopterećenog podjelama, ustvrdio je Grmoja.

Budući da je Hrvatski sabor zaključkom prihvaćenim 29. ožujka obvezao predlagatelja zakona na pribavljanje mišljenja Hrvatskog državnog arhiva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, pučke pravobraniteljice i povjerenice za informiranje, Grmoja je upozorio da kod donošenja mnogih važnih zakona nije postojala takva obaveza.

Odvjetnik obitelji Đureković Siniša Pavlović, izrazio je zadovoljstvo što su klubovi saborskih zastupnika podržali Mostov prijedlog i naglasio kako bi ga, da nije Mostove inicijative, “trebalo izmisliti”. Postojeći je na snazi od 1997. i potrebne su mu značajne izmjene zbog promijenjenih društvenih okolnosti, rekao je Pavlović.

Mostovom prijedlogu se zamjera kako ne vodi dovoljno računa o javnom interesu, pitanju dostojanstva, ugleda i časti, što nije točno, ustvrdio je Pavlović i dodao kako je važno ne ostati zarobljen u prošlosti, jer se time uništava budućnost. Njegova supruga Zrinka i odvjetnica na istom slučaju upozorila je kako ni 27 godina od pada komunističkog sustava još uvijek nema popisa žrtava.

Mrtva ruka starog sustava još je tu

Povjesničar Ivo Banac smatra da se u Hrvatskoj još osjećaju posljedice komunističke diktature jer i danas postoji kontinuitet utjecaja pojedinih skupina iz prošlih vremena. “Mrtva ruka starog sustava još je tu i koči otvaranje arhiva u potpunosti”, ustvrdio je Banac i dodao kako su trebali biti otvoreni još 1990. godine. Zastupam otvorenost bez ikakvih ograda, poručio je.

V. d. ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Mario Stipančević pozdravio je Mostov prijedlog i donošenje zakona koji nudi mogućnost transparentnog, kvalitetnog i održivog davanja građe na uvid svima zainteresiranima. Upozorio je i na stigmatiziranje arhivista da ne daju na uvid građu naglasivši da oni mogu djelovati samo u zakonskom okviru.

Arhiv si ne utvara da može stvarati zakone, ali će poštovati volju zakonodavca, rekao je Stipančević i dodao kako je definitivno potrebno donošenje novog zakona budući da je postojeći iz 1997. zastario i pregazilo ga je vrijeme.

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa istaknula je kako se radi o pravu građana da znaju, pa treba otvoriti sve arhive, iako prema sadašnjim zakonima postoje ograničenja za pristup informacijama. Sadašnji zakon o arhivu je apsolutno neefikasan, ocijenila je Musa i dodala kako je potreban zakon koji će biti primjenjiv i provediv.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović drži da bi prijedlog zakona trebalo doraditi jer su neke odredbe u suprotnosti sa samima sobom. Otvaranju arhiva treba pristupiti sustavno i pažljivo i da se to pitanje ne zlorabi u političke svrhe, osobito uoči predstojećih lokalnih izbora. Ni jedna politička opcija nema primat u tumačenju povijesti, dodala je Vidović.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović (HDZ) podsjetio je kako je Vlada iznijela primjedbe na zakonski prijedlog, ali nije dala negativno mišljenje.

Agencija za zaštitu osobnih podataka pozdravlja prijedlog zakona i nema zadrške u vezi dostupnosti arhivske građe, rečeno je na skupu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hasanbegović: Uplatio sam novac za Forum.tm i Lupiga.com, čekam poklone

Objavljeno

na

Objavio

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, komentirao je situaciju oko medija u Hrvatskoj, posebno onih neprofitnih.

Hasanbegović ne odustaje od svog ranijeg stava kako neprofitne medije ne treba financirati državnim novcem.

“Dakle, ono što sam mislio o neprofitnim medijima, to sam jasno govorio i učinio, i to sam riješio na jedini mogući način – a to je da se oni ne mogu financirati iz državnog proračuna. To je bila moja politika, nisam se skrivao iza svojih odluka kao što se skriva vlada Andreja Plenkovića. Sve što sam imao, rekao sam o tome dok sam bio ministar.

Moram pohvaliti dio neprofitnih medija koja su krenula jedinim mogućim putem, dva neprofitna media koja su pokrenuli crowding kampanje i svi, koji to žele, mogu uplatiti novac. Budući da sam ja od onih koji su čitali i čitaju ih, na račun sam im uplatio svoja privatna sredstva.

Riječ je o portalima Forum.tm i Lupiga.com. Jedino što ih sad pozivam da mi dostave simboličke poklone koje su obećali svima koji su uplatili sredstva, a to dosad nisu učinili”, kazao je Hasanbegović poručujući da se medijski pluralizam ostvaruje na drugačiji način a da su navedeni portali “političko-ideološke platforme”.

Na pitanje da komentira nestanak Facebook profila “Di su pare'”, Hasanbegović je odgovorio: Ne znam ništa, ne koristim Facebook, pa vam ne mogu ništa o tome reći. U mnoštvu Facebook profila ima puno smeća, ali i ozbiljnih stvari. Ja sam oko tehnoloških stvari još u 20. stoljeću.”

Hasanbegović je komentirao i najave da Vlada radi na novom Zakonu kojim će se sankcionirati govor mržnje i prijetnje na društvenim mrežama.

“Ne znam ništa o tzv. Lex specialaisu, a trebalo bi prije o svakom važnom pitanju voditi rasprave jer se to može zlorabiti kao ideološka toljaga prema neistomišljenicima. Kao i za neke druge teme, jasno sam zagovaro svoje stajalište, bezuvjetno sam protiv zabrana bilo kakvih simbola.

Ne trebaju nam nikavi novi zakoni koji unose nove oblike represije nad građanima, postojaće zakonodstavo je dostatno da sankcionira ono što se naziva govorom mržnje. Temeljno načelo je načelo kućnog odgoja da ne smije nikome prijetiti. Nikakvi nam zakoni nisu potrebni”, poručio je Hasanbegović.

Dan kad je novinar transparentno ostao sjediti protiv mržnje

 

Otvoreno: Tko širi govor mržnje u Hrvatskoj?

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

BUJICA: STOP MRZITELJIMA HRVATSKE U MEDIJIMA!

Objavljeno

na

Objavio

Urednik Bujice Velimir Bujanec večerašnju emisiju na Z1 i partnerskim televizijama završio je specijalnom porukom koju je pokazao i na ekranu:

“Za kraj jedna poruka likovima koji nam dociraju za naše novce i prodaju pamet zahvaljujući RTV pristojbi koju svi moramo plaćati,” rekao je voditelj i nastavio: “Vrijeme je da kažemo STOP MRZITELJIMA HRVATSKE U MEDIJIMA!

Svejedno je, jesu li rođeni u našoj zemlji ili nisu – al’ svima im se sviđaju hrvatske kune!

Idite na N1 pa tamo radite protiv Hrvatske, kad već niste frajeri i niste sposobni u vlastitoj produkciji opstati na nekoj od lokalnih televizija.

Na tržištu treba zaraditi za svoj kruh, a vi to ne znate jer ste baš kao u vašoj propaloj Jugoslaviji, naučeni raditi malo – za veliki novac.”

ACO, POTPISUJEM TVOJ TRAKTAT PROTIV MRŽNJE U MEDIJIMA, ALI…

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari